Väder Lidingö

Lidingö söndag 20 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

Debatt: Dags att damma av ”Danderydsbussen”

tisdag 15 augusti 2017 17:05

På 1960- och 70-talen gick den s.k. Danderydsbussen direkt från Lidingö till Danderyds sjukhus, fyra dagar i veckan. Linjen ingick i "Lidingötrafiken". Och detta var långt innan Norra länken fanns. Via biltunneln kan man nu nå Danderyds sjukhus på 13 minuter från Lidingö centrum. Tar man buss+tunnelbana den vanliga vägen tar det 43 minuter. Det är dags att åter börja driva frågan om en direktbuss. Det skriver liberalen Göran Tegnér, ledamot i Teknik- och fastighetsnämnden, i denna debattartikel.

En expressbussförbindelse via Norra Länken mellan Lidingö och Danderyds sjukhus föreslog jag här på Lidingösidan den 1 december 2014 (en kommentar under rubriken: ”Kungen tryckte på knappen”).

Sedan skrev jag en artikel här på Lidingösidan 2015-03-12, ”Expressbuss 201 förlängs till Danderyds sjukhus”. Min idé föll tydligen i god jord, eftersom landstingets Trafikförvaltning föreslog att förlänga varannan tur för busslinje 201 från Kottla via Lidingö Centrum och Ropsten till Danderyds sjukhus, just via Norra länken i sin s.k. kommunremiss angående trafikförändringar inför ’trafikåret’ 2015/2016.

Men sedan föll idén i glömska i samband med landstingets besparingar. Jag påminde om denna idé här på Lidingösidan 2016-11-23 i artikeln: ”Majoritetens trafikpolitik ligger i spillror”.

Göran Tegnér har hittat denna tidtabell från 1969 som inkluderar en direktbuss till Danderyds sjukhus.Göran Tegnér har hittat denna tidtabell från 1969 som inkluderar en direktbuss till Danderyds sjukhus.

Och nu hittade jag denna bussförbindelse i en gammal tidtabell från år 1970! Den s.k. "Danderydsbussen" hade inget linjenummer, men den annonserades i tidtabellshäftena för Lidingötrafiken. Linjen kom till som en följd av att lidingöbor ofta använde Danderyds sjukhus som "sitt" sjukhus. Och nu ska ju vi lidingöbor föräras med en närakut ända borta i Täby. Jag föreslog ursprungligen att expressbussen skulle dras ut till Täby Centrum. Detta stämmer ju bättre med den nya planerade närakuten där.

Danderyds sjukhus har ju expanderat rejält sedan 1970-talet. Nu har sjukhuset 3.600 anställda, 530 vårdplatser och betjänar ett upptagningsområde med 450.000 invånare, häribland Lidingö. Sedan år 1970 har Lidingös folkmängd ökat med 30 procent från 36.174 till 46.853 invånare, eller med över 10.000 invånare. Detta talar för att resandeunderlaget borde ha ökat rejält sedan 1970-talet.

Direktbussen på 1960- och 70-talet, ”Danderydsbussen”, gick till Danderyds sjukhus, tisdag, torsdag, lördag, sön- och helgdagar. Det är märkligt att både Södra och Norra länken har byggts utan att en enda busslinje kan dra nytta av lederna. När Södra länken invigdes lär enligt uppgift cirka 4.000 kollektivresenärer ha försvunnit över en natt.

Från Lidingö Centrum till Danderyds sjukhus tar det numera bara 13 minuter med bil men hela 43 minuter med två byten med SL (buss+tunnelbana+tunnelbana). En expressbuss-förbindelse via Norra länken med två stopp (i Ropsten och vid Universitetet) borde gå att köra på 16 minuter inklusive tid för hållplatsstopp. Danderydsbussen borde locka fler att resa kollektivt!

Det är dags att damma av direktbussen ”Danderydsbussen”, nu via Norra länken!

Göran Tegnér (L), ledamot i Teknik- och fastighetsnämnden

Dela Debatt: Dags att damma av ”Danderydsbussen”

Kommentarer

Jessica Enerstal 2017-08-16 21:12

Jättebra idé! En sådan buss skulle jag åka ofta. Speciellt om busslinjen startade längre ut, exempelvis i Gåshaga med stopp i Högberga och Kottla.

Lycka till! Jag håller tummarna för att det blir verklighet.

Mvh
Jessica

Göran Tegnér 2017-08-15 22:56

Mikael:
Varmt tack för Din positiva kommentar.
Dina förslag till hållplatser stämmer helt och hållet med mina egna idéer. det car precis dessa stopp - Ropsten och Universitetet som jag räknade på när jag skrev om "restider inklusive hållplatsstopp".

Och Din idé med slutstation vid Mörby station tar jag med mej; såvida inte jag lyckas övertyga landstinget om att förlänga busslinjen till Täby C!

Mikael Roos 2017-08-15 18:42

Bra ide. Låt bussen även få hållplats i Ropsten och Universitet och sen efter Danderyds sjukhus ändhållplats vid Mörby station så knyts Lidingö ihop med Roslagsbanan på köpet!
Micke

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title} Nyheterna finns på LN, Odéen Radio Lidingö, Har ni hört

Annonser från Google