Väder Lidingö

Lidingö lördag 25 maj 2019 v. 21

Senaste kommentaren - Se fler

G.U. Verbeek 4 maj 19:15 om Nära naturen på Millesgården i sommar

Roland Rothman: Lidingöborna värda en stadskärna

torsdag 6 mars 2014 18:42

Låt oss slå fast att alla städer behöver en levande stadskärna. Otaliga är de exempel i Sverige där man låtit stadskärnor dö eller gå ned sig innan man insett misstagen och därefter investerat mångdubbelt för att få tillbaka stadslivet.

En levande stadskärna betyder fungerande närservice, trygga upplysta miljöer, möjlighet till miljösmart handel, träffpunkter/mötesplatser för gamla och unga, bra förutsättningar för kultur (bio, teaterscener,).

Handel är en viktig förutsättning för allt ovan, varför det. Jo, handeln finansierar en del av byggnationen och skapar förutsättningar för allt ovan. Krasst så kan man säga att handeln betalar en del av hyran som t.ex. inte kulturen orkar bära.

Men det är mer komplext än så, sällanköpshandel, restauranger, kultur mår bra av att ligga tillsammans. Alla kan inte gilla allt men alla kan gilla något, det innebär att handel föder handel som föder kultur och restaurang, men även tvärtom.

Men för att allt detta skall fungera så krävs bra parkeringsmöjligheter och bra kommunikationer. Förutsättning för den typen av investeringar är till viss del möjlighet till boende i närområdet. Det är ju även så att handeln ensamt inte kan bära infrastruktursatsningar utan det krävs även finansiering med hjälp av byggrätter.

Det bantade förslag som nu finns löser många frågor och om vi skall lita på kalkylerna så har man med marginal skapat förutsättningar för ovanstående. Det är ett förslag och så skall vi se det, när detaljplanearbetet startar så kommer vi till detaljerna, då tycker jag att vi skall ta hänsyn till alla de goda förslag som nämns på Lidingösidan och se hur vi kan väva in detta till en levande stadskärna. Men vi måste framåt, jag har skrivit det förr och gör det igen ingen utveckling är avveckling.

Avslutningsvis vill jag ge lite fakta samt svara några av er som skriver på denna sida.

1. Använd inte Lidingö Stadskärna som ett slagträ i er politiska gärning, skulle ni lyckas stoppa utvecklingen så ansvarar ni för avveckling. Över 400 arbetstillfällen, daglig service för boende och arbetande etc.

2. 2007 genomförde Lidingö Centrum en undersökning, 400 besökande i Centrum svarade på frågor av skiftande karaktär. Bland annat om utveckling och om man saknade något, majoriteten ville ha en utbyggnad och fokus låg då på herrkläder, mode, teknik restauranger mötesplatser.

2012/2013 genomfördes en ny undersökning ca 1150 Lidingöbor tillfrågades. Platser var Gåshaga, LidingöMässan och i Lidingö Centrum (undersökningen tidigare redovisad) även nu ville man höja servicegraden. Åhléns, Clas Ohlson, restauranger, kultur och mötesplatser för unga hamnade högt på listan. Gemensamt för dessa undersökningar samt med stöd av den handelsutredning som är gjord av staden i samband med ÖP arbetet och med stöd av äldre undersökningar gjorda av Lidingö Tidning på sin tid och SIFO samt ISI Wissing. Det finns en majoritet för utveckling. Det skall man nog ta sig en funderare på om man är folkvald politiker.

3. BTW har genom en engagerad kampanj mobiliserat mängder av människor boende nära hans egen hyresfastighet, jag har all respekt för att man ville förhindra viss byggnation på Torsviksberget. Men jag har svårt att se varför man skall se till att Lidingös närservice och stadskärna skall försvinna, beror det på att man inte bor på Lidingö? Jag vet inte, men klart handlar man inte så ser man inte behovet.

4. Idag sker ca 25% av sällanköpshandel på Lidingö, med en framtida utveckling är målet att få behålla ca 35%, Det betyder att alla Lidingöbor behöver inte handla i stadskärnan, men de som gör det kan uträtta fler ärenden och genom att erbjuda bättre och bredare service så kan fler faktiskt välja att handla. Konkurrens är nämligen av godo. Ni som inte vill, inte gillar, eller hellre vill åka över bron, kan alltså fortsätta med det. Men ni som gillar ert Lidingö kommer kunna fortsätta handla nära hemmet.

5. Med handen på hjärtat, vi utvecklar för en framtid. Att som Björn skrämma folk med att man kommer bo i en arbetsplats resten av livet känns väl lite fel. Klart är att vägtullar kommer inte bli billigare, drivmedel kommer inte bli billigare, och betydligt färre ungdomar idag har körkort. Kalkylen för att åka bil till Stockholm kommer inte hjälpas upp av att betala 30 kr milen, betala 50: -/timme i parkering och toppa det med 100: – i vägtull. Men om man vill det så har man fritt val, men det vore bra om de som vill handla på Lidingö kan välja det.

6. Parkering denna eviga fråga. Låt oss slå fast att parkering är viktigt, likt kommunikationer. Men generellt så är det nog bättre med människor ovan jord och bilar under. Även infartsparkering bör kunna ske centralt, även om många vill ha parkering närmare sitt boende. Parkering skall vara gratis har någon skrivit, absolut, men vem skall betala? Jo, finansiering sker genom utbyggnad av affärslokaler och boende i närområdet. Pia skrev väldigt positivt om centrum, och det skall, tycker jag, tas hänsyn till ärendeorienterad handel, det skall kunna stannas ”springa in” och åka. Men Systembolaget kan få en annan placering och även annan handel inom stadskärnan. Men Pia har en bra synpunkt och detta måste beaktas i detaljplanearbetet.

7. Att Lidingö Stadskärna är en öppen trygg trafiksäker miljö där både gamla, barn och alla som vill, kan röra sig utan risk för att bli överkörda, det är en självklarhet. Att vi har en ljus miljö är lika självklart, att det är tryggt på kvällen, att man kan sitta regn- och vindskyddat, att vi satsar på en spännande arkitektur, är lika självklart.

Nu vädjar jag och vi som verkar inom Lidingö Centrum och Torsviks Torg till alla politiska partier. Tänk på Lidingöbornas framtid, tänk på de unga. Ta ert ansvar som visionärer och samhällsbyggare. Tänk inte bara på nästa val och era egna möjligheter till stolar i fullmäktige, kanske lite naivt, men med tanke på de undersökningar vi refererat till så finns det många som vill se en utveckling. De är inte lika aktiva på Lidingösidan, de är inte lika aktiva i föreningsarbetet, de kommer inte till Ansgarskyrkan på möten, de har nämligen ett livspussel att få ihop. Men jag lovar er att de röstar!! Lägg örat mot marken, skippa taktiken, ni kommer bli överraskade vad mycket man kan få höra.

Roland Rothman, Lidingöbo/handlare/Ordförande Lidingö Centrums företagarförening

PS. Undersökningar i sin helhet finns att tillgå. Kontakta Lidingö Centrums Företagarförening.

Dela Roland Rothman: Lidingöborna värda en stadskärna

Kommentarer

Bosse 2014-03-11 19:33

Roland R.

Kvarteret Valparaiso är det stora köpcentrum som planeras i Värtahamnen och beskrivs i bif. artikel från 2013 05 09.

http://www.mitti.se/jattegalleria-byggs-vid-vartahamnen/

En viss Roland R uttrycker i artikeln stor oro för att detta köpcentrum planeras.

Nej Roland jag sitter inte i styrelsen för Clas Ohlson. Men däremot är dess VD Klas Balkow en mycket klok person.

Det skulle vara intressant att få reda på vilka de är som vill finansiera en fördubblig av handelsytorna i Lidingö Centrum?

Pia 2014-03-11 14:57

Först nu har jag hunnit läsa “Vårt Lidingö” Nr 1 2014, som nyss kom i brevlådan. Intressant att det i samma nummer står att man ska fördubbla handelsytorna i C/T och sen reportage med just “tema näthandel”. Det står att e-handeln i Sverige omsatte 31,6 mdkr år 2012 och att e-handeln ökar med 15-20% varje år. Babyshop.se som har sin bas på Lidingö har som rekord uppnått en försäljning på 1,7 miljoner på en dag. Det nämns även att Lidingö alltid ligger på topplistan i nyföretagande och att Lidingö näst efter Danderyd har Sveriges mest företagssamma invånare. Detta är bara ytterligare indikationer om vad vi är på väg. Jag tror därmed inte att vi kommer att förlora så värst mycket arbetstillfällen om vi låter bli att utveckla ett stort centrum. Därmed inte sagt att vi inte ska utveckla det alls. Men låt det vara måttligt och låt det handla om kvalitativ utveckling istället för kvantitativ utveckling. Dessutom verkar det vara ganska många som både äger butiker och som jobbar i Lidingö Centrum som bor på helt andra ställen än på Lidingö. Så skapas det jobb, så är det inget som säger att det är till för just Lidingöborna. Precis lika lite som att dyra nyproducerade bostadsrätter kommer att gynna Lidingöborna – allra minst de som bor i C/T eftersom de får färre gröna kilar, mer trängsel, mer skugga, färre praktiska parkeringsplatser ovan jord o.s.v.

Roland Rothman 2014-03-11 10:16

Bosse

Antingen har du inte läst det jag skrivit, eller så vill du bara inte förstå.
1. Du är uppenbarligen inte kund i Lidingö Centrum och kommer alltså inte tillhöra de 35% som vi har som mål att nå.
2. Vad exakt är Valparaiso? Ingen har sett det, ingen vet vad som kommer etableras, ingen vet om det blir av och om det blir bättre eller sämre än Lidingö Centrum. Ingen utom möjligtvis du! Och handel på andra sidan bron finns redan, varför denna övertro på en eventuell handelsplats där du betalat biltullar?
3. Dina kommentarer visar att du inte är insatt i handelsfrågor. Du kan tycka vade du vill, men det finns 3 av varandra oberoende undersökningar som visar att du har fel.

När det gäller Claes Ohlsson så undrar jag sitter du i deras styrelse, eller är du etableringsansvarig? Du verkar veta mer än vad dom själva vet.

Lidingö Stadskärna skall vara mer än en handelsplats, det skall vara en mötesplats med kultur kafeer restauranger butiker etc. och det ena utesluter inte det andra, men vill du sitta hemma framför datan är det ditt val, till er andra, säger vi Välkomna.

Roland Rothman
Ordförande Lidingö Centrums Företagarförening

Roland Rothman

Bosse 2014-03-10 23:53

Att köpa varor på nätet är mycket kostnadseffektivt och tidsbesparande. Man kan ofta lätt jämföra priserna och få omdömmen om varorna på t.ex. Pricerunner och lätt välja rätt leverantör.Bara de sista åren har vi köpt t.ex. kameror, minneskort, TV-apparat, datorskärm, däck till bilen, motorsåg, kopieringsmaskin, toner och allt annat kontorsmaterial. Jag vet de som köper reservdelar till bilen till ca halva proset på Skruvat.se. Handel på nätet har alltid fungerat bra för oss och man har ofta varorna inom ca två dagar. E-handeln tillhör framtiden och ökar enormt.

Därför kommer många typer av vanliga butiker att få det allt svårare att överleva.

En del säger att de längtar efter en Clas Ohlson butik i Lidingö centrum. Men självklart kommer de aldrig att etablera sig där men däremot kommer de säkert att etablera sig i Kv. Valparaiso i Värtan. Men det går också bra att handla på nätet i Clas Ohlson.

Det finns inga ekomomiska förutsättningar att fördubbla handelsytorna i Lidingö Centrum när vi redan i princip har allt och resten finns nära på andra sidan bron.

John Pedersen 2014-03-09 17:46

Jag vill att Torsvik och Centrum ska byggas ihop.

Ja jag menar att Stockholmsvägen ska blir en gågata.

Från Torsvik till början av L-ö centrum ska vara en lång gågata.
Man bygger nya hus längs Stockholmsvägen från Torsvik. Täcker över tråget där bilarna kommer från bron.
Man bygger en ny väg parallellt med Stockholmsvägen mot Södra Kungsvägen.
Där kan man köra bil och leverera gods till dom nya butikerna längs gågatan.

Det kan bli hur mysigt som helst.
Lugnt och tyst. Inga bilar eller bussar!

Tänk efter nu ni Stadsplanerare!

Köp in huset, som ligger Stockholmsvägen 36!
Riv huset så att ni kan dra en ny väg på baksidan av husen. Ja en ny Vårvägen. Nya Vårvägen? Eller? Nya Stockholmsvägen? Och sen koppla den till Sturevägen vid Stadshuset!

Karin 2014-03-08 15:13

Idag är jag inte beroende av Centrum för matinköp. Nej varför skulle jag vara det när Willy’s finns inom relativt bekvämt avstånd. Och jag förblir den livsmedelshandeln trogen oavsett vad som byggs i Centrum eller på andra sidan. Men det är mycket intressant att läsa vad Pia och Anders Wennberg skriver om E-handeln. I framtiden kan det mycket väl bli så att även jag låter delar av mina inköp gå via Amazon Prime Air.

Förstår Pia så väl i vad hon skriver i ett inlägg om olust inför att behöva gå under jord för att parkera. Så hade även jag känt om jag varit bilburen.

Jag delar även de synpunkter som både Pia och Anders Wennberg för fram om C/T. Det behövs luft och grönområden mellan husen. Att bygga kompakt är förkastligt. Och förskona oss lidingöbor från att efterapa köpcenter som Nacka Forum och Täby. Låt oss slippa Clas Ohlson och Åhléns här på Lidingö. Höjden av stress är att gå i en galleria.

Pia 2014-03-08 12:52

Intressant Anders att du nämnde Amazon. Jag satt precis och diskuterade Amazon Prime Air med mina barn när vi pratade om utvecklingen av näthandeln. En liten kul “minihelikopter” som ska kunna leverera saker till din dörr inom 30 minuter. E-handeln är framtiden vare sig man gillar det eller inte.

Sture 2014-03-07 20:54

Jag utför i möjligaste mån mina inköp av livsmedel med e-handel. Priset är i stort det samma som i butik. Genom att e-handla slipper besöka en butik och kan lägga tiden hemma och slipper slita på vår bil. Jag kan ändå inte handla i tillräcklig omfattning på väg hem från jobbet. E-handel är här för att stanna och det är bra för miljön. Jag kommer fortsätta och troligen öka handla över nätet.

Lidingö centrum är ingen mötesplats för mig. Vem ska jag möta här? Ju mer jag kan handla på nätet, desto mer kommer jag handla via denna kanal. Jag trivs inte att stå i köer och trängas i en butik. Ju mer jag kan undvika Lidingö centrum desto bättre.

Om en T/C ska byggas ut kommer behöva byggas många nya parkeringsplatser för besökare i butikerna under jord. Dessa parkeringsplatser kommer kosta stora summor att konstruera, vilket på något sätt måste räknas hem. Min bedömning är att behovet av ytterligare butiker på Lidingö i dagsläget, och de kommande 30 åren är tillgodosett mer än väl. Det bästa vore att ta vara på de butiker och krogar vi har och börja med att utveckla dessa.

Fastighetsägarna och byggbolagen vill vinstmaximera och det är inget konstigt med det, så har det alltid varit. De är aktiebolag som ska ge sina ägare vinst helt i överensstämmelse med aktiebolagslagen. Jag försöker dock undvika att konsumera mina tillgångar när det finns alternativ som ger bättre hushållning av mina resurser. Det är grundläggande exempel kunskap som alla studenter läser på mikrokursen i nationalekonomi får lära sig.

Priserna för nyproducerade bostäder, vare det är hyresrätt eller bostadsrätter, är löjligt höga, vilket förklaras av att tomtpriserna och byggkostnaderna är marknadsprissatta. Finns det en marknad kommer priserna maximeras, det är busenkelt.

Jag tror inte att det finns något behov av fler handelsytor på Lidingö i allmänhet och Lidingö centrum i synnerhet på grund av tillväxten av e-handel och många andra faktorer som nya och befintliga handelsytor på nära avstånd från Lidingö centrum.

Det är inte krångligare än att Roland Rothman har intresse att förmå så många lidingöbor som möjligt att handla och konsumera i Lidingö centrum i och att det är uti från detta resultat som Roland Rothmans prestationer mäts. Det är inget märkvärdigt med det, men det betyder inte jag har samma målsättning. Jag efterfrågar bra och prisvärda produkter till ett för mig optimalt och miljösmart sätt. Roland Rothman och jag har olika målsättningar.

Sammanfattningsvis, låt Lidingö centrum vara som det är. Möjligen kan jag tänka mig att stadshusparkeringen däckas över och bebyggs med bostäder.

Anders Wennberg 2014-03-07 18:57

Hej Roland,

Jag misstänker att vi nog egentligen tycker mer lika än du tror. Jag vill givetvis också utveckla Centrum, täcka över vi Södra Kungsvägen, lite fler butiker osv.

Men debatten har blivit lite väl het. Flera skribenter hävdar att alla som vill bygga lite mindre eller som vill ha lite öppna torg och ytor i och runt Centrum, är utvecklingsfientliga. Du skriver själv att många jobbar för att stoppa förslaget och att 400 personer kommer att förlora jobben.

Jag tror ingen vill stoppa utvecklingen, bara att det skall tas fram ett förslag som är lite mindre tätbebyggt och enligt min mening trevligare. Då förlorar inte 400 personer jobben! Hur får vi tillbaka debatten att bli mer konstruktiv?

Angående e-handeln, så har Amazon ett börsvärde på $ 170 miljarder och Barns & Noble $ 1,27 miljarder eller inte ens 1/100 del. Jag håller med dig om att Amazon i princip inte tjänar några pengar (och att det kan vara en bubbla), skrämmande att inte ens ledaren tjänar pengar, men kan ändå inte ignorera att vi är på väg i den riktningen med full fart. Amazon har tex. nyligen lanserat Amazon Fresh för matleveranser i Kalifornien och Seattle.

Anders

Pia 2014-03-07 17:55

Roland,

Jag tycker det är jättebra att du brinner för att Lidingöborna ska få ha kvar en god service, men som Anders och jag påpekat så är service inte nödvändigtvis fler butiker. Skulle centrum endast innehålla en matbutik skulle jag klara mig alldeles utmärkt ändå, eftersom jag kan göra resten av mina inköp på nätet. Det är åt detta håll utvecklingen går, vare sig man gillar det eller inte.

Bakom denna ädla vilja att kunna erbjuda Lidingöborna ett centrum, finns dock även en drivkraft som handlar om att de handlare som är etablerade i centrum i dag ska kunna överleva. Självklart, och det är nog mångas önskan. Det är dock lite trångsynt om man tror att enda lösningen på detta skulle vara att det flyttar in fler människor i C/T, som kanske kommer att göra sina inköp i centrum, eller kanske inte.

När centrum bildades hade Lidingö 39.000 invånare och idag har vi 45.000 och mer kommer det att bli när alla flyttat in i de bostäder som håller på att byggas idag. Ändå har vi sett butiker stängas för att de inte kunnat få ekonomi i sin verksamhet. En orsak är säkert just konkurens från e-handeln, MEN en annan orsak är väl hyreshöjningarna, eller hur? Åtminstone har jag fått den uppfattningen när jag pratat med handlare i centrum. Inflationen har varit låg, så varför dessa oskäliga (?) hyreshöjningar? Visst kanske det blir lättare att få lönsamhet med lite fler boende i C/T, men en annan väg är väl acceptabla hyror? Jag tror på lite fler butikslokaler i C/T av en orsak och det är att dessa butikslokaler i så fall har en annan ägare än övriga centrum. Konkurrens är bra och den måste även finnas för de som hyr ut lokaler. Alternativet är att vi under en tid får leva med så pass många tomma lokaler tills ägaren inser att det är dags att sänka hyrorna.

Vad jag menar är att man inte nödvändigtvis måste förtäta C/T för att det ska uppstå en balans mellan utbud och efterfrågan av butiker och service. Men en kortsiktig lösning med förtätning, som är en klar försämring för de boende i området är inte speciellt schysst. De som bor i C/T har tydligt sagt att de inte är villiga att betala för den ökade servicen med förtätning, mindre ljus, färre bostadsnära grönområden och förlorade parkeringsplatser i markplan. Och när det gäller övriga Lidingöbor så är det inte många meter extra de kommer att behöva åka till det blivande köpcentrat i Ropsten. Och de kommer att göra det.

De undersökningar om centrum som du pekar på har inte varit riktigt neutrala. Vad tror du barn svarar på frågan om det inte vore trevligt med en klättervägg i centrum? Man måste ju samtidigt när man frågar vad folk vill ha även berätta konsekvenserna för det. Man kanske svarar ”Ja” på att man vill ha fler butiker – men ”nej” om man fick veta att det innebar förtätning. Eller tror du på allvar att det finns de som längtar efter att få sin balkongutsikt skymd av en byggnad, sin gräsmatta ersatt av ett asfalt, träden utbytta mot lyktstolpar och fler människor som ska trängas för att komma över bron. Du tror väl inte att merparten av de som kommer att flytta in de dyra bostadsrätterna som planeras, kommer att jobba på Lidingö? Det kommer till största del redan ha väl betalda jobb i Stockholm. Hyresrätter just ja, 15% skulle det bli. Vill bara påminna om vad hyran på lägenheterna i Norra Djurgårdstaden kommer att bli: “en trea på 77 kvadratmeter kostar närmare 14.500 i månaden. Flera lägenheter får en månadshyra på över 20.000.”.

Roland Rothman 2014-03-07 17:13

Anders

Vad är din profession? Är du handelsanalytiker som arbetar i hemlighet? Dina analyser stämmer nämligen inte med de kunskaper jag har, och jag arbetar med handel men också med framtiden inom handel. Jag skulle kunna fylla denna sida med teorier, men vi håller det kort. E-handel är precis vad det heter, Handel elekroniskt. De stora rena e-handlarna går med förlust. De som är lönsamma är de som satsar på det man tror kommer gälla i framtiden. Butiker och e-handel. Så det ena utesluter inte det andra. Detta tas naturligtvis hänsyn till när man utvecklar en stadskärna.
Du ber mig att skärpa mig!! Läs nu noga. Vi skall ha Gröna ytor, vi skall ha mötesplatser som är vind och regnskyddade, vi skall ha kultur, vi skall ha en stadskärna som är trygg och säker. Det är det jag skrivit.
Men vi skall inte belasta skattemedel med utveckling och infrastruktursatsningar som behövs. Om det innebär 1, 10, 100, eller 1000 lägenheter är inte mitt jobb att ta fram, men jag tycker som jag skriver vi måste utveckla vår stadskärna.Från Lidingö Centrum upp till Torsviks Torg.
Jag, om du hade känt mig, är framsynt och absolut kreativ, det är en del av mitt arbete. Lidingöbornas köpkraft (sällanköpshandel) växer med ca 250 miljoner per 10 år den senaste tiden. Det vi begär är att man utvecklar stadskärnan så ca 30-35% av den summan stannar på ön, då kommer de som idag är unga ha en levande stadskärna att träffas i, det som du idag kan njuta av, om du väljer det.
När det kommer till parkering så är den siffra Anders nämner samma som jag hört, men utöver det skall det skapas parkering för handel och varför inte infartsparkering, under jord. Så detta måste naturligtvis projekteras för.
Anders, jag gynnar inte mina egna intressen, jag arbetar för att Lidingöbor som vill skall kunna handla, träffas gå på bio, teater, mm. på Lidingö. Det gör jag på uppdrag av Lidingö Centrums Företagarförening. Det verksamhetställe jag representerar finns på 170 platser i Sverige och kommer kanske finnas i Valparaiso, men det blir man inte lyckligare av om man vill ha en levande Ö.

Pia

Det är kundundersökningar med Lidingöbor som önskat Åhlens och Clas Ohlson, inte Lidingö Centrums Företagarförening,
Sen undrar jag varför alla har sån stor tilltro till en inte färdigprojekterad handelsyta på andra sidan bron?
Ett kvarter i 6 våningar på 60.000 kvm med 2 våningar handel (torde bli ca 25.000 kvm om det blir av). Utan gröna ytor, med besök som belastas av biltullar, utan kultur etc. En utbyggd stadskärna på Lidingö kommer bestå av centrala delar på 15.000 kvm med tillägg upp mot Torsvik (befintliga ytor) på ca 5000-7000 kvm. Varför måste man nödvändigtvis åka till Valparaiso och handla? Dessutom, planerna är inte klara. SEB flyttar inte dit och flera andra kontor tvekar, så kan vi inte utveckla Lidingö stadskärna och strunta i vad Stockholm eventuellt gör om 10 år.
Nacka Forum är ett lysande exempel på vad som händer om man inte utvecklar. Nacka Forum var en gång i tiden välbesökt, man utvecklade inte löpande. Sickla Köpkvarter byggdes och Nacka Forum förlorade massor av omsättning. När man försent upptäckte detta fick man fart och genomförde en ombyggnation, nu är handeln på väg tillbaka, priset har många enskilda handlare, restaurangägare m.fl. fått betala. Gör inte samma misstag på Lidingö.

Gustaf.

Lidingö Centrum skapades av handlare på de platser du nämnde, anledningen var att handel föder handel och behöver ligga tillsammans för att överleva. Tyvärr förde handlarna, restauranger m.m.på Baggeby, Larsberg, Näset, Stockholmsvägen en tynande tillvaro och lösningen hette Lidingö Centrum.
Jag kan också sakna Baggeby Torg där jag själv arbetade, Julmarkander och Kräftskivor, men tyvärr en tynande handel.

Tror det får räcka så för denna gång.

Roland Rothman
Ordförande Lidingö Centrums företagarförening

Anders Wennberg 2014-03-07 08:57

Roland,

Utveckling kan vara tuff, svår och utmanande. Speciellt om man är en traditionell retailer år 2025. e-Handeln växer hela tiden, och butikskedjor kommer att tvingas tänka om. Det är skrämmande hur mycket det investeras i butiksyta just nu i Sverge med tanke på att det är en industri som kommer att tappa mycket marknadsandelar till e-handeln framöver. Det kommer garanterat att bli en ny krisbransch!

Jag förstår att du försöker att försvara dina intressen, det är naturligt.

Men, kan du inte tänka lite mer kreativt framåt istället?

Lidingö behöver även i framtiden ett trevligt och mysigt Centrum där vi har små cafeer, restauranger och öppna torg. Luft mellan husen, gröna gräsplättar och ett ställe att umgås på. Tyvärr är det inte detta man föreslagit, utan istället vill man bytta så tätt som möjligt och dubbla butiksytan med gärna stora kedjor.

Roland, hur skrämmande det än är för din buisness, försök att tänka lite innovativt och framåtblickande istället! Tänk på riktigt 2025. Jag lovar dig att det blir fler arbetsplatser och trevligare Centrum om vi faktiskt har öppna torg, mötesplatser och småskalighet istället för att med mycket butiksyta kämpa mot både e-handel och nya Centrum i Värtan. Och att bygga så tätt som Paul Lindquist föreslår kommer inte att bli mysigt utan ett nytt miljonprogram.

Roland, du är en business man – våga vara modig och inte feg. Jag förstår att du försöker gynna dina egna intressen – det är naturligt – men mitt råd till dig är att om du verkligen skall gynna dina intressen och Lidingöbornas intressen så måste du titta mycket mer framåt än ditt inlägg gav intryck av…

Anders

Anders Wennberg 2014-03-07 08:45

Hans,

Han skriver:

kvaliteten på stadskärnan och människors mentala bild av den har en avgörande betydelse för upplevelsen av stadens attraktivitet,

Ja, låt oss då försöka att bygga ett attraktivt och trevligt Centrum. Håller du inte med? Inte ett packat Centrum med fasad mot fasad med smala gränder mellan utan gröna inslag och utan torg, luft och mötesplatser?

Anders

Hans 2014-03-07 08:24

Handeln bygger staden
http://fastighetsnytt.se/2014/03/handeln-bygger-staden/

Anders Wennberg 2014-03-07 07:15

Tack Pia för ett bra inlägg.

Det är tröttsamt att Paul Lindquist och hans kollega? Jonas II hävdar att en plan som hade varit “het” år 1988 är “utveckling”. Jonas II, bara så du vet gick de flesta 1988 projekten i konkurs 1992.

Nu skall vi utvecka Centrum för år 2030. Vi måste tänka framåt. Tänk e-handel! Hur skall Lidingö Centrum köara det? Jo om vi bygger ut trevligt och luftigt, men öppna torg, gräsplättar och mysig miljö. Småskaligt, fokus på cafeer etc.

Planen som presenterat hade varit bra för 26 år sedan – nu är det dagt att ta fram en plan som på riktigt ser framåt och vill utvecka Centrum för framtiden – inte dåtiden som Jonas II , Roland ellet Paul vill.

Anders

PS: Jonas II – jag märker på din text att du är en av de som driver projektet – varför vågar du inte fronta med eget namn?

Pia 2014-03-07 00:29

Det är många saker som går runt, runt i denna debatt och därför tycker jag att det är väldigt positivt att Anders (i en kommentar till BTW’s insändare) tar upp en sak som det inte skrivits så mycket om, men som inte är mindre viktigt för det – näthandeln (tack Coop och Torsviks Tobak för servicen att kunna hämta ut paket hos er). Om vi bortser från mat så gör jag personligen fler inköp via nätet än via fysiska butiker. Det gäller även mina barn. Ska vi alltså tänka framåt och se till de ungas beteenden och gissa oss till hur deras beteende kommer att se ut i framtiden så tror jag Anders har helt rätt. De kommer att göra ännu större del av sina inköp via nätet, men de besöker troligtvis caféer mer än vad vår generation gör. Att köpa kläder i Lidingö centrum kommer inte att vara något som intresserar dem överhuvudtaget. Deras inköp kommer att ske i Stockholm, på nätet eller i den nya gallerian vid Ropsten.

Att tänka lite smart och tänka på ännu längre sikt är nog vettigt. Jag kan tänka mig att matbutiker, restauranger, apotek, massageställen, frisörer etc är sådant som kan funka, tillsammans med några unika butiker som BARA finns på Lidingö. Men att dra hit Åhlens och Claes Ohlsson och försöka konkurrera med den nya gallerian vid Ropsten tror jag inte kommer att fungera i framtiden. Jag besöker då och då Nacka Forum, som har mycket större potentiellt kundunderlag än vad Lidingö har – det är ganska tomt på folk och jag har sett flera butiker stänga igen. Precis som Anders säger tror jag det är viktigt för framtida generationer att bevara öppna ytor, torg och gröna kilar. Bebygger vi dessa så kommer vi inte att kunna reparera skadan. Jag har pratat med många unga på Lidingö och jag har hittills inte stött på en enda som vill ha ett förtätat centrum. Inte ens fler butiker efterfrågas. Det är fascinerande hur lika de svarar: “Jag vill inte att något ändras. Jag vill att det ska vara som det är idag”. De beskriver det som att det är skönt att komma hem till Lidingö efter att ha varit i Stockholm. Det är lugnt, öppet och känns tryggt. Om de vill ha något i centrum så är det ett annorlunda utbud inte ett större utbud. De vill t.ex. ha matställen och caféer som de har råd att utnyttja. Varför inte satsa på ett café med öppen scen för både musikframträdanden och stand-up-komiker. Kanske t.o.m något som kommunen kan hjälpa till att sponsra – med tanke på det som framkommit om ungdomars sprit- och drogmissbruk på Lidingö så behöver vi vara kreativa och hitta alternativ till ungdomar och andra.

Vad många behöver idag är mer näring åt själen. Det får vi inte genom att förtäta eller att erbjuda fler butiker så att vi kan köpa fler prylar vi inte behöver. Det får vi genom luft, ljus, gröna ytor och kultur av alla slag. Att prata om utveckling av Lidingö Centrum och som bästa förslag komma upp med Åhlens, Claes Ohlsson och krystade försök att klämma in så många dyra bostadsrätter man kan i ett redan tättbebyggt område är så tråkigt, förutsägbart och färglöst. Det visar ju bara på noll kreativitet och framtidstro.

Det är sant att alla inte engagerar sig lika mycket i politiken och vi har inte fått svar från alla Lidingöbor i någon av undersökningarna som gjorts, men om man inte ens offrar en timma på att läsa igenom det material/förslag som ändå kostat kommunens invånare över 30 miljoner – tror jag inte att man brinner så mycket för frågan och då borde vi väl ta hänsyn till de som ändå berörs av förtätningen mest. När jag pratat med folk så är det oerhört få som är positiva till en förtätning i C/T. De som varit det är nästan uteslutande Sticklingebor som säger “jag är positiv till att man bygger i C/T, för annars kommer de säkert på att de ska bygga i Sticklinge och det vill jag inte.”

Familjer åker inte till Sälen för att shoppa, de åker dit för att åka skidor. Familjer flyttar inte till Lidingö för att de längtar efter ett stort centrum. Till Lidingö flyttar man för att man gillar det småskaliga, det oförtätade och de bostadsnära gröna inslagen både i form av gräsmattor och träddungar. Förstör inte det som gör Lidingö unikt.

Pia, som försöker få livspusslet att gå ihop, men trots det engagerar sig i frågan – därav detta inlägg kl 00.28, vilket resulterar i drygt 5 timmars nattsömn.

Anders Wennberg 2014-03-06 23:30

Hej Roland Rothman,

Jag tror att alla vill utveckla Lidingö Centrum, det är bara en fråga om hur mycket. Den planen som presenterades på Lidingö stads hemsida, saknar öppna platser, torg och man tar bort flera gräsmattor. Husen har ritats för trångt för biltrafik. I planen har man tagit bort de flesta gräsmattorna.

Dessutom är det stor sannolikhet att det blir brist på P-platser, 0,75 per ny lägenhet är troligtvis för lite. Speciellt eftersom man tar bort alla övriga parkeringsplatser i området vilket gör att de som bor på t.ex. Sturevägen måste hitta nya platser att parkera på. Parkeringsbrist kommer inte att gynna Centrum.

Roland, varför inte dra ner på ambitionen i hur många lägenheter man vill bygga och istället satsa på att verkligen skapa ett trevligt centrum med öppna torg, mötesplatser och tillräckligt med parkeringsplatser.

Jag förstår inte hur du kan hävda att denna ambitionen är emot utveckling, att det skulle leda till att 400 jobb förloras. Det är trist med den typen av påhopp, sluta säga att alla som inte vill trycka in så många lägenheter som möjligt, utan som föredrar öppna torg, lite gräsmattor kvar och luftigt mellan husen, är emot utveckling och vill ha massarbetslöshet. Skärpning!

Anders Wennberg

Jonas II 2014-03-06 22:49

Roland!

Tack för ett bra och informativt inlägg i debatten, utan rallarsvingar och personangepp.

Ett bra centrum behövs för alla lidingöbors skull och fler bostäder behövs när regionen växer. Bra att kombinera detta på samma plats, butiker ger service åt de boende och boende skapar underlag för handel. Win-win och dessutom minskar behovet av resor = klimatsmart.

Gustaf!
Lidingö Centrum dödade inte stadsdelscentrumen, det beror istället på ändrade inköpsvanor och utglesning av befolkningen i de områdena. Det bor helt enkelt färre personer i varje bostad och de flesta har tillgång till bil.

Larsberg har för övrigt aldrig haft så mycket handel som nu med Lidingös bästa matbutik, apotek, konditori, gym, nya Föreningsgården, m m

Gustaf Larsson 2014-03-06 21:35

Centrum är inte lika med stadskärna!
Jag kan faktiskt sakna tiden före centrum när Lidingö hade flera fungerande handelstorg/centra runt om på ön. När Rudboda Torg var mer levande, när Källängstorget hade klädaffär och spelbutik, när Baggeby var ett riktigt “centrum”, för att inte tala om Larsbergs Centrum. Dessa är nu delvis (OBS! endast delvis) p.g.a. Lidingö Centrum helt döda. Och på dessa ställen fanns naturliga mötesplatser. Skulle vilja säga att Lidingö var mer levande då. Nu är jag inte emot Lidngö centrum, och mina rader är lite tillspetsade, men jag skriver detta för att säga att nån måtta får det vara, Roland Rothman!

Kommentera

Fler artiklar från Centrum/Torsvik

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google