Väder Lidingö

Lidingö söndag 18 augusti 2019 v. 33

Senaste kommentaren - Se fler

Jacob Truedson Demitz 11 jul 21:05 om Marianne Bernadottes modekreationer visas. Kronprinsessan invigde

Debatt: Ännu ett kvinnoöverfall på Lidingö - vi måste göra något!

söndag 29 december 2013 15:29

“Överfallen och de ständiga inbrotten sprider en stark känsla av otrygghet. Nu är det tid för oss politiker att satsa stort på insatser som ger effekt”, skriver Rebecca Krus, Folkpartiet Lidingö i detta debattinlägg.

Ännu en gång har en kvinna misshandlats på Lidingö. Denna gång strax före klockan 05.00 på söndagsmorgonen. Hon överfölls, enligt DN, när hon stod på en busshållplats och fick skador i ansiktet och på tänderna.

Dessa överfall och de ständiga inbrotten sprider en stark känsla av otrygghet i vårt lilla samhälle. Både vuxna och barn pratar om det på telefon, på bussen och vid matbordet. Vi håller barnen inne i större utsträckning och vi kvinnor drar oss för att ta bussen eller jogga ensamma.

Detta måste få ett slut. Vi måste återfå känslan av trygghet. Vi måste alla hjälpas åt och politiken måste göra sitt.

Nu är det tid för oss politiker att, med bred samsyn, satsa stort på insatser som ger effekt såsom:
– Ökad belysning på promenad- och cykelvägar och mörka innergårdar
– Rensa bort buskage för öppnare ytor
– Mer resurser till närpolisen för att bland annat stödja och informera dig och dina grannar om hur ni kan hjälpas åt för att öka tryggheten i ert område
– Vi måste påverka de ungas attityder till tobak, alkohol och droger för att minska användandet
– Listan kan säkert göras längre

Vi behöver sprida ljus i mörkret. Skicka ett mail till mig med dina tankar om vad som behöver åtgärdas för att vår ö ska bli tryggare. Jag kommer att sammanställa alla svar och se till att de når berörda politiker och tjänstemän.

Rebecca Krus, Folkpartiet
rebecca.krus@folkpartiet.se

Dela Debatt: Ännu ett kvinnoöverfall på Lidingö - vi måste göra något!

Kommentarer

Paul Lindquist 2014-01-01 23:33

Karl!

Jag förstår och delar din frustration. Jag satt nämligen i Polisstyrelsen för Stockholms län i 5 år, men lämnade den då möjligheten till påverkan var i det närmaste obefintlig.

Polisen verksamhet bestäms nämligen i allt väsentligt genom regeringens s.k. regleringsbrev. Polisstyrelsens ledamöter får nämligen inte ha synpunkter på den operativa verksamheten utan kan bara besluta om verksamhetsplanen en gång om året (och då var budget, antal poliser och en rad mål redan bestämda). Vid de tillfällen vi utmanade polisorganisationen genom att fastställa mål de ogillade så ignorerade de helt enkelt dessa och vi kunde inte göra något åt detta.

Örjan 2013-12-30 16:15

Karl ( m.fl)
Det är inte korrekt att bara skylla på våra lokalpolitiker. Det är hemskt det som händer, men det är inte bara deras fel. Du påstår t.ex. att de sitter i Polisstyrelsen, men så här ser bemanningen ut i Stockholms län http://polisen.se/Om-polisen/lan/St/op/Polisen-i-Stockholms-lan/Organisation/Styrelse/Ledamoter/
Som synes ingen av Lidingös politiker…

Rebecca Krus 2013-12-30 16:11

Tack Karl! Jag förstår hur du känner.

Jag hoppas att vi alla tillsammans kan bidra till de förändringar som behövs!

Allt gott!

//Rebecca

Anders Bergstedt 2013-12-30 15:37

Jag tar mig för pannan då jag läser i Expressen att “Polisen arbetar febrilt”. Det innebär att hitkommenderade poliser börjat stoppa bilar !!!!

Gärningsmannen bor uppenbarligen i området och försöker gå av sig sin ångest på nätterna. Som pensionerad kriminalpolis blir man gråtfärdig då polisarbetet numera verkar helt intelligensbefriat !
Huvudsaken är att uniformerade poliser och bilar syns – sedan det redan hänt. Då den akuta oron är över är det som vanligt igen.

Karl Svensson 2013-12-30 15:25

Rebecca. Jag ber om ursäkt. Min allmänna ilska över vissa politiker skall inte drabba dig som fritidspoltiker. Det du tar upp är jätteviktigt och vi måste hitta galningen, men andra liknande fall visar att det inte är lätt att hitta dessa störda personer.
Men det jag ilskande till på, är att vi har några kommunalråd som med feta arvoden (förmodligen de högsta i landet), som sitter i polisstyrelser mm. och lyckas rusta ner polisen på Lidingö.
Vi har fler inbrott, fler personer som tigger i centrum. Så här kan det inte fortsätta. Vi måste få en förändring. 2014 är valår.

Katarina 2013-12-30 13:53

Jag gick en promenad igår kväll vid 21-tiden och inte en människa syntes ute. Jag tänkte på överfallsmannen och hoppades innerligt att han inte skulle dyka upp. Som tidigare kommentatorer har påtalat, har polisen enbart gjort punktinsatser efter dessa vidriga brott. Sedan veckor tillbaka syns de inte till längre. Givetvis såg jag två poliser vid sin polisbil i Lidingö centrum igår vid lunchtid samt en halvtimme senare vid Lidingö galleria. Det hjälper inte så mycket att de visar sig på dagtid dagen efter det brutala överfallet! I snart fyrtio år har jag promenerat på Lidingö, dag som kväll, jag har aldrig tidigare varit rädd. Det är jag nu. Nu gäller det att beväpna sig (med de legala till buds stående medel jag har) för när våldsmannen dyker upp gäller det att jag tar honom först!

Rebecca Krus 2013-12-30 12:46

Tack för alla värdefulla synpunkter och kommentarer, både här och via epost! Jag hoppas på många fler.

Jag kan inte kommentera hur andra politiker tar sitt ansvar men jag kan kommentera mitt eget politiska engagemang, efter som Karl här undrar om jag bara vill plocka billiga poäng.

Jag är fritidspolitiker, det innebär att utöver mitt jobb och mitt ansvar som småbarnsmamma sitter flera vardagskvällar i månaden och gör mitt bästa för att ta mitt demokratiska ansvar och påverka i den riktning som jag tror att de, som gett mig förtroendet att rösta på mig, vill.

Jag har inte varit engagerad i dessa frågor tidigare men skriver nu för att jag vill att något ska hända och jag märker att rädsla och frustration sprider sig bland Lidingöborna. Jag hoppas därför kunna använda min politiska plattform för att samla alla krafter och allt engagemang och kanske vända den negativa utvecklingen.

Jag förstår att man kan vara skeptisk och ifrågasätta. Det är nyttigt och bra. Men jag hoppas att mitt utspel inte ska tolkas som något annat än en vilja att göra något och ett försök att ta ansvar.

Allt gott och med förhoppningar om ett Gott Nytt 2014!

//Rebecca Krus

karl svensson 2013-12-30 10:49

Äntligen en politikersom uttalar sig. Men Rebecca Krus,du är en ledande poltiker på Lidingö, sitter i kommunfullmäktige tror jag. Vad har du gjort hittills?
Vill du inte bara köpa en billig poltikerpoäng? Det finns grupper av personer, tex nattvandrande föräldrar, som gör mycket mer än ni politiker. Tänk om ni ville visa er lite lite mer på gator och torg även då ni inte håller på med era kampanjer. Ni har ett politiskt ansvar, och ni varit med om att besluta om att rusta ner polisen på Lidingö. Man blir så trött på er politiker.

Anonym 2013-12-30 04:44

Kräv ändring ! Polisbevakning dygnet runt, patrullering.
Köp ett överfallslarm finns för några hundralappar på nätet.
Kräv att Polisen skall patrullera dygnet runt på Lidingö.
Ta kontakt med kommunpolitiker gå in på Lidingö stads hemsida så kan man söka kontakt med politiker.
Kontakta alla i kommunfullmäktige inte bara några enstaka.
Lidingö har över 40 000 medborgare bör vara en självklarhet att Polis skall finnas tillgänglig dygnet runt.
Inte stå i centrum 5 timmar efter för att det skall se bra ut.
Hade varit bra om dom var på plats ute när detta överfall hände. (Patrullering dygnet runt)
Vad det gäller inbrott så bör alla ha ett hemlarm kopplat till vaktbolag.
Finns även billigare varianter för bara några hundra.
Med vänliga hälsningar Anonym.

Agneta 2013-12-30 00:05

Jag håller med föregående insändare. Det är inte klokt att vi inte har en närvarande egen polis på ön. Det har väl de här händelserna, om något, bevisat, att med litet närmre avstånd hade man kanske kunnat fånga den här killen/killarna på ett tidigare stadium!!
Kanske det är dags att vi medborgare visar vårt engagemang med en demonstration, eller se till att polisen verkligen menar vad de säger, med mer övervakning. Det hjälper, som sagt inte att 3-4 poliser står i en klunga någonstans i Centrum och pratar om läget. Det behövs civilspaning kvällstid, nattid. Han verkar gilla busshållplatser, får kvinnliga poliser spana civilklädda. Annars får vi sitta i mörka rum och kolla alla busshållplatser kvälls och nattetid. Varför inte ha en hund i en av era patrullbilar. Han verkar inte rädd för öppna ytor och gatubelysning på de stora vägarna. det är ju inte de skull buskagen han verkar intresserad av.

Vad hände efter polisens infomöte I Stadshust.? Ingen av oss 700 känner sig ett enda dugg tryggare sedan den .
Framför en demonstration från grämattan nedanför Jernet, upp till stadhuset och då vill jag se alla politiska partier representerad. Det är det minsta vi kan begära.
Tack Rebecka för att du startade det här. Jag går med!

Mia Eriksson Holst 2013-12-29 22:02

Bra Rebecca! Då vill jag höja frågan om belysning på gång- och cykelvägen från Kämpavägen upp till Sporrvägen. Lidingös läskigaste, kolsvartaste med stor gång- och cykletrafik. Vi har bett om belysning såå många gånger!

Marianne Alin 2013-12-29 21:28

Visst är det fantastiskt bedrövligt. En stad utan egen polis efter kontorstid. Vi behöver en polis som har lokal kännedom om områden, om “buset” och som visar sig ute, inte bara när något inträffat. Varför dröjer polisen med att gå ut med information. Det räcker inte att fem poliser står i en klunga vid Princess. Titta in i bussarna och se om ni ser något “bekant”, ni som har signalementet. Frustrerande att infon är så usel.

Cecilia Jungnelius 2013-12-29 20:27

Inte klokt att vi inte har någon lokal polisresurs på ön. Frustrerande att få höra från polisen (TV 4 nyheterna) idag att vi ska göra en egen riskbedömning när vi ska ta oss hem från bussen.
Dax för en demonstration utanför stadshuset?

Jannis Divanidis Torsvik 2013-12-29 19:15

Ni politiker är upptagna med andra saker t.ex. att förtäta Torsvik än att förbättra tryggheten på ön. Ni har ingen trovärdighet längre tyvärr. Hälsningar

Anders Bergstedt 2013-12-29 16:14

Ännu en angelägen artikel. Det har varit artiklar och insändare i Lidingö Tidning och Mitt i Lidingö som visat frustration över situationen. Sanningen är att Lidingö står utan yttre övervakning. Då något händer kommer poliser från Sthlm utan kännedom om personer och lokala förhållanden susande med hjälp av GPS !

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google