Väder Lidingö

Lidingö lördag 8 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Debatt: Kottlasjön till vårdakuten!

söndag 16 augusti 2015 22:06

För många av oss är det viktigast att Kottlasjön har ett rent badvatten, som vi kan simma i och njuta av på sommaren. Det är viktigare än att sjön t.ex. följer de ekologiska grundlagarna och så småningom växer igen. Att behandla Kottlasjön på samma sätt som Flaten skulle kosta cirka fyra miljoner kronor, eller cirka 100 kronor per lidingöbo. Det skriver Jan-Erik Nowacki i nedanstående debattartikel. Han bifogar också bilder tagna i Kottlasjön och Flatensjön.

Den vänstra bilden visar Kottlasjöns vatten vid ”Barnbadet” den 12 augusti i år och den andra bilden föreställer Flatens badvatten vid samma tidpunkt. Linjalen bryter vattenytan vid exakt 1 meter.Den vänstra bilden visar Kottlasjöns vatten vid ”Barnbadet” den 12 augusti i år och den andra bilden föreställer Flatens badvatten vid samma tidpunkt. Linjalen bryter vattenytan vid exakt 1 meter.

Flatensjöns hade under lång tid blivit övergödd med fosfor, och låg 1999 på samma fosforhalter som Kottlasjön gör idag. På botten i Flaten rådde, precis som i Kottlasjön idag, syrebrist. År 2000 låste man dock fast fosforn kemiskt i Flatensjöns botten med ämnet aluminiumklorid. Fosfornäringen i vattnet sjönk då nästan omedelbart med ungefär 80%. Aluminiumklorid är inte någon farlig kemikalie, utan används t.ex. vid rening av vårt dricksvatten. Många andra sjöar i Stockholmstrakten har senare också behandlats med samma metod – med mycket gott resultat.

För många av oss är det viktigast att Kottlasjön har ett rent badvatten, som vi kan simma i och njuta av på sommaren. Det är viktigare än att sjön t.ex. följer de ekologiska grundlagarna och så småningom växer igen.

Att behandla Kottlasjön på samma sätt som Flaten skulle kosta cirka fyra miljoner kronor. Det innebär cirka hundra kronor per Lidingöbo - som en engångskostnad. När vattnet blir klarare kommer ljuset lättare ned till växterna på botten. Till engångskostnaden kommer därför också en ökad årlig kostnad, för att hålla efter bottenvegetationen på ett lite större område än vad man redan gör idag. I Flatensjön har detta dock varit ett mindre problem.

Vore det inte skönt att slippa alger, slem, syrebrist, bottendöd och svavelväte undrar

Jan-Erik Nowacki

Dela Debatt: Kottlasjön till vårdakuten!

Kommentarer

Carl Aschan 2015-08-17 15:16

Kvaliteten på Kottlasjöns vatten för bad & simning är erbarmlig. Under vår/försommar går det hjälpligt att simma men nu i juli/ augusti har bottenvegetationen växt sig meterhög och näckrosorna tagit över på många ställen. Till detta ska läggas att vattnet är grumligt av växtplankton eller annat som gör sjön till en ofräsch grön gröt att simma i. Lidingö ska vara hälsans ö. Vi är många som bara vill ta ett bad men också simma lite längre i träningssyfte. Det känns direkt hälsovådligt att vada/ simma i Kottlasjön så som sjön ser ut nu. Sanera Kottlasjön nu - så vi alla kan njuta av ett härligt insjödopp!

Per Andersson 2015-08-17 09:22

Avveckla polisen, låt sjöarna växa igen, sluta klippa gräset, städa inte. Vart är vi på väg?

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google