Väder Lidingö

Lidingö söndag 20 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

Debatt: Staden måste agera mot inbrottsvåg

fredag 18 augusti 2017 00:01

Under sommaren har många lidingöbor drabbats av inbrott. Långt värre än förlusten av materiella ting är integritetskränkningen och den otrygghet som följer av inbrottet. "Vi har föreslagit att ett trygghetsråd ´Trygg på ön´ skapas med säkerhetschef, brottsförebyggare och fältpersonal för att sätta trygghetsfrågorna i fokus", skriver fem Centerpartister i denna debattartikel.

Det är inte okej att det varit så många inbrott på Lidingö under sommaren. Inbrott handlar inte bara om de saker som stjäls utan också om den integritetskränkning och otrygghet det skapar. För den som drabbas av ett inbrott är integritetskränkningen och den otrygghet som följer av inbrottet ofta långt värre än förlusten av de materiella tingen.

Centerpartiet anser att inbrotten ska tas på stort allvar. Vi vill se en synlig polis med lokalkännedom närmare medborgarna.

SVT Nyheter rapporterade att den grupp inom polisen som normalt jobbar med inbrott på Lidingö har legat nere under sommaren för att personalen behövs till radiobilarna. Medan resurserna hos polisen varit begränsade har tjuvarna gjort inbrott hos semestrande lidingöbor.

Det fungerar inte. Tittar man på inbrotten under de senaste 10 åren har de mer än fördubblats. Vi behöver både en politik för fler poliser och bättre styrning på riksplan, men också ett mer aktivt arbete i kommunen. Lidingö måste både sätta press på polisen så vi får tillräckligt med poliser på vår ö och arbeta med brottsförebyggande åtgärder.

Vi har föreslagit att ett trygghetsråd ”Trygg på ön” skapas med säkerhetschef, brottsförebyggare och fältare för att sätta trygghetsfrågorna i fokus. I rådet vill vi samla alla aktörer som arbetar trygghetsskapande. Centerpartiet föreslår också att staden tar initiativ till kompensatoriska åtgärder för en begränsad lokal polisiär närvaro. Vi är övertygade om att ett närmare samarbete med bl.a. säkerhetsbolag, försäkringsbolag och grannsamverkan för att nyttja synergieffekter i informationsutbytet tillsammans med polisen, kommer att ge ett effektivare brottsförebyggande arbete till gagn för lidingöbornas trygghet.

Patrik Buddgård (C)
Christer Mohlin (C)
Rebecka Öberg (C)
Kent Björnberg (C)
Tor von Sydow (C)

Dela Debatt: Staden måste agera mot inbrottsvåg

Kommentarer

Mikael Olofsson 2017-08-18 08:31

Steg 1 är ju att byta ut polisledningen från Eliasson och några steg nedåt. Enligt dem råder ju ingen personalbrist (iaf inte fram till nyligen) - isf vet jag inte vad man ska kalla det när aktiviteter läggs på is för att bemanningen inte räcker till...

Faktaresistensen i ledningen är total, eller så ljuger man helt enkelt.

Birgitta Olsen 2017-08-18 07:26

Håller med. Tryggheten och säkerheten på ön måste förbättras. Staden har haft flera säkerhetschefer senaste året och vi får nu hoppas att den nuvarande stannar och utvecklar säkerheten på ön. Jag har länge försök att få en aktiv FRG (Frivillig Resursgrupp) på ön, utan att något händer. Staden är positiv men inget stöd finns vilket medfört att flera eldsjälar har gett upp.

Björn Hellerstedt 2017-08-18 07:15

Sätt staket och vakter där det behövs.
Artikeln ovan är bara traditionellt politiskt tugg som inte kommer att ge någon mer trygghet åt lidingöborna.

Snabbcykelvägar, borttagna övergångsställen, inbrott varje dag hos någon på ön. Ja politikerna har verkligen jobbat på rätt saker...

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google