Väder Lidingö

Lidingö lördag 26 september 2020 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

Apotekstjänst: Våra kunder spar 50 miljoner per år

torsdag 15 augusti 2013 17:07

Lidingöföretaget Apotekstjänst AB ger nu sin syn på varför Västra Götalandsregionen och Region Halland gav företaget ett lån på 25 miljoner kronor under sommaren. Apoteket AB, som tidigare var ensam leverantör av s.k. dosprodukter, fick inte fortsätta sin verksamhet. Men vid överlämningen till andra bolag höll man inne med viktiga uppgifter, vilket medförde att övriga aktörer fick ett stort informationsunderläge. Istället för en uppgiven årlig omsättning på cirka 600 miljoner kronor i de två regionerna låg den verkliga omsättningen på endast cirka 55 procent av summan.

“Vi hade dimensionerat för en större omsättning, vilket har medfört att vi bundit betydligt mer kapital än vi hade gjort om vi fått riktiga förutsättningar”, skriver bolaget i ett pressmeddelande. “Vi har också fått stora engångseffekter på vårt rörelsekapital och denna chockartade förändring har självklart påverkat likviditeten, vilket det skulle ha gjort för vilket företag som helst. Vi menar att dessa felaktiga förutsättningar ger oss rätt till justeringar av avtalet och kompensation”.

Företaget har i förhandlingarna med regionerna visat hur finansieringen skulle gå till och då har man utgått från regionernas egna kalkyler. Det pris man sedan lämnade är mindre än en tredjedel av det som Apoteket AB tidigare debiterade, vilket innebär att de båda regionerna sparar mer än 50 miljoner kronor per år genom att antlita Apotekstjänst. “Förskottet på 25 miljoner ska ses i relation till besparingen på mer än 50 miljoner per år och är en ansvarsfull övergångslösning på ett gemensamt problem”, skriver företaget i pressmeddelandet.

Det har sedan starten i maj förekommit kritik mot att företaget haft dålig kvalitet och försenade transporter. “De farmaceutiska felen är närmast försumbara och vi har hittills inte haft en enda restnotering av dosläkemedel. De förseningar av leveranser som orsakats av oss eller vår transportör, Posten, är cirka 0,5 procent av alla leveranser”.

Apotekstjänst anser inte att Apoteket AB varit lojala i samband med överföringen av driften. “Vi tror att Apoteket AB varit mer intresserat av att utnyttja sin dominerade ställning till att behålla den affär som upphandlats, än att överföra kunderna till oss på ett smidigt sätt”.

Företaget ser fram mot Konkurrensverkets prövning och anser att Västra Götalandsregionen och Region Halland handlade korrekt och ansvarsfullt “under de exceptionella omständigheter som förelåg”.

Dela Apotekstjänst: Våra kunder spar 50 miljoner per år

Kommentarer

Dr Karl 2013-08-19 08:23

Håller med Patrik
Ta ansvar, skyll inte ifrån er AT.
Det fanns inga volymgarantier i upphandlingen, som endast avsåg tjänsten att dispensera läkemedel i påse.
Dessutom sparar kunderna VGR och Halland inte 50 miljoner per år på att välja AT. Enligt det av regionerna publicerade upphandlingsresultatet – är offentlig – är besparingen 4 Miljoner SEK per år – man måste ju jämföra besparingen med de anbudssvar andra aktörer lämnat. Skäms Apotekstjänst – det är alltid bästa att hålla sig till sanningen!

Patrik 2013-08-17 23:18

Om man nu lagt en 3dje del av priset, samt att folk inte är så sjuka som man trodde, borde.vara skälet till likviditetsproblemet, dos Apoteket i Göteborg varnade apotekstjänst för att dom gick för fort fram, dom ställde även upp med en extra vecka på begäran innan överlämnandet. Det är lite annorlunda att leverera livsviktiga mediciner till folk, än att distribuera filmer och cd. AT har helt enkelt tagit sig vatten över huvudet, hoppas att ingen dör pga deras slarv. Ta ansvar, och skyll inte på Apoteket AB !

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google