Väder Lidingö

Lidingö söndag 9 augusti 2020 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Anna Pellnäs 20 jul 14:53 om "Slottet" på Storholmen kan komma att rivas

Debatt: Tomma lokaler finns, låt flyktingar få tak över huvudet på Lidingö

lördag 3 oktober 2015 20:36

Fyra oppostionspolitiker uppmanar i nedanstående debattartikel Lidingö politiska majoritet att agera omedelbart för att ge både asylsökande och människor på genomresa tak över huvudet på Lidingö. I t.ex. Lidingö gamla sjukhus finns tre stora och helt lediga våningsplan, varav 48 rum redan är inredda som bostäder.

Dagligen kommer människor som har flytt krig och förföljelse med tåg till Stockholm. På Centralstationen möts de av frivilliga, som är engagerade för att hjälpa, inte minst med mat och kläder. Behovet av tillfälliga boenden är stort. Många har funnit provisoriska lösningar för övernattning, till exempel i gymnastiksalar. Scouterna på Lidingö och många andra har ställt upp och gjort allt vad de kan.

Men insatserna för att välkomna flyktingar, både asylsökande och människor på genomresa, behöver stöd. Högsätrahuset, gamla Lidingö sjukhus, har tre stora och helt lediga våningsplan, varav 48 rum redan är inredda som bostäder. Senast användes huset som evakueringsboende från ett äldreboende, men idag står det bara tomt i väntan på nya planer. Dessa skulle kunna användas omedelbart om den politiska vilja finns. Läget är akut. Vi uppmanar majoriteten med Moderaterna, Lidingöpartiet och Kristdemokraterna att agera omedelbart. Ta ansvar och ge människor på flykt tak över huvudet, här på Lidingö!

Amelie Tarschys Ingre (FP) oppositionsråd
Patrik Buddgård (C) gruppledare
Thomas Bengtsson (MP) gruppledare
Daniel Larson (S) ledamot kommunstyrelsen

Dela Debatt: Tomma lokaler finns, låt flyktingar få tak över huvudet på Lidingö

Kommentarer

Erik Lindberg 2015-10-05 12:56

Tak över huvudet, mat, värme, fred, skola, vård räckte inte för de här sk. Krigsflyktingarna. Boendet hade fel läge:
http://www.expressen.se/nyheter/flyktingar-lamnade-asylboende-i-protest/

Erik Lindberg 2015-10-05 12:52

Det här är ytterligare ett bevis på den politiska korrekthetens totala misslyckande! För tre veckor sedan skanderade Stefan Löfven att regeringen hade "kontroll på situationen". För två veckor sedan så presenterade S och MP sin första egna budget. Idag står Sverige med rumpan bar, den rödgröna budgeten har spruckit efter 11 dagar! Det finns inga pengar kvar! Inga boenden. Inga jobb. Bara utgifter. Kostnader. Det är kaos vid våra gränser. Kaos på Migrationsverket. Det byggs kåkstäder i Sverige! Flyktingvågen drar bara med sig elände över landet.

Då gör de största byggmotståndarna på Lidingö gemensam sak och påstår att det finns plats, det finns pengar, det finns sysselsättning, det finns en välfärd här som vanliga medborgare aldrig ens kommer i närheten av under deras livstid.

(Modererad av Lidingösidan)
Tror ni verkligen i er vildaste fantasi att de här människorna skulle acceptera att bo på ett gammalt sjukhus? De kommer anmäla er till Diskrimineringsombudsmannen.

Anders Bergstedt 2015-10-04 22:44

Media meddelar i dag att redan nu mattas engagemanget hos allmänheten av. Överallt har man satsat maximalt i hopp om att strömmen av flyktingar skulle minska. Istället ökar antalet som söker sej till Sverige. I går meddelade man att 40 flyktingar för egna pengar flyger tillbaka till Irak eftersom de är besvikna på möjligheterna i Sverige.

Det jäser i pensionärsleden eftersom fattigpensionärerna, oftast de som får ut under 9.000 kronor/månad läser att en enda flykting kan kosta upp till 60.000 kronor/månad för oss skattebetalare. Ställ detta mot att UNHCR behöver 25 kronor per dygn för att klara flyktingarna i närområdet kring Syrien och Irak och att fattigpensionärerna nästa år förlorar 20 kronor/månad.

För oss på Lidingö får vi räkna med att de flyktingar som kommer hit kommer att bli kvar och då gäller det att hitta permanenta lösningar. Jag hörde i radio att vårt kommunalråd Anna R var en av de få som tog klart avstånd från att kommuner skulle tvingas att gå med på en fördelning av flyktingar.

Patrik Buddgård 2015-10-04 18:11

Mycket bra att du startat Refugees Welcome! Jag är gärna med och hjälper praktiskt!
C vill också vara med och arbeta tillsammans med majoriteten för att göra integrationen ännu bättre. Redan idag görs mycket bra, tex pågår ett arbete inom staden för att ta fram en integrationspolicy. Det gillar vi!

Amelie Tarschys Ingre (FP) 2015-10-04 18:08

Ida, jag håller med dig och har verkligen försökt att inte göra partipolitik av denna fråga. Jag har de senaste veckorna lyft frågan om vad Lidingö kan göra med samtliga partier i majoriteten och inte fått några konkreta svar. Sen visar det sig att medan flyktingar sover i gymnastikhallar så har Lidingö 48 inredda rum tomma i Högsätrahuset. Det är ganska frustrerande men den politiska handlingskraften verkar tyvärr saknas.

Ida Drougge 2015-10-04 15:04

Tråkigt att ni gör partipolitik av detta. Jag tycker det är bättre när vi samlas över partigränserna och har därför tagit initiativet till Refugees Welcome Lidingö. Hoppas ni vill vara med och hjälpa till rent praktiskt.

Patrik Buddgård (C) 2015-10-04 10:46

Dessa inredda rum är inte för permanentboende. De kan däremot användas för tillfälligt boende - t ex för människor på flykt som behöver tak över huvudet! Det pågår planer för att bygga om eller riva Högsätrahuset för att ersätta det med bostäder men fram till dess står stora ytor tomt och används inte idag.

Vi i C har även idéer om hur vi ska få en bättre boendesituation för unga, bl.a. genom högre andel hyresrätter och genom att bygga ungdomsbostäder på tomträtt med låga hyreskostnader ute i stadsdelarna.

Maria Nehro 2015-10-04 08:16

Strålande idé!!

Anders Bergstedt 2015-10-04 08:15

Det finns inga bostäder till våra studenter och unga. Nu visar det sig att det finns 48 bostäder inflyttningsklara för flyktingar som inte ens tänker söka asyl och som olagligt tagit sej in i EU med förhoppning om en bättre tillvaro !

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google