Väder Lidingö

Lidingö fredag 29 mars 2024 v. 13

Senaste kommentaren - Se fler

Förvanskade förutsättningar

söndag 28 oktober 2012 18:25

I Lidingö Tidning den 21 september besvarade dåvarande ordföranden för utbildningsnämnden Rune Nordström (FP) kritik mot sammanslagningen av Lidingös två gymnasier. Enligt nämndens beslut skall nya Hersby gymnasium rymma 930 elever, detta trots att Lidingös barnkullar växer. År 2020 finns 2005 elever på ön mellan 16-18 år. Nordström menar att nämndens beslut grundas på elevernas valfrihet, utbildningskvalitet och ansvar för skattebetalarnas pengar.

Möjligheten för Lidingös ungdomar att välja fritt och konkurrera på samma villkor om plats vid de populära innerstadsskolorna, som Stockholms ungdomar, finns så länge Stockholm Stad ser en vinst i frisök mellan kommunerna. För närvarande har Stockholm som Lidingö problem att fylla sina gymnasieplatser och läget kommer att vara detsamma fram till år 2016 då trenden vänder. Att Stockholm Stad skulle fortsätta med att den 1 september varje år förnya överenskommelsen om frisök, fastän trenden vänt, och samtidigt riskera att innerstadsungdomarna konkurreras ut är dock osannolik.

En kommunal skolas enda inkomst är en skolpeng vars storlek bestäms av kommunen. Lidingö har tidigare bland annat på grund av höga hyror haft en högre skolpeng än Stockholm, men i den kommunala budget som lades fram den 26 september föreslås en sänkning av gymnasiets skolpeng med ca 10 000 kronor (13%) per elev och år. Detta innebär ett sparkrav för nya Hersby gymnasium på 9,3 mkr för att hålla budget.

När Nordström skriver att det ”ges förutsättningar för den gemensamma gymnasieskolan att bli det bästa gymnasiet i Sverige”, undrar vi vad som menas. Bortsett från löner utgör hyra och IT-kostnader största delen av skolpengen. När kommunens fastighetskontor eller IT-kontor behöver spara höjs hyrorna respektive avgifterna för kunderna. När en skola ställs inför samma sparkrav, finns en stor risk att personal får gå. 9,3 mkr är detsamma som 19 lärartjänster. Hur detta kan skapa ”ett bra kursutbud och en god kvalitet i undervisningen” är för oss svårt att se.

Lars Magnusson, kommunombud Lärarnas Riksförbud, lärare vid Hersby gymnasium
Johan Lundgren, bitr. kommunombud Lärarnas Riksförbud, lärare vid Gångsätra gymnasium

Dela Förvanskade förutsättningar

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google