Väder Lidingö

Lidingö torsdag 22 juni 2017 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Helena Råberg 22 jun 14:51 om Två lägenheter planeras i Villa Karlshäll

Debatt: Var håller våra politiker hus

söndag 18 juni 2017 11:53

Nedanstående debattartikel har skrivit av Staffan Anderberg, f.d. kommunalråd i Lidingö stad. I artikeln nämns Lidingösidan ett antal gånger. Någon kanske därmed tror att jag uppmanat Staffan Anderberg att skriva artikeln. Så är naturligtvis inte fallet. Anderberg pekar på den debattsituation som uppstår i och med att Lidingö Tidning nu läggs ned. Kvar finns då Lidingösidan som debattforum. Anderbergs förhoppning är att öns alla politiker ska ge sig in i debatten, något jag bara kan instämma i. Och naturligtvis hoppas jag att även övriga lidingöbor vill delta. Tystnad är inte bra.
Jan Sjöberg, Lidingösidan

Nu får vi snart sista numret av Lidingö Tidning. Därmed återstår bara Lidingosidan.se som lokalt medium. Förr kunde man följa vad som skedde inom politiken, vad de politiska partierna ville och vad enstaka politiker uträttade i LT, som på sin tid bedrev en ganska aktiv journalistik. I Lidingö är vi dessbättre fortfarande lyckligt lottade som har tillgång till Lidingosidan.se, men där kan av naturliga skäl inte bedrivas någon aktiv journalistik. Men som debattforum är den superb.

Tyvärr är det mycket sällsynt att aktiva politiker eller att våra lokala partier går in i någon debatt där. Det verkar som partierna helst inte vill att allmänheten skall veta vad som är på gång politiskt i Lidingö eller vad de olika partierna vill och inte vill.

Debatten på Lidingösidan bedrivs mycket aktivt, men av ett ganska litet fåtal privatpersoner som hela tiden tycks vara desamma. Vad politikerna tycker är i stort sett höljt i dunkel. Vi vanliga Lidingöbor, som skall gå till val om drygt ett år, behöver veta var de olika partierna står. Att rösta på grundval av vilka nunor på valaffischerna som är tjusigast duger inte. Ej heller är olika utsagor från ”Rolle & co” till någon ledning i valet mellan olika partier.

Lidingösidan.se lämpar sig utmärkt för politiker att få ut sitt budskap. På min tid som politiker var vi alla angelägna om att sprida ut, till så många som möjligt, vad vi ansåg vara den rätta politiken. Då var det dock inte så lätt eftersom lokalpressen inte verkade vilja hjälpa partierna till att få ut några positiva budskap. Pressen skulle ägna sig åt ”kritisk granskning”, vilket naturligtvis också är mycket viktigt.

Det som skrivs på Lidingosidan.se kan alla ta del av och själva bedöma. Därför är det egendomligt att våra lokala partier ligger så lågt och i stort sett inte alls utnyttjar denna möjlighet till att sprida sina budskap.

Kort sagt, var håller våra politiker hus egentligen.

Staffan Anderberg

Dela Debatt: Var håller våra politiker hus

Kommentarer

Hans Jangeby 2017-06-19 01:21

Det är tråkigt att papperstidningar lägger ned. Det beror på att det inte lönar sig längre helt enkelt, kostnaderna täcks inte av prenumerationer och annonsintäkter.
Samma utveckling finns i hela Sverige. Men. Det skapar förutsättningar för ny typ av journalism och nya möjligheter som kan komplettera sociala media med peer to peer kommunikation. Men det kräver sin omställning och offer som vid alla teknikskiften. Nu gäller det att någon tar tag i uppgiften och att näringsliv stöttar ett sådant initiativ från början genom garanterad finansiering.
Andra klarar uppgiften, varför inte Lidingö? Det gäller "bara" att göra en attraktiv produkt.

Anders Bergstedt 2017-06-18 22:37

Jag håller med om att det största problemet är att Jan Sjöberg inte orkar hålla på utan avbrott som han gör nu! Alla partier utnyttjar nu Lidingösidan för sin egna profilering och det har inneburit splittring, låsning och beslutsvånda!

Därför tror jag att våra kommunalpolitiker skulle dra en suck av lättnad den dag Jan måste stänga butiken. Den kommunala debatten är så urbota tråkig och då kommer intresset för att "lägga sej i" att få dödsstöten.

Birgitta Olsen 2017-06-18 14:41

Mitt i Lidingö har väl inte varit speciellt lokal. Har läst flera lokala artiklar för att upptäcka halvvägs in att detta hände på andra sidan stan. Tycker det är tråkigt att Lidingö tidning läggs ner. Men folk som flyttar in till ön på senare tid har inte prenumererat då Mitt i och internet finns. Förutom debattartiklar och lokala artiklar så kommer jag sakna info om födda,döpta,konfirmerade o avlidna. Det är många som inte annonserar om begravning o nu så finns det heller inte ens någon lokal tidning att annonsera i.
Håller med Staffan att Lidingösidan bör utvecklas men det är en person som arbetar ideellt med sidan och det är inte hållbart i längden. Vi får se vad som händer med info-utbytet i framtiden. Fördelen med en redaktör är att man slipper alla elaka personangrepp a´ la Facebook.

Marianne Alin 2017-06-18 12:22

Men Mitt Lidingö kommer att finnas kvar. Om vi är aktiva där så blir det hyfsat. Våra röster måste bli hörda annars blir vi överkörda.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google