Väder Lidingö

Lidingö söndag 20 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

Debatt: Försvara en skälig hyresnivå

lördag 26 augusti 2017 00:01

Resursstarka fastighetsägare på Lidingö tycks ha bestämt sig för att införa några av stockholmsregionens högsta hyresnivåer. Detta utan att lyfta ett finger för hyresgästernas boendekvalité eller för att höja lägenheternas standard. Våra styrande kommunpolitiker, som förvandlat kommunens bostadsbolag till en aggressiv aktör på Stockholms hyresbostadsmarknad, verkar instämma. De som drabbas är våra äldre, de som ofta inte orkar kämpa emot. "Vi kommer fortsätta kämpa för att hyrorna på ön ska spegla vad man faktiskt får för pengarna och inte vad giriga fastighetsägare vill pressa ur hyresgästerna". Det skriver Carina Cedergren och Maria Pauly, båda aktiva i Hyresgästföreningen Lidingö, i denna debattartikel.

Lidingös hyresgäster står i skrivande stund under angrepp från resursstarka fastighetsägare som tycks ha bestämt sig för att, till varje pris, införa några av stockholmsregionens högsta hyresnivåer. Detta görs trots att öns hyresbestånd inte går att jämföra med starkt gentrifierade områden som Östermalm, Södermalm, Kungsholmen, Solna eller Sundbyberg.

Fastighetsbolaget Tagehus kräver exempelvis – efter en ovanligt undermålig och rörig upprustning i Käppala, där man inte bemödat sig med att lyssna till hyresgästernas önskemål gällande deras och deras barns framtida hem – hyresnivåer som är så höga, att de skulle få andra fastighetsägare i några av stockholmsregionens mest attraktiva och dyraste områden att bli gröna av avund. Tillvägagångssättet är ungefär som att köra en gammal rostig Saab genom biltvätten och köpa billiga mattor på Biltema, för att därefter begära nybilspris – för en Ferrari.

Bolaget Skandia Fastigheter, som ägs av bank- och försäkringskoncernen Skandia, är enligt sin egen hemsida ett ansvarsfullt bolag som strävar efter ”ett samhälle som gör livet lättare för våra äldre och våra barn” och bidrar till miljöer där ”människor helt enkelt mår bra”. I praktiken, däremot, kräver de några av länets högsta hyreshöjningar, men utan att leverera något tillbaka till hyresgästerna. Det är samma fastighetsbolag vars allvarliga vanskötsel av en lidingöfastighet nyligen lett till att många hyresgäster under mer än ett halvår dagligen tvingades leva med äcklig kloaklukt, bland flugor, oljud och byggdamm. Apropå att få människor att må bra.

Även kommunens bostadsföretag Lidingöhem, numera Lidingö Bostäder, medverkar i angreppen. Trots att bolaget eftersatt underhållet i stora delar av sitt bestånd under årtionden, något som medfört en synbar standardförsämring i husen, begärde man hyreshöjningar på över 40 procent. Detta anser sig bolaget helt enkelt ”ha rätt till” utan att lyfta ett finger för hyresgästernas boendekvalité eller förbättra lägenheternas standard. Kommunens kraftiga höjningskrav drabbar en av öns redan svagaste målgrupp; våra äldre hyresgäster, de som ofta inte orkar kämpa emot. Vi har redan nåtts av uppgifter från anhöriga om att några av de äldsta blivit så dåliga av oron kring höjningshotet, att de hastigt hamnat på sjukhus med oviss utgång. Ytterligare andra ringer och gråter i telefon, oroliga för att hamna på gatan för första gången i sitt liv vid 85 års ålder. Det är inte värdigt av Lidingö kommun att behandla våra äldre hyresgäster så omänskligt! De måste ha glömt att det är valår nästa år och att vi som bor på Lidingö bryr oss om våra äldre.

Gemensamt för exemplen ovan är den kompromisslösa och aggressiva attityden som dessa fastighetsägare uppvisat gentemot hyresgästerna på vår ö. När Hyresgästföreningen vägrat gå med på oskäliga höjningskrav har bolagen svarat med att snabbt stranda hyresförhandlingarna, i hopp om att Hyresnämnden ska kunna ge dem vad de kräver. På sin sida tycks de tyvärr även ha våra styrande kommunpolitiker, som alltså förvandlat kommunens bostadsbolag till en aggressiv aktör på Stockholms hyresbostadsmarknad.

Vad kostar det samhället när alla hyror numera tydligen ska skötas via domstolar, istället för att det sker förhandling mellan fastighetsägare och hyresgäster?

Vi hyresgäster kommer inte att lägga oss platt, utan vi kommer att anta utmaningen!

Tillsammans med våra grannar, deras anhöriga och andra sympatiserande lidingöbor kommer vi att fortsätta kämpa för att hyrorna på ön ska spegla vad man faktiskt får för pengarna och inte vad giriga fastighetsägare vill pressa ur hyresgästerna.

Carina Cedergren, ordförande för Hyresgästföreningen Lidingö
Maria Pauly, ordförande för Hyresgästföreningen i Bergsätra, Lidingö

Dela Debatt: Försvara en skälig hyresnivå

Kommentarer

Jill Pukite 2017-08-28 17:02

Carina och Maria
En mycket bra skriven artikel ang våra hyror.

Men - vad gör Hyresgästföreningen Lidingö åt detta? Vi som är medlemmar vill naturligtvis veta vad som händer?! Hur går det med våra strandade hyresförhandlingar?

Var är informationen från er som kan stilla vår oro? På vilket sätt arbetar Hyresgästföreningen Lidingö för sina medlemmar?

Enligt hörsägen lär ordföranden för kommunstyrelsen Anna R K ha sagt "självklart ska vi höja hyrorna, det finns ju bostadstillägg!" Är detta sant, är det väldigt arrogant och nedlåtande, det är ju så att majoriteten av människor på ön inte har råd att köpa hus i t ex Rudboda.

Ingmar Veinberg 2017-08-27 12:37

Jonas Blom, vi har fått information från hyresrättsföreningens förhandlare om vad som gäller, bla tar man hänsyn hur centralt läget är så ditt påstående om att likställa Strandvägen med Käppala stämmer inte. Om du vill ha mer info kontakta gärna hyresgästföreningen eller vår lokala ordförande!:)

Catharina Håkansson 2017-08-27 10:20

Tack för att ni skriver om hur Sverige kan se ut för den som inte har möjligheten eller lust att bo i villa eller bostadsrätt. Varför finns hyresrätten? Vem har rätt att ha ett hem? Svaren kommer att se helt olika ut beroende på ekonomiska status.

Så länge Sveriges politiker duckar för att en stor del av befolkningen inte har den inkomst eller vilja att ta ett banklån har fastighetsägare inga lagar/regler som reglerar vad en skälig hyra är. Vi som jobbar kräver högre lön varje år för at väga upp höjd hyra, de som inte jobbar av olika anledningar är helt rättslösa. Fastighetsbranschen vill ha vinst mot alla odds. Det är inte bara gamla som drabbas, alla funderar varje år på hur de ska klara av att bo kvar.

Vårt Sverige är på väg mot de länder vi brukar ta upp som exempel på ojämlikhet och maktmissbruk. Tog upp hyresrättsfrågan med en socialdemokratisk politiker för någor år sedan som svarade - "Det är var och ens ansvar att se till att ha ett boende. Givetvis vill fastighetsägaren tjäna pengar". Om en socialdemokratisk hög politiker anser att marknadskraften har ett högre syfte än att analysera och skapa regler för ett humant samhälle så har vi förklaringen till att alla inte är lika mycket värda. Pengar är överordnat människan och ett jämlikt samhälle. Framtiden är mycket skrämmande.

Jonas blom 2017-08-26 17:21

Som bruksvärdessystemet i Sverige ser ut idag skall en lägenhet i käppala ha samma hyra som en likvärdig på Strandvägen i Stockholm eller en likvärdig lägenhet i Åmål.
Hyran sätts inte av fastighetsägaren utan förhandlas med hyresgästföreningen. Kommer man inte överens finns det regler hur man som fastighetsägare kan gå vidare. Då finns hyresnämnden som en oberoende part. Tycker man att detta är ett problem är det bruksvärdessystemet man skall ge sig på.

Beatrice Schmidt 2017-08-26 14:27

Bra skrivet, Carina. Otroligt att de jämställer Käppala med Valhallavägen!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

{$sa->title} Nyheterna finns på LN, Odéen Radio Lidingö, Har ni hört

Annonser från Google