Väder Lidingö

Lidingö fredag 19 april 2024 v. 16

Senaste kommentaren - Se fler

Nazismen på Lidingö: Varken medlemslistor eller valresultat ger någon exakt bild

onsdag 15 augusti 2012 23:02

Mandatfördelningen i Lidingös stadsfullmäktige 1926 - 1966. Hänvisning till tabellen finns längre ned i artikeln. Källa: Världen-Sverige-Lidingö

Mandatfördelningen i Lidingös stadsfullmäktige 1926 - 1966. Hänvisning till tabellen finns längre ned i artikeln. Källa: Världen-Sverige-Lidingö

Under ett par veckors tid har nu en stor diskussion ägt rum på internet och i dagsmedia om Lidingös nutidshistoria. För mig som arbetar, visserligen på sparlåga, med ett bokprojekt om den radikala arbetarrörelsens historia på Lidingö är diskussionen om nazistisk aktivitet i kommunen intressant. Senast i raden av diskussionsinlägg hittar vi Lidingöbon tillika pol.mag. Per Svensson som skriver en replik (länken finns här) på Erik Erikssons debattartikel (länken finns här) på Dagens Nyheters debattsida.

Per Svensson hävdar att Erik Erikssons siffror över antalet nazister på Lidingö under 1930-1950-talen är grovt överdrivna. Detta motiverar Svensson i sin debattartikel på följande sätt:
“Medlemsregister är dock synnerligen tvivelaktiga källor. I de talrika inre strider som nazistiska grupper ägnade sig åt före och under kriget förekom stora överdrifter när det gällde att redovisa medlemmar. (Många medlemmar innebar mer bidrag från högre ort) En verksamhet som tydligen socialdemokraterna i Norrbotten ägnar sig åt även i våra dagar.”

Svensson menar att antagandet om antalet nazister på Lidingö baserat på uppgifter ur medlemsregister är en otillförlitlig källa. Istället anser han att den mest korrekta bilden får man om man ser på valresultat för Lidingö dåvarande stadsfullmäktige under den aktuella perioden. Detta tycker jag motbevisas av det massmöte Birger Furugård och hans parti höll på Hötorget den 22 oktober 1932. Mötet samlade 6000 åhörare. Samma år fick partiet i Stockholm 1949 röster. Detta bör säga något om differensen mellan antalet nazister och antalet människor som under samma period lade sin röst på ett nazistiskt parti.

Om man vill stödja sig på forskning i frågan kan man hänvisa till Bosse Schön som i det inledande kapitlet till sin bok ”Svenskarna som stred för Waffen-SS” menar att det ofta var fler sympatisörer än vad nazistpartierna fick i röstetal i allmänna val. Schöns teori är att orsaken grundar sig i att man inte ansett det meningsfullt att rösta på så små partier. Däremot har Svensson rätt i att det finns ett betydande problem i hur medlemsregister och liknande stulits av olika fraktioner inom den nazistiska rörelsen. Ett exempel var när ett tiotal Furugårdsnazister bröt sig in i Lindholmsrörelsens particentral och stal medlemslistor den 5:e oktober 1932.

Det finns dock exempel på nazistisk aktivitet på Lidingö som inte varit kopplad till valresultat. Ett av dessa finns beskrivet i Bosse Schöns bok Hitlers svenska soldater. I boken kan vi bland annat läsa (sidorna 130-131):
”Våren 1963 avslöjade kvällstidningarna att judiska elever på Allmänna Läroverket på Lidingö förföljdes […]. Ingmar Joelsson (SS-veteran, min anmärkning) hade fått väderkorn på antisemiter på Lidingö och höll därför ett provokativt torgmöte några månader senare”.

Detta hände alltså 1963, 13 år efter den tid som beskrivs av Erik Eriksson i hans bok om nazism på Lidingö. Ett annat exempel på sådan nazistisk aktivitet på Lidingö var det möte Svensksocialistisk Samling hade på restaurang Höganloft vid Kyrkviken på Lidingö där Gunnar Prawitz och Sten Lundberg talade. Detta möte bör ju ha skett när ingen nazistisk representation funnits i stadsfullmäktige på Lidingö eftersom någon sådan alltså aldrig funnits.

Vad som gör mig brydd är när Svensson i sin artikel i Dagens Nyheter menar att Erik Eriksson istället borde koncentrera sig på de kommunister som genom historien (sedan partispräningen 1917) funnits på Lidingö. För det första bör det i alla hänseenden ses som Erikssons eget val vilken del av historien hans böcker ska behandla. Problemet är att Svenssons parallell inte håller i längden. Ska man utgå från den definition Erik Eriksson gör av vad som är mycket i medlemsantal fanns i dåvarande Lidingö Kommunistiska Arbetarkommun 41 medlemmar 1933.

Mandatfördelningen i Lidingös stadsfullmäktige 1926 – 1950:
Högern
1926 -, 1930 -, 1934 16, 1938 12, 1942 14, 1946 14, 1950 11
Liberalerna
1926 -, 1930 -, 1934 3, 1938 5, 1942 7, 1946 9, 1950 14
Socialdemokraterna
1926 12, 1930 10, 1934 11, 1938 15, 1942 15, 1946 11, 1950 11
Kommunisterna
1926 3, 1930 2, 1934 2, 1938 -, 1942 -, 1946 2, 1950 –
Övriga
1926 17, 1930 20, 1934 -, 1938 -, 1942 -, 1946 -, 1950 –

Går man å andra sidan efter just valresultatet så finner man att kommunisterna hade 3 mandat i stadsfullmäktige 1926 (se tabell här ovan) därefter två i de båda nästkommande valen. 1938-1946, finns inga kommunister i fullmäktige. Kommunistisk representation i fullmäktige återkommer med två mandat 1946. Detta är den röststatistik som finns för Lidingö under tidsperioden 1926-1950.

Jag upplever att Svensson försöker måla upp en bild av ett starkt kommunistiskt inflytande över politiken på Lidingö som jag i arbetet med mitt bokprojekt inte finner några belägg för. Detta sker på grund av en analys av att valresultatet anger antalet sympatisörer vilket alltså inte alltid stämmer. Svensson hänvisar bland annat till de 250 röster som socialister och kommunister fick i valet 1942. I det valet fanns ingen kommunistisk representation i kommunfullmäktige varför detta enligt den teori Svensson bygger upp borde innebära att det inte fanns kommunister på Lidingö vid denna tid. Jag menar att vad Svensson uppenbart förbiser är det faktum att nazister på Lidingö mycket väl kan prägla kommunen utan att representeras i parlamentariska organ. Jag menar att parlamentariska organ är ett ungefär lika trubbigt medel som medlemslistor i detta hänseende.

Jonas Lundgren
Uppväxt på Lidingö, lokalhistoriskt intresserad. Arbetar med ett bokprojekt om den radikala arbetarrörelsens historia på Lidingö

Dela Nazismen på Lidingö: Varken medlemslistor eller valresultat ger någon exakt bild

Kommentarer

Mårten Dahlberg (S) 2012-08-24 23:00

Signaturen “Eric” hävdar att de extrema och odemokratiska krafterna på vänstersidan trots allt har haft ett större politiskt inflytande i Sverige och på Lidingö och skulle belysas mer. Vad menar du med detta?

Debatten handlar om stämningar under tiden för andra världskriget, vilka belägg har “Eric” för att vänstersidan hade ett större politiskt inflytande på Lidingö?

Jonas Lundgren 2012-08-21 18:03

För det första är denna diskussion från min sida mer betingat av mitt intresse för lokal historia än av partipolitik, det faktum att denna blandas in tycker jag på sätt och vis är bra, man bör spela med öppna kort. Samtidigt är det olyckligt eftersom det egentligen inte hör hit. Min artikel har främst sin bakgrund i att jag menar att Svenssons antagande, liksom Erikssons, är felaktiga, detta kan vem som helst läsa i min artikel ovan där jag problematiserar båda dessa metoder (Erikssons och Svenssons) att bedöma antalet medlemmar i antalet nazister på Lidingö. Jag menar att man inte kan basera ett partis storlek på antalet medlemmar och heller inte på röstetalet i ett val. Ett partis faktiska storlek är svårbestämd. Eric gör i kommentaren ovan enligt mig misstaget att använda båda dessa faktorer för att leda i bevis att det stora hotet kommit från kommunister och inte från nationalsocialister. Jag menar nog att dessa två var lika små eller stora hot mot demokratin och mot Lidingö eftersom båda bekände sig till auktoritära och extrema ideologier.

Låt oss bena upp detta. – Antalet sympatisörer och antalet nazister eller kommunister är inte samma sak. Sympatier kan man ha utan att vara aktiv medlem. Ser man till Erikssons uppgifter så har det funnits fler nazistiska än kommunistiska partimedlemmar på Lidingö. Detta baserar jag på Erikssons uppgift (200 nazister) och mitt egna uppgifter från de efterforskningar jag gjort för min bok om arbetarrörelsen på Lidingö (40 kommunister). – Svensson menar att valresultat är vad som räknas. I samma sammanhang hänvisar han till valet 1942 (då inget kommunistiskt mandat fanns i stadsfullmäktige) då kommunisterna hade 250 röster istället för exempelvis 1934 då partiet faktiskt hade representation i stadsfullmäktige med två mandat.

Jag vill till sist påpeka att mitt eget bokprojekt handlar om det Eric kallar “vänstersidan” i politiken på Lidingö. Det strålkastarljus på denna sida som Eric efterlyser kommer han alltså förhoppningsvis att få via denna skrift. Dock anser jag det lite förmätet att försöka få det till att Erik Erikssons bok borde ha handlat om någonting annat. Detta måste ju vara författarens ensak att bestämma?

Eric 2012-08-20 23:21

Visst har det funnits nazister på Lidingö. De fanns dessvärre i hela Sverige före och under andra världskriget, men det finns ingen grund för Erik Erikssons och vänsterpartisten Jonas Lundgrens påstående om att just Lidingö skulle ha varit särskilt drabbat.

Precis som Per Svensson skriver i sin replik på DN Debatt fanns det dessutom betydligt fler kommunister på Lidingö än nationalsocialister under andra världskriget. Och inte nog med det, emedan det aldrig har funnits något nationalsocialistiskt, nationalistiskt, rasistiskt eller främlingsfientligt parti i Lidingö kommunfullmäktige har kommunisterna och på senare år deras avnämare Vänsterpartiet haft representation under åtskilliga år under 1900-talet och ända fram till och med förra mandatperioden.

Vid det senaste kommunalvalet 2010 fick Vänsterpartiet 590 röster, Sverigedemokraterna 415 och Nationaldemokraterna 2.

Något starkt inflytande hade naturligtvis inte kommunisterna och det påstår inte heller Svensson, men de var fler till antalet än nationalsocialisterna och till skillnad från de senare tog de sig alltså in i det politiska finrummet vid ett stort antal val.

Att Erik Eriksson använder DN Debatt för att marknadsföra sin bok är uppenbart, likaså att Jonas Lundgren av partipolitiska skäl vill rikta strålkastarljuset mot nationalsocialister. Men båda skulle vinna i trovärdighet om de i lika hög grad lyfte fram de extrema och odemokratiska krafterna på vänstersidan som trots allt har haft ett större politiskt inflytande i Sverige och på Lidingö.

Pelikanen 2012-08-16 19:38

Stor debatt?
Jonas Lundgren skriver att det pågått en stor debatt om nazismens anhängare på Lidingö och hur många de var. Själv läste jag Erikssons inlägg i DN samt Per Svenssons replik.
Om jag har jag missat några viktiga debattinlägg vore det intressant att få veta var jag hittar dem.
Själv har jag bara sett några små blänkare i ortspressen. För mig verkar det snarare som det är “locket på” från de lidingöbor som var med på 1930-talet.

Kommentera

Fler artiklar från Debatt

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google