Väder Lidingö

Lidingö söndag 9 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Debatt: "Sverigedemokrats uttalande är kränkande"

torsdag 10 september 2015 11:05

På Twitter har Sverigedemokraternas gruppledare i Lidingö, Joachim Hägg, jämfört Hitlers intåg i Österrike 1938 med den nu aktuella flyktingsituationen. Anette Heilbrunn Saxby (M), själv av judisk börd, skriver i nedanstående debattartikel att jämförelsen är kränkande mot henne personligen. "Att uttalandet dessutom kommer från en person som har fått väljarnas förtroende att representera lidingöborna i fullmäktige gör det hela riktigt osmakligt".

När Europa upplever den värsta flyktingkrisen sen andra världskriget har Joachim Hägg, ordförande och gruppledare för SD på Lidingö, mage att jämföra de människor som flyr undan krig och terror med nazistruppernas intåg i Österrike 1938. Som kvinna med judiskt blod och tro känner jag mig kränkt av den jämförelsen. Att uttalandet dessutom kommer från en person som har fått väljarnas förtroende att representera lidingöborna i fullmäktige gör det hela riktigt osmakligt.

Då, före och under andra världskriget, gjorde judar och andra folkslag i Europa vad de kunde för att komma undan Gestapo, fängelser och utrotning pga sitt ursprung och tro. De samlade sina sista ägodelar för att kunna ta sig över gränsen till ett land där de kunde se en framtid. Förhoppningsvis fanns kanske där också någon de kände eller hade släktband med. Kanske kunde de som jude få fortsätta med sitt yrke, sin näringsverksamhet och få en chans att se sina barn växa upp i ett samhälle där de inte hotades till döden, även om det innebar att de var ”statslösa” många år efter att de fått uppehållstillstånd.

Vi ser det igen idag, vi har sett det förut, vi verkar inte lära oss av historia. Folk flyr inte sina hem utan skäl. De är hotade pga kön, hudfärg, åsikter, tro… De har fortfarande något att ge, men de försöker rädda sina liv, sina barns liv. Jag hade gjort detsamma.

För mig är det självklart att Sverige och Europa ska ta det humanistiska ansvar som situationen och anständigheten kräver. Naturligtvis leder stora migrationsströmmar till utmaningar som måste hanteras, men jämfört med de miljontals människor som befinner sig i flyktingläger i Libanon, Turkiet och Jordanien är det trots allt en mindre del som tar sig till Europa eller för den delen Sverige. Våra förutsättningar för att ge dessa människor en anständig framtid är dessutom så oerhört mycket större.

Jag hoppas att Sverige fortsätter att agera i Raoul Wallenbergs anda så att de människor som flyr hit, undan krig och terror, kan få samma chans som min pappa och hans föräldrar och många andra en gång fick att börja ett nytt liv i fred och frihet.

Anette Heilbrunn Saxby (M)
Ledamot av Lidingös kommunfullmäktige
Vice ordförande i omsorgs- och socialnämnden

Dela Debatt: "Sverigedemokrats uttalande är kränkande"

Kommentarer

Johan Andersson 2015-09-12 08:38

Joachim,

Jag hade inte förväntat mig något annat, att du skulle ha en sjuklig faiblesse för militärhistoria. Det hänger ihop med den allmänna bilden av dig.

Låter dessutom som är du som ser ner på bussföraryrket. Du gillar ju själv att generalisera och måla brett när du vill beskriva din förvirrade världsbild. Jag ser inte ner på busschaufförer i allmänhet, om det inte framgått så är det dig jag ser ner på. (Modererad av Lidingösidan) Du behöver uppdatera din självbild.

Joachim Hägg 2015-09-12 07:39

Anders, eller vad du nu i verkligheten heter för det finns ingen på Lidingö med ditt namn. Det finns faktiskt ingen i Sverige som heter som du. Varför är du anonym? Vad har du för lik i garderoben? Jag matar inte troll, det är kontraproduktivt.

Jag har inte blivit kontaktad av partiet angående mitt uttalande. Däremot finns det en viss förståelse bland partikamraternas frustration av samme Henrik Vinge som du kan hitta hitta på den här länken. http://nyheter24.se/nyheter/politik/809288-sd-politiker-jamfor-flyktingar-med-nazister-inbordeskrig-om-tre-ar

Joachim Hägg
Gruppledare, Ordförande SD Lidingö
Ledamot av Lidingö kommunfullmäktige

Anders Jensson 2015-09-11 21:42

Joachim, jag läste lite intressanta intervjuer med er presschef som jag tycker att du också ska läsa om du inte redan gjort det: exv.http://www.svd.se/pressekreteraren-idiotin-ar-en-arbetsborda

Joachim Hägg 2015-09-11 21:26

Anders Jensson & Johan Andersson, ni kunde inte hålla er utan att ge er på mig som person istället för sakfrågorna. Låt mig informera er att jag har jobbat omfattande inom reklam/PR/media/finansiell information i över 20 år. Jag har gjort saker i mitt liv som ni inte ens kan omfamna.

Johan, att sedan se ned på yrket bussförare överlåter jag till mina kollegor så får vi se hur de reagerar. Det är väldigt få förare som har kört buss ända sedan de slutade skolan. Vi har allt från piloter och läkare till bilmekaniker och lärare och från alla världens hörn. Till dessa utmärkta förare sätter många lidingöbor sitt förtroende att transportera dem säkert i lidingötrafiken.

De som redan läser dessa debattinlägg här inne på Lidingösidan har nog redan förstått vilka som är seriösa och de som inte tillför debatten något konstruktivt.

Jag är mycket påläst i krigshistoria och har studerat och bevakat detta ämne i 40 år. Islam har jag hårdbevakat i snart 15 år. Jag flyttade till och med ned till MÖ för att se hur religionen påverkar deras samhällen och ja, jag gjorde det frivilligt!

Detta var ett rejält sidospår men ibland måste man gå i svaromål för att markera mot idiotiska inlägg och osakliga kommentarer.

Joachim Hägg
Gruppledare, Ordförande SD Lidingö
Ledamot av Lidingö kommunfullmäktige

PS. Anders, jag har superkoll på scootrarna i Ropsten och idag stod bara 4 stycken på fel ställe. från början var det över 35 stycken. Trenden talar för att ungdomarna förstått men inte du.

Anders Jensson 2015-09-11 16:40

Joachim, du är verkligen naviv som tror på allt som står på nätet. :-)

Man måste ägna sig åt källkritik och fakta granskning innan man använder sig av det man läser på nätet. Om du hade gjort det hade du t.ex förstått att de mätningar som Yougov och Sentio genomför med självrekryterade paneler måste tolkas med stor försiktighet.

Det samma gäller för en hel del av den andra "fakta" du så frikostigt citerar. Jag tror att du ska titta på det här klippet: http://www.svt.se/nyheter/utrikes/hans-rosling-laxar-upp-dansk-programledare-i-tv och fundera några varv extra innan du trycker på "Sändknappen" framöver.

Fast du är duktig på att ordna bra mopedparkeringar i Ropsten. Har noterat att efter ditt inlägg har antalet parkerande i de rutorna ökat markant!

Johan Andersson 2015-09-11 12:42

Joachim,

Jag läste ditt långa inlägg och får nostalgiska varma känslor for den tid då busschaufförer var busschaufförer insåg att de var just busschaufförer.

Den tid då killar som du enbart behövde fundera på om huruvida du skulle hinna i tid till nästa hållplats, eller åtminstone det enda av dina problem alla andra människor i världen behövde oroa sig för.

Joachim Hägg 2015-09-10 23:38

Ni som ställer er på kö för att klandra mig för mitt twitterinlägg

Anette, hur kan du som av judisk börd känna dig kränkt av min jämförelse på Twitter?! Det borde väl ändå kränka de som kommer hit just nu mer än dig? Ingenting jag har skrivit kan länkas till judars prekära situation, då som nu. Jag står upp för alla judar som folk och för Israel som nation och kommer alltid att göra. När synagogor vandaliseras och judar hotas är det vi Sverigedemokrater som lyfter fram vilka som utför dåden men då blir vi islamofober och rasister. Vi kommer att fortsätta med detta!

Det vi ser nu är faktiskt en attack mot EU. En taktik som aldrig förts i EU tidigare. En attack av människor som med sin storlek är designad för att knäcka EU ekonomiskt. Ur ruinerna kommer ett helt annat samhälle att växa fram, samma typ av samhälle som de nu flyr ifrån och de förstår inte varför det upprepas varje gång de flyr. I denna attack av människor så finns mörka krafter som injicerats in i flyktingströmmen – IS-terrorister.

Jag nämnde i Nyheter24 att jag sedan en tid visste att IS redan slussat mer än 4.000 terrorister med flyktingströmmen till EU och till Sverige. Målet är uttalat av IS – 500.000 terrorister ska invadera EU genom flyktingströmmen som pågår just nu. Detta kan idag bekräftas på nätet, det finns där för alla att se men det kanske alla inte vill ta del av för det skulle ge mig och Sverigedemokraterna rätt.

Vad tror ni kommer att hända när dessa terrorister får signaler från sin ledare, Abu al Baghdadi? Ni kommer aldrig att ha sett något liknande! Hebdo i Paris kommer vara en ärta i jämförelse och det var bara med tre IS-terrorister.

Jag står även upp för de riktiga flyktingar som är de som verkligen behöver hjälp och de ska få en fantastisk hjälp att starta om på nytt. Detta ska i huvudsak ske i närområdet och där kan vi hjälpa de organisationer som finns på plats och de behöver mycket hjälp. De pengar vi hjälper till med i närområdet hjälper tiotusentals fler än här hemma. Ni kritiserar oss Sverigedemokrater för detta ställningstagande men då borde ni också kritisera de hjälporganisationer som vi vill hjälpa och som också hävdar samma sak som vi gör, det kallas för hyckleri! Tyvärr för oss så sympatiserar en mycket stor del av världens muslimer med IS för att den icke-muslimska omvärlden ska finna detta acceptabelt. Det är helt emot våra grundprinciper och är ett direkt hot mot vårt sätt att leva och vår suveränitet. Vi måste stoppa IS med alla medel.

Enligt UNHCR är 72 procent av alla flyktingar som kommer via Turkiet vuxna män. De är nyklippta, har rena märkeskläder och iphones med aktiva abonnemang och till och med utrustade med selfie-pinnar. Nittio procent av alla som kommer till EU saknar ID-handlingar och vill inte bli identifierade på foton eller nyhetsreportage. Jag kan till och med gå så långt och påstå att de stora grupperna av vuxna män känner varandra. Är det inte förvånande att ingen av Gulfstaterna tar emot några flyktingar? Ni kan själva dra egna slutsatser ur denna information. Håll i er nu för här kommer slutklämmen – 50 procent av alla som säger sig vara syrier är allt annat än syrier. Hur kan vi säkra identiteter med dessa förutsättningar? Det kan vi inte!

Jag har också fått ta del av att flyktingbåtar som blivit bordade av italienska kustbevakningen höll sina egna barn upp och ner över relingen och hotade att dränka dem om de inte fick gå iland i Italien vilket de till slut fick. Är det något som någon svensk eller någon annan civiliserad person skulle göra?

Den islamiska staten är ett större hot än kommunismen, fascismen och nazismen någonsin varit tillsammans och det beror på en enda sak. Islamismen fortsätter att frodas, även om ledaren sedan 1400 år är död. Alla andra ismer har dött ut med tidigare ledare. Det kan inte undgå någon om de brutala krigsbrott som IS gör sig skyldiga till dagligen. Förtryck av kvinnor, handel med sexslavar, kasta homosexuella från tak. halshugger oskyldiga människor, muslimer såväl som andra som inte anses tillräckligt religiösa.

Jag kan fortsätta hur länge som helst! Som motpol till bilden på Alan Kurdi ser jag framför mig den absoluta sorg en far känner till sitt lilla barn. Han håller upp henne under armarna bara för att konstatera att hennes huvud är avskuret, hennes brott – hon var kristen! Eller hur reagerar ni när muslimska flyktingar som flyr med ej sjövärdiga båtar över Medelhavet som slänger andelen kristna flyktingar överbord? Var är era reaktioner?!

Det går att jämföra med islams tidigare brott mot mänskligheten de senaste 1600 åren, allt står i Koranen och IS följer den till punkt och pricka! I Hitlers Mein Kampf står det exakt hur man ska ta över Europa och denna bok är lika mycket en storsäljare i MÖ som Koranen.

Jag står upp för mina väljare som valt SD och mig som företrädare då de inte känner sig trygga i den riktning som landets politik rör sig. Jag står upp för dem och deras frustration och jag lyfter frågan för deras räkning.

Snälla, börja ifrågasätta och sök information om verkligheten för det är den vi ska i framtiden leva i, inte i en illusion som är uppdiktad och intvingad av media och politiker. Var inte så blåögda!

Varför måste ett av världens bästa länder som Sverige raseras medvetet – varför? Det finns ingen logik i detta.

Förresten – enligt Sentio är vi idag största parti med 26,5%. Varför är det så kan man undra över. Vi kommer att bli ännu större – även på Lidingö!

Joachim Hägg
Gruppledare, Ordförande SD Lidingö
Ledamot av Lidingö kommunfullmäktige

Erik Centerlind (MUF) 2015-09-10 16:15

Det är också ett stort problem som du nämner, därför är det viktigt att hela Europa ställer sig bakom samma system när det kommer till beviljad asyl. Därför vore ett inrättande av tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige vara ett viktigt steg mot lösningen då vi ansluter oss till de system som majoriteten av länderna i EU står bakom, och på så sätt tvingar andra länder att också ta ansvar, då Sveriges uppehållstillstånd inte längre skulle vara mer gynnsamma för asylsökande.

Mikael Olofsson 2015-09-10 13:03

Erik Centerlind: Jag ställer mig på inget sätt bakom liknelsen. När du säger "ber på sina bara knän" blir jag lite konfunderad. Menar du nu de som passerat åtskilliga länder i Europa (där det tydligen inte dög att söka asyl) och som har KRÄVT att få fortsätta till Sverige?

Erik Centerlind (MUF) 2015-09-10 12:00

Generaliseringar och katogariseringar av männsikor på grund av geografisk tillhörighet från SDs håll är väll vardagsmat vi detta laget. Kom ihåg att de flesta människorna som flyr mellanöstern och framförallt syrien gör det av den enkla anlednognen att de vill undgå IS hänsynslösa förtyck av oliktänkande när det kommer till åsikter och religion. Att jämföra denna humanitära katastrof med Nazist Tysklands militära intåg i Österrike saknar all form av röd tråd.

1938 satt en maktfullkomlig NATIONALSOCIALIST bakom tyska MILITÄRENS spakar när Österrike intogs och välkomnades av en mindre del av samhället, 2015 är det MÄNNISKORS hopp om ett bättre liv utan förtryck och missär som ledder till att männsikor nu knackar på vår dörr och ber på sina bara knän för att bli räddade, till skillnad från den småskaliga händelsen i anschluss så sluter sig nu större delen av det europeiska samhället upp bakom männsikor och vill bistå på alla möjliga sätt.

Joachim Hägg, det är STOR skillnad mellan att välkomna tomhänta och sköra människor som förlorat nästan allt med tyska bataljoner med beväpnade fotsoldater och pansarvagnar.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google