Väder Lidingö

Lidingö torsdag 18 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

"Ett hån mot lidingöborna att ta beslut under utställningstiden"

fredag 16 maj 2014 16:39

Politikerpanelen under torsdagskvällen. Fr.v. Carl-Johan Schiller (KD), Patrik Sandström (MP), Malin Olsson (S), Torsten Engevik (FP), Lars H Ericsson (LP), Kent Ivarsson (C) och stående Kess Simmasgård (M).

Politikerpanelen under torsdagskvällen. Fr.v. Carl-Johan Schiller (KD), Patrik Sandström (MP), Malin Olsson (S), Torsten Engevik (FP), Lars H Ericsson (LP), Kent Ivarsson (C) och stående Kess Simmasgård (M).

Torsdagskvällens partiutfrågning i Torsviks skola, som arrangerades av Rädda Lidingö, samlade omkring 150 åhörare. De fick en samlad genomgång av vad Lidingös sju fullmäktigepartier anser om Centrum/Torsviksutbyggnaden. Själva planprogrammet blev inte offentligt förrän under fredagen, men grunddragen var ändå kända tidigare, se Lidingösidan 7 maj. Planprogrammet ställs nu ut till den 24 augusti, men kommunfullmäktige fattar sitt beslut redan den 16 juni, under utställningstiden.

Både Centerpartiets Kent Ivarsson och Lidingöpartiets Lars H Ericsson var starkt kritiska mot tidpunkten för beslutsfattandet och Kent Ivarsson ansåg att det var ett hån mot lidingöborna att inte invänta de synpunkter som kommer under utställningstiden, innan man tar beslutet.

I början av mötet visades en bild över de grön- och parkområden som kommer att förändras i samband med byggnationen. Flera nu gröna områden finns inte med på kartan. Bl.a. visades en bild på björkdungen mellan Vasaborgen och Medborgarskolan, som enligt planerna får ny bebyggelse. Området är ungefär 0,15 ha. Göran Tegner (FP), som var åhörare, sa att SCB räknar bort små grönområden, liksom gräsmattor på de innergårdar som planeras.

Kess Simmasgård, Moderaterna, inledde sedan partigenomgången med att ta upp fastigheten Torselden 8, som ingår i planprogrammet. “Det har aldrig planerats att det ska byggas ett höghus i området. Bilden som finns är bara ett förslag ritat av en arkitektbyrå, men aldrig inlämnad till staden. Det som planeras är ett hus på 3-5 våningar, som smälter in i omgivningen”. Simmasgård tyckte att man kanske varit lite för kreativ när hela fem förslag togs fram, om det gjorts idag hade det kanske stannat vid endast ett. Över 40 utredningar är gjorda för området, men ännu är inga beslut tagna. “Vi kommer att lyssna på lidingöborna”, sa han.

Kent Ivarsson sa att det redan kommit ett tydligt besked från lidingöborna: Bygg inte detta gigantiska centrum. Vi vill inte ha huset framför Coop, inte Torselden, inte huset bakom Vasaborgen. Men bygg i Stadshusparken och däcka över Torsvikdiket. Vi ser inte att det är möjligt att få in 1000 lägenheter i området. “Backa, gör småskaligt. Vi vill ha ett omarbetat planförslag”.

Lars H Ericsson instämde i att det är för tidigt att ta beslut. “Förslaget ska presenteras för lidingöborna innan fullmäktige tar beslut”. Vi vill ha en måttlig bebyggelse med kort överdäckning i Torsvik. Ingen bebyggelse på Torsviksberget eller Torselden 8, nej till ett akvarium med 18-19 meters höjd.

Torsten Engevik, Folkpartiet, sa att “vi vill utveckla centrum, med fler butiker, mer service så ingen behöver åka över bron för att handla. Under de senaste åtta till tio åren har lidingöborna minskat sitt bilåkande över bron, trots att vi blivit fler”. Han nämnde även detta med flyttkedjor som kan ge unga människor bostäder. Det behövs också bullerdämpande åtgärder utmed Södra Kungsvägen.

Malin Olsson, Socialdemokraterna, sa att partiet redan tidigt motionerat om en överdäckning av Torsviksdiket. “Vi tycker att C/T är ett lämpligt område att bygga ut. Vi hoppades att Lidingöbanan skulle dras genom centrum, men finansieringen saknades. Vi vill ha en högre andel hyresrätter, som Lidingöhem ska bygga. Det mesta av vad vi vill ha finns med i planprogrammet”.

Patrik Sandström, Miljöpartiet, efterlyste ett modigare Lidingö. Partiet anser att planerna för området inom Bussgatan, Odenvägen och Lejonvägen är “mestadels ok”. Men spårvägen ska gå på en ny högbro, med dubbelspår via Lidingö centrum. Partiet vill bevara Torsviksberget och Torsviksplatån och vill att hälften av alla nybyggen är hyresrätter, mest mindre. Man vill också minska antalet p-platser kraftigt eller helt slopa dem.

Carl-Johan Schiller, Kristdemokraterna, tackade Rädda Lidingö för värdefulla synpunkter (input). Politikerna måste bli bättre på att lyssna av läget. Lidingöborna behöver också ha en vassare förvaltning. “Vision och tanke saknas. Vi vill ha ett grönt alternativ, ett lugnare tempo. Centrum ska inte bli en borg i mitten med murar mot villabebyggelsen”. Överdäckning behövs och lite fler affärer. Partiet vill bygga Torselden, vid Björntvätten, vid Statoilmacken, runt Stadshuset, parkeringarna i centrum, Lejonvägen. Bygget av huset bakom Vasaborgen “ska vi titta på”.

Efter denna runda fick alla partierna svara på frågan: Hur många bostäder vill ni bygga?
M: Vi har olika uppfattningar inom partiet. Hans Barje vill bygga mindre. Detaljplanerna avgör.
C: Budget ska vara i balans, överdäckningen ska finansieras av husbyggarna. Varför avvaktar ni inte lidingöbornas åsikter?
LP: Avsevärt mindre antal än 1000. Snarare hälften eller något mindre.
FP: Om man beräknar en bostad till 75 kvadratmeter i snitt så vill vi bygga 900 till 1000.
S: Cirka 1000 lägenheter är lämpligt.
MP: 1000 är för mycket inom Bussgatan-Odenvägen-Lejonvägen. Vi vill utveckla området söder därom, till brofästet, när Lidingöbanan går där. Efter valet kommer vi ha en finansiering för spårvägen.
KD: Det går inte att svara på detta här och nu, det beror på hur man bygger. Blir det radhus eller ettor påverkar det antalet lägenheter.

Björn Tarras-Wahlberg, Rädda Lidingö, ledde debatten och utfrågningen.

Björn Tarras-Wahlberg, Rädda Lidingö, ledde debatten och utfrågningen.

Kartbilden med de grön- och parkområden som finns inom planområdet. Den röda pricken (gjord av Lidingösidan) visar på området bakom Vasaborgen, som planeras få en byggnad. Illustration: Spacescape

Kartbilden med de grön- och parkområden som finns inom planområdet. Den röda pricken (gjord av Lidingösidan) visar på området bakom Vasaborgen, som planeras få en byggnad. Illustration: Spacescape

Så här ser dungen ut i verkligheten. Vasaborgen skymtar till vänster, Medborgarskolans hus till höger.

Så här ser dungen ut i verkligheten. Vasaborgen skymtar till vänster, Medborgarskolans hus till höger.

Dela "Ett hån mot lidingöborna att ta beslut under utställningstiden"

Kommentarer

Allan Ekström 2014-05-18 00:43

Cirkus Moderat. Vid Rädda Lidingös möte häromdagen erkände Moderaternas ordförande Kess Simmasgård att det fanns olika uppfattning inom de tongivande i föreningen om det framlagda planförslaget till bebyggelse av Centrum. Denna osämja kommer att bestå efter valet i höst, eftersom valsedeln upptar företrädare för båda ståndpunkterna. Hans Barje, som efter votering vid nomineringsmötet placerades som första namn, har förklarat att han vill bygga mindre än enligt planförslaget till skillnad från Anna Kihlman som sattes på andra plats,

Staffan Anderberg uppmanande de närvarande vid torsdagens möte att rösta på moderaterna och att kryssa för Hans Barje. Men en sådan röst kommer väl indirekt att gynna även meningsmotståndarna eftersom partiet tillförs rösten. Och hur ser styrkeförhållandena ut inom fullmäktigegruppen? Hur vet Hans Barje att hans linje blir partiets? Enighet ger styrka men här kommer ju det motsatta uppenbart att gälla med två falanger inbyggda. Är partiet längre regeringsdugligt?

Den som vill bevara Lidingös särart och prägel och inte förivra sig gör säkrast i att rösta på de partier som vill förkasta översiktsplanen.

Patrik Sandström 2014-05-17 11:54

Miljöpartiet vill inte ta bort alla parkeringsplatser.

Det står i artikeln att Miljöpartiet vill ta bort alla parkeringsplatser. Det stämmer inte. Vi vill minska eller slopa parkeringsnormen. Parkeringsnormen tvingar idag byggföretagen att bygga ett visst antal parkeringsplatser, vilket leder till färre lägenheter och att personer utan bil tvingas subventionera bilparkering på sin hyra. Utan parkeringsnormen kan byggbolagen själva bestämma hur många parkeringsplatser som behövs och förhoppningsvis ta ut marknadsmässig hyra för dem

Patrik Sandström
Miljöpartiet de gröna på Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google