Väder Lidingö

Lidingö torsdag 13 augusti 2020 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Arbeta om förslaget till Översiktsplan 2011 för Lidingö

fredag 9 december 2011 14:56

Enligt liggande förslag i Översiktsplanen kommer det att ske en befolkningsökning på 11 000-15 000, i snitt 13 000, under planperioden fram till år 2030 d.v.s. på 20 år. Det är ett klart trendbrott. Från ca 40 000 till över 50 000 på under 20 år.

Vad innbär det?

Under denna period skall man bygga i storlek 8 stycken ”Skärsätra” eller i storlek som hela nuvarande Filipstad eller Borgholm eller Vadstena.

Det är en orimlig utbyggnad.

Bara vid Torsvik skall tillkomma ca 3 000 bostäder dvs 7 500 nya innevånare. Förslaget ger ingen klar bild av konsekvenserna. Buller, Trafik, Köer, Trängsel.

Låt oss lägga denna ombyggnad i ”perspektivet” och låt kommande generationer vara med och utforma dess lösning. Motivet för förslaget skall vara att ge service. Vi har en bra service på Lidingö.

Bygg inte upp en stadsliknande miljö på Lidingö. Med utbyggnaden av Norra Djurgårdsstadens 25 000 innevånare och 30 000 kontor på andra sidan bron, Stockholm city eller Täby centrum, är vi väl tillgodosedda på stadsmiljöer

Låt Lidingö bli Stockholmsregionens gröna lunga för flera decenier framåt. Låt skärgårdsstaden Lidingö leva vidare.

Hans Karlberg

Dela Arbeta om förslaget till Översiktsplan 2011 för Lidingö

Kommentarer

Christer 2011-12-18 18:40

KH Lind – ta en titt på Samrådsredogörelsen avseende Översiktsplan som Lidingö Stad tagit fram (2011-04-01).

Där framgår att ca 450 privatpersoner har yttrat sig. Av dessa har ungefär 150 valt “framtidsbild C” medan ca 120 har valt “framtidsbild A”.

Visst är det intressant att stadens ledning tolkar detta som att Översiktsplanen skall utformas som ett slags “alternativ A – med extra allt” ?

Jag beklagar att det inte är ännu fler som visar vad de tycker, men jag hoppas att den till idag pågående rundan av “lyssnande” samlar ännu fler synpunkter. Huruvida de styrande sedan bara lyssnar eller verkligen påverkas är ju en annan fråga.

Tore Kullgren 2011-12-18 02:10

Med all respekt för personalen på Statoil i Torsvik, är en nattlucka på en bensinmack inte så mycket att skryta med, för en kommun som marknadsför sig som “stad”.

Lidingöpartiet begär ökad bemanning på polisstationen, en ny Systembolagsbutik, ytterligare satsningar på hospice, och utbyggd offentlig och kommersiell service i allmänhet. Det förutsätter att befolkningen ökar. Som tidigare nämnt, är själva idén med en stad, att tät befolkning möjliggör en bred tjänstemarknad på gångavstånd.

Det finns också planer på att lägga ner Statoil i Torsvik. Hur blir det då med servicenivån på Lidingö?

Karl 2011-12-18 01:31

Mer människor betyder mer tillväxt. Varför skulle man INTE vilja expandera? Det är ju inte så att det är brist på skog och ängar direkt.

Tore hajar!

Lars H Ericsson, Lidingöpartiet 2011-12-17 17:36

Bäste KH Lind

Har du möjligen noterat att M och FP förlorade stort till Lidingöpartiet och Centerpartiet i det senaste valet, när man dumdristigt propagerade för en dyr och förstörande vägtunnel på södra Lidingö? Om man lika dumdristigt driver igenom en översiktsplan av det format som det föreliggande förslaget innebär, kommer flykten från M och FP att upprepas även i nästa val. För Lidingös bästa bör dagens förslag till ny översiktsplan kastas i papperkorgen och ett rejält omtag göras.

För mig är det oberipligt att ledningen för majoriteten på Lidingö inte fattar vilken fin ö vi har fått att vårda. Jag undrar verkligen varifrån dessa vansinniga expansionsplaner kommer? Snacket om att Lidingö dör om vi ej bygger ut är rent nonsens. Att ön inte har en 7-Eleven-butik ser jag inte som ett mått på bristande utveckling och välfärd. Vi har ju istället en nattöppen servicebutik vid Statoil, med mer eller mindre samma utbud som 7-Eleven. Dessutom har vi två stora livsmedelhallar som veckans alla dagar har öppet till kl 22. Lidingö har inga glesbygdsproblem, även om somliga politiker vill få oss att tro det!

Stoppa den nya översiktsplanen!

KH Lindh 2011-12-11 23:59

Christer – vilka är de “många” som inte vill ha någon utveckling alls på ön och som lyfts fram av flera debattörer? I vår svenska form av demokrati röstar vi på partier. Om ni verkligen är så många som motsätter er varje nybygge, förtätning eller utveckling av ön skulle väl Lidingöpartiet och Centerpartiet ha en egen majoritet i kommunfullmäktige?

Kom igen, Christer, så länge du inte har något underlag att stödja dig på räcker det väl att uttrycka DIN EGEN åsikt? Den är jag mycket mer intresserad av än dina gissningar om vad andra tycker. Då blir det också lättare att föra en debatt med dig!

Tore Kullgren 2011-12-11 14:26

Tråkigt att se Christer gå till personangrepp, i stället för att använda sakargument.

Det finns många kommuner i Sverige som kan erbjuda “småskalighet och lugn” i kustlandskap, med betydligt lägre boendekostnader än Lidingö: Österåker, Norrtälje, Östhammar, Söderhamn osv.

Men bostäder på Lidingö är betydligt mer efterfrågade än bostäder i dessa landsbygdskommuner, av en viktig orsak: de flesta människor vill bo så nära Stockholms city som möjligt. Men innerstadsbebyggelsen är begränsad, och därför behöver innerstaden växa.

Eftersom Lidingö saknar det serviceutbud som folk efterfrågar, så de flesta hushåll på Lidingö är beroende av bil, i många fall två bilar. Det kommer inte lösa sig med Norra Djurgårdsstaden.

Skolorna på Lidingö kommer kunna bli ännu bättre med större befolkningsunderlag.

Så ofta som nimbyisterna på Lidingösidan försökt övertala mig att flytta till innerstaden, så föreslår jag att ni skramlar ihop pengar så att ni kan köpa en bostadsrätt åt mig på Östermalm. Hur mycket pengar lägger Christer?

Christer 2011-12-10 16:54

Tore längtar till city?

Många har sökt sig till Lidingö för att man uppskattar småskalighet och lugn. Närheten till Stockholm och det enorma utbudet räcker för dessa medborgare. När Norra Djurgårdsstaden exploateras kommer vi att få ytterligare alternativ, vilket är utmärkt. Men armlängds avstånd är helt ok.

Andra kanske har vuxit upp på Lidingö och ser med längtan över bron. Kanske till och med bor hemma eller nära mammas gata. Kanske man inte hunnit tänka på familj och skolor? Kanske längtan till puls och vibrerande nöjesliv ligger högst på agendan?

Inge fel i detta – men då kan man ju faktiskt röra på sig istället för att försöka importera något som andra inte vill ha.

Staffan Anderberg 2011-12-10 12:33

Håller delvis med “Tore”. Servicen på Lidingö är inte särskilt bra. Meningen med Lidingö cenrum var ju att man skulle slippa fara omkring på ön som en skottspole för att handla. Nu finns Firren, Mariannes saluhall och Millesgårdens Lanthandel. Det är utmärkt för finsmakare som är stadda vid god kassa. I centrum blir det COOP för hela slanten.
Jag brukar säga att Lidingös bästa matbutik finns i Fältöversten. Där finns kött och fisk av hög klass och alla tänkbara specerier.

Staffan Anderberg

Tore 2011-12-09 16:44

Servicen på Lidingö har uppenbara brister.

Det finns inte ens något 7-Eleven på ön. Inget äventyrsbad. Inget kulturhus. Ingen standup-klubb eller annan krogunderhållning. Ingen nattklubb. Ingen möbelhandel. Ingen seriös bokhandel med mer fokus på litteratur än på presenter/pappersvaror. En dörröppning med fyra-fem butiker kan säljas in som “Galleria”. När de stora årskullarna åldras, kommer serviceunderlaget bli ännu svagare.

Begreppet “grön lunga” visar på ett vanligt missförstånd om fotosyntes. Om lokal grönska hade varit nödvändig för att syresätta luft, så skulle invånare i täta stadsområden som Manhattan och Hongkong dö av syrebrist. Men bevisligen överlever de.

Stockholmsregionen behöver inhysa en halv miljon nya invånare de närmaste 20 åren. Norra Djurgårdsstaden är inte tillnärmelsevis tillräcklig.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google