Väder Lidingö

Lidingö fredag 29 mars 2024 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Debatt: Utländska betyg bedöms inte i Sverige som dom verkligen är

tisdag 20 maj 2014 12:08

De flesta som flyttar hit är tvungna att läsa om grundskolan även fast man redan har läst samma utbildning i sitt hemland. Man kan förstå om man läser ett år för att kunna språket. Men om man redan kan det varför ska man slösa ett helt år för att få samma utbildning man redan har?

Om man har bott här i Sverige och har gått i skolan i till exempel Polen, ett land från vilket många invandrar till Sverige, så räknas ens betyg bara som godkända oavsett hur höga de var i den polska skolan.

I PISA-test 2012 så ser man att Polen är ett av de länderna som har högsta nivå på matematik, naturvetenskap och läsförståelse. Landet ligger på 6:e plats i samtliga ämnen, medan Sverige ligger kring 30:e plats i de tre ämnena. Hur kan man bedöma höga betyg från Polen som bara godkända, om man vet att nivån på undervisningen är högre än i Sverige?

Det känns väldigt orättvist att det är så här i Sverige. Man borde byta sättet på hur man ser på utländska betyg. Man läser samma ämnen överallt i hela världen och man har kämpat i hela grundskolan för att få höga betyg, men när man kommer till Sverige så ser man de bara som godkända betyg.

Jag hoppas att Universitets- och högskolerådet (UHR) som bedömer utländska gymnasiebetyg hittar en bättre lösning, för att man enklare ska kunna börja på gymnasiet, istället för att slösa tid på att läsa samma kurser man redan läst i ett annat land. Hoppas att UHR ser och förstår hur jobbigt det verkligen är för alla de som har utländska betyg och vill börja på gymnasium i en svensk skola.

Ghita Moutanabbi 17 år (har läst i en fransk skola i Marocko och går nu på Hersby gymnasiums introduktionsprogram).

Dela Debatt: Utländska betyg bedöms inte i Sverige som dom verkligen är

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google