Väder Lidingö

Lidingö fredag 7 maj 2021 v. 18

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Debatt: Lidingö tar sitt ansvar i flyktingfrågan!

måndag 5 oktober 2015 22:26

Att en samlad opposition påstår att staden inte gör något, är direkt felaktigt. Det är att göra partipolitik av en akut krissituation och det kan man kosta på sig när man vill samla enkla populistiska poäng utan att behöva ta ett uns ansvar. Frågar staten om vi kan hjälpa till med korttidsboenden för flyktingar kommer majoriteten och staden att svara på detta. Inte för att samla poäng, utan för att hjälpa utsatta människor på flykt. Det skriver de fyra kommunalråden Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M), Birgitta Sköld (LP), Carl-Johan Schiller (KD) och Hans Barje (M) i nedanstående debattartikel.

Att som den samlade oppositionen uttrycka att Lidingö inte tar ansvar för flyktingfrågan är inte bara ett populistisk uttalande, det är dessutom felaktigt. Lidingö tar sitt ansvar i flyktingfrågan.

I dagsläget tar Lidingö emot fler ensamkommande barn än det ursprungliga avtalet med Länsstyrelsen. Det är för oss en självklarhet att vi, liksom flertalet andra kommuner, i det rådande läget ska göra vad vi kan för att hjälpa till.

Den 28 september fick Lidingö Stad brev från Migrationsverket som bjöd in till möte om den rådande situationen med ett snabbt ökat antal asylsökande. Migrationsverkets egna kapacitet för ankomstboende överstigs i detta läge. Staden fick också uppdrag att inkomma till Migrationsverket med eventuella lokaler som skulle kunna användas för dessa korttidsboenden.

Detta kommer staden att göra i veckan och de 48 tomma rum i Högsätra är just sådana som identifierats för att om Migrationsverket så önskar, snabbt kunna tas i bruk. Det var dessa som oppositionen blev informerade om på den budgetdragning som majoriteten inbjudit till i fredags.

Av de tomma våningsplanen som avses är det 1,5 som inrymmer dessa 48 rum. De har tidigare använts till evakuering av äldre under renovering av Högsätra servicehus. Ett halvt plan har iordningsställts för att kunna ta emot fler ensamkommande barn med tillhörande personal. Sedan finns det helt tomma plan som kräver en stor ekonomisk investering för att överhuvudtaget kunna användas. Dessa är i dagsläget inte aktuella.

Däremot är det viktigt att framhålla fakta. Det är inte ett kommunalt ansvar att på egen hand öppna upp korttids- och asylboenden, det är och förblir ett statligt ansvar.

I skenet av den uppkomna situationen har majoriteten och stadsledningen gett de inom staden som arbetar med dessa frågor uppdraget att kartlägga vad vi har för möjligheter att få fram fler boenden för ensamkommande barn samt flyktingar.

Detta är ett pågående arbete som vi har berättat om för Amelie Tarschys Ingre. Att en samlad opposition påstår att staden inte gör något, för att vara delaktiga i att lösa den uppkomna krissituationen till följd av den flyktingsituation som Europa och med det Sverige står inför, är direkt felaktigt. Det är att göra partipolitik av en akut krissituation och det kan man kosta på sig när man vill samla enkla populistiska poäng utan att behöva ta ett uns ansvar.

Vi i majoriteten fortsätter att arbeta vidare med dessa viktiga frågor och försöker hitta bra bostäder, sammarbeta med ideella organisationer och föreningar för att kunna ta emot och integrera de ensamkommande barn och flyktingar som kommer till Lidingö. Om staten ställer frågan om vi kan hjälpa till med korttidsboenden för flyktingar kommer majoriteten och staden att svara på detta. Vi gör det nämligen inte för att samla poäng, vi gör det för att hjälpa utsatta människor på flykt.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M)
Birgitta Sköld (LP)
Carl-Johan Schiller (KD)
Hans Barje (M)

Dela Debatt: Lidingö tar sitt ansvar i flyktingfrågan!

Kommentarer

Anders Bergstedt 2015-11-20 08:19

Jag citerar från min kommentar 2015-11-14:" Vi har okontrollerat släppt in hundratusentals flyktingar. Våra politiker har blåögt tillåtit detta samtidigt som det varit uppenbart att det måste finnas både flyktingsmugglare, jihadister och TERRORISTER bland dessa. Frågan är bara NÄR det händer även här. Nu kan vi inte stoppa flyktingströmmen och vår ekonomi, sociala välfärd och säkerhet hotas !"

Inte ens jag trodde väl att detta skulle vara så mitt i prick. Säkerhetspolisens och polisens totala framgång har ställt problemet på sin spets: Hur skall vi nu kunna skilja ut de som inte har verkliga asylskäl och hur skall vi hantera problemet att de ändå kommer att bli kvar i Sverige. Vi kan förmodligen inte ens bli av med dem som nu visar sej vara uppenbara säkerhetsrisker för vårt öppna samhälle !

Anders Bergstedt 2015-11-14 07:46

Vilken fasansfull morgon att vakna till. Jag hörde nyheten vid midnatt och har sovit dåligt. Vad är det som händer i Världen ? Är detta slutet på vår västerländska tillvaro ? Skall vi i Europa betala priset för USA:s totala misslyckanden i Mellanöstern ? Skall hela vår svenska och kristna kultur duka under ?

Enligt morgonens uppgifter är redan 153 personer döda i Paris och även några svenskar. Vi har okontrollerat släppt in hundratusentals flyktingar. Våra politiker har blåögt tillåtit detta samtidigt som det varit uppenbart att det måste finnas både flyktingsmugglare, jihadister och TERRORISTER bland dessa. Frågan är bara NÄR det händer även här. Nu kan vi inte stoppa flyktingströmmen och vår ekonomi, sociala välfärd och säkerhet hotas !

I dag skall vi i Bodals Kammarkör ha kördag med övning hela dagen och fest på kvällen. GUD FÖRBARMA DEJ ÖVER OSS !

Barbara Huntington 2015-11-06 18:57

Jag har sett själv då jag bidragit med hjälp till Högsätra att de som nu kommit till vår fina ö absolut inte och inte under några som helst omständigheter är under 18 år. Vad är detta?? Det finns överhuvudtaget inga kvinnor(varken gamla eller unga) utan endast män som helt klart passerat 20. Ändå envisas tidningar om att skriva....barn. Jag känner mig lurad och det borde våra politiker vara också. Utan pass eller dna görs bara en åldersbestämning genom att de frågar hur gamla de är och godtar svaret. Jag skäms. Är vi så lättlurade verkligen?

Amelie Tarschys Ingre (FP) 2015-10-06 23:02

Jag tycker nog att det är majoriteten som står för de starkaste brösttonerna i denna debatt. Låt mig vara tydliga Anna, det är jättebra att ni nu är på banan men en handlingskraftig majoritet hade, liksom många andra kommuner, börjat inventera stadens möjligheter för flera veckor sedan och inte först när frågan kom från Migrationsverket den 28 september.

Att vi i oppositionen, och kanske även ni i majoriteten, fick veta först i fredags att det står 48 brandbesiktigade och inflyttningsklara rum i Högsätrahuset som skulle kunna ta emot flyktingar inom några dagar fann vi i oppositionen rätt upprörande. Särskilt med tanke på hur kaosartad situationen är och har varit i flera veckor och barnfamiljer får sova sida vid sida i gymnastiksalar, personalmatsalar, kyrkor och fd fängelser enligt t ex Aktuellt ikväll.

Självklart ville vi då få er i majoriteten att agera så snart så möjligt vilket vi gjorde genom en gemensam artikel. Att stadens tjänstemän gör ett mycket bra jobb är jag den förste att vittna om efter många samtal med bl a mottagningsenheten men för att agera behövs politiska beslut.

Jag tycker att vi nu kan se framåt och gemensamt arbeta för att Lidingö ska ha ett bra flyktingmottagande. Jag tror och hoppas att det är vad vi alla vill, både i majoriteten och i oppositionen.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman 2015-10-06 19:02

I ganska starka ordalag har företrädare för oppositionen i allmänhet och Amelie Tarshys Ingre i synnerhet sagt att den politiska handlingskraften inte finns, att vi ”…sitta bekvämt tillbakalutade och invänta frågor från Migrationsverket.” samt att hon har gjort försök att närma sig majoriteten i frågan. Inget av det är sant. Staden arbetar intensivt med att erbjuda de personer som Migrationsverket och Länsstyrelsen ber oss ta hand om att ge ett bra mottagande. Just nu inventerar staden sina lokaler för att se vad vi kan erbjuda för temporära boendeformer till dem som är på flykt. Det är dock viktigt att ha klart för sig vilket ansvar vi tar på oss. Våra fastigheter är inte alltid anpassade, eller ens lämpliga att använda som bostad och om en olycka skulle inträffa som följd av detta vore det djupt tragiskt. Med det sagt är det vår absoluta ambition och vilja att Lidingö ska bidra, men vi vill att det ska göras så att det blir bra för de människor som vi ska hjälpa.

Amelie Tarshys Ingre påstår att hon har sökt kontakt med oss alla gång på gång för att agera gemensamt. Det är inte sant. När informationen om Högsätra blev känt för oppositionen i fredags valde dom istället att gå åt sidan för att skriva insändare. Ni valde inte att agera tillsammans med oss, och ville hellre ta politiska poäng och skapa internt käbbel.

Anna Rheyneuclaudes Kihlman M
Birgitta Sköld LP
Carl-Johan Schiller KD
Hans Barje M

Amelie Tarschys Ingre (FP) 2015-10-06 11:59

FP, C, MP och S har aldrig sagt att majoriteten inte gör något, det är era egna ord. För egen del har jag försökt att inte göra partipolitik av denna fråga utan min ambition har istället varit att försöka bidra till lösningar. Jag har därför under de senaste veckorna tagit upp frågan om vad Lidingö kan göra med kommunalråden.

Det är inte kommunalt ansvar för varken Lidingö eller någon annan kommun att hjälpa de 10 000-tals som flytt från helvetet i Syrien med korttidsboende och tak över huvudet. Men Lidingö skulle kunnat agera långt tidigare och inte sitta bekvämt tillbakalutade och invänta frågor från Migrationsverket. I flera andra kommuner har man tidigt och proaktivt bidragit med de lokaler man har. Det tycker jag att även Lidingö borde ha gjort.

Patrik Buddgård (C) 2015-10-06 09:52

En samlad opposition har ALDRIG påstått att staden inte gör något. T ex sa jag detta i artikel som publicerades här på Lidingösidan 2 oktober:
"Redan idag görs ett gediget arbete med integrationsfrågorna av duktiga tjänstemän. För att bli ännu bättre på integration eftersträvar vi samarbete med majoriteten. I interpellationerna lyfter vi fram flera frågor om lidingöbornas möjlighet att bidra samt om bostadsfrågan som vi tillsammans med majoriteten vill försöka finna lösningar på." http://lidingosidan.se/politik/c-vi-vill-gora-integrationen-pa-lidingo-annu-battre/

Vi hoppas att ni vill samarbeta i denna fråga och lyssna in idéer från oss i oppositionen!

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google