Väder Lidingö

Lidingö lördag 8 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Debatt: Lidingö saknar FRG, Frivillig ResursGrupp

onsdag 7 oktober 2015 08:06

En frivillig resursgrupp, FRG, som finns till hands när samhällets ordinarie resurser behöver förstärkas, saknas på Lidingö. Resursgruppen kallas in på begäran av kommunledningen när något extraordinärt inträffar som en större olycka, kris eller naturkatastrof. Har staden beredskap om något händer på ön av större karaktär? Det frågar Birgitta Olsen i nedanstående debattartikel.

I listan nedan så saknas Lidingö. Lidingö Lottakår och Lidingö stad hade tidigare aktivt samarbete. I början på tjugohundratalet började staden nedrusta och under min tid som kårchef försökte lottorna få till stånd ett samarbete men kände inte att vi fick det stöd som behövdes. Idag så finns varken Lidingö lottakår eller Civilförsvarsförbundet på Lidingö.

Har staden någon beredskap om något händer på ön av större karaktär? T.ex. bron blir påkörd (var väl nära för ett par år sedan?), terroristangrepp eller någon naturkatastrof. Det som verkar omöjligt att det kan hända idag kan vara vardag imorgon.

Birgitta Olsen

Distrikt - kommuner där det finns minst en FRG
Blekinge: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Sölvesborg
Dalarna: Avesta, Borlänge, Falun, Hedemora, Mora, Rättvik, Smedjebacken, Säter, Vansbro, Älvdalen
Gotland: Gotland
Gävleborg: Bollnäs, Ovanåker, Sandviken, Söderhamn
Halland: Kungsbacka, Laholm
Jämtland: Härjedalens kommun (uppbyggnad pågår 2015)
Jönköping: Jönköping, Gnosjö, Gislaved, Aneby, Eksjö
Kalmar: Emmaboda, Hultsfred, Högsby, Kalmar, Mönsterås, Mörbylånga, Nybro, Oskarshamn, Borgholm
Kronoberg: Alvesta, Markaryd, Tingsryd, Växjö, Älmhult
Norrbotten: Boden, Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå, Överkalix
Skåne: Klippan, Kristianstad, Osby, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga, Burlöv, Landskrona, Lomma, Lund, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Vellinge, Ystad
Stockholm: Huddinge, Järfälla, Nacka, Norrtälje, Sigtuna, Sollentuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Tyresö, Täby, Vallentuna, Värmdö, Österåker (Åkersberga), Upplands-Bro
Södermanland: Flen, Strängnäs
Uppsala: Heby
Värmland: Arvika, Eda, Filipstad, Grums, Hagfors, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Storfors, Sunne, Säffle,
Västerbotten: Robertsfors, Skellefteå, Umeå, Vännäs
Västernorrland: Härnösand, Örnsköldsvik, Sollefteå
Västmanland: Arboga, Fagersta, Kungsör, Köping, Västerås, Skinnskatteberg, Surahammar, Hallstahammar, Norberg, Sala
Västra Götaland: Borås, Göteborg, Härryda, Mark, Partille, Strömstad, Svenljunga, Vårgårda, Åmål, Alingsås, Bengtsfors, Stenungsund, Kungälv, Ale, Tjörn
Örebro: Askersund, Degerfors, Karlskoga, Laxå, Lindesberg, Nora, Örebro, Hällefors
Östergötland: Boxholm, Kinda, Mjölby, Vadstena, Ydre, Ödeshög, Linköping, Norrköping

Dela Debatt: Lidingö saknar FRG, Frivillig ResursGrupp

Kommentarer

Birgitta Olsen 2016-04-15 22:29

Civilförsvarsförbundet rekryterar inte några människor till FRG på Lidingö. Civilförsvarsförbundet väntar på att någon annan rekryterat som de sedan kan utbilda och på det sätt få pengar från MSB. När en Sköt-Dig-Självkurs anordnades i Stadshuset i februari så fick inte Civilförsvarsföreningen Stockholms medlemmar erbjudas kursen för det var en konkurrerande organisation som anordnade kursen.

År 2011 bestämde Lidingö att en FRG-grupp skulle starta på Lidingö och nu är det år 2016 o fortfarande så händer inget. Avtalet som Staden har ingått med Civilförsvarsförbundet har inte fullföljts.

De frivilliga som Jesper Arkinger refererar till kanske hade gjort ett bättre jobb om säk.chefen hade gett lite stöd och hjälp, istället så tröttnade den största kraften på ön och sa upp sitt oavlönade jobb som FRG-samordnare.

Kan Jesper Arkinger idag informera att det finns en genomförbar plan om en katastrof inträffar? En plan som visar att människor kan få hjälp efter tre dagar?

Susann Thorngren 2015-10-07 17:35

Svenska Röda Korset utbildar krisstödjare som snabbt kan träda i tjänst när behov uppstår. Lidingö Rödakorskrets har utbildningar i Första hjälpen för allmänheten och kan också erbjuda utbildning i krisstöd för lokala behov. Exempel på Röda Korsets krisstöd är den stora skogsbranden i Västmanland.
Lidingö Rödakorskrets ser fram emot en inbjudan till att vara med och bygga upp en frivillig resursgrupp på ön!
Susann Thorngren
Ordförande Lidingö Rödakorskrets

Conny Grip 2015-10-07 11:42

Tack Birgitta för uppmärksamheten.
Vi i FRG Lidingö har vid tidigare samtal med dig Birgitta förklarat hur långt vi kommit i vår rekrytering och vill även i fortsättningen ha ett bra samarbete med er i Lottakåren. Vi var på möte med Bilkåren i måndags och tror på bra samarbete även där. Vi kommer även inom kort ta kontakt med Svenska Brukshundsklubben på ön.
Tyvärr finns inte längre så många frivilliga försvarsorganisationer representerade på Lidingö, men vi gör vad vi kan för att knyta bra kontakter med förbund och centralorganisationer.
Alla intresserade ö-bor är givetvis välkomna att lämna in intresseanmälan till oss så vi får tillräckligt med underlag för våra planerade utbildningar.
Mer information om FRG finns på www.civil.se

Mvh Conny Grip, FRG ansvarig Lidingö

Jesper Arkinger 2015-10-07 09:56

http://www.lidingo.se/toppmeny/stadpolitik/sakerhetochkrishantering/krisberedskapilidingostad/frivilligresurserilidingostad.4.47c7f9df1491a7859c26ac.html

Civilförsvarsförbundet Stockholm fick under 2014 i uppdrag av staden att organisera en frivillig resursgrupp på Lidingö.

Sedan beslutet har ett antal engagerade frivilliga påbörjat arbetet med att bygga upp gruppen på Lidingö.

Gruppen rekryterar för tillfället och kommer kommunicera ytterligare via staden och lokal media under hösten.

Civilförsvarsförbundet har i uppdrag att samordna frivilligorganisationer.

Mvh,

Jesper Arkinger

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google