Väder Lidingö

Lidingö fredag 28 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Årets Företagare på Lidingö, EDTS, arbetar med drogtester

torsdag 2 maj 2013 13:56

Sverker Backlund, Årets Företagare 2012 på Lidingö.

Sverker Backlund, Årets Företagare 2012 på Lidingö.

Organisationen Företagarna Lidingö har utsett European Drug Testing Service AB, EDTS, och dess grundare Sverker Backlund, till Årets Företagare 2012. EDTS arbetar förebyggande för att motverka alkohol- och drogmissbruk på arbetsplatser. Därmed skapas både säkrare arbetsmiljö och en produktion utan störningar.

Företagarna Lidingös motivering för priset är denna:
Med sitt unika kunnande och sina metoder för drogförebyggande arbete bidrar EDTS till att göra världen tryggare och bättre. Genom samförstånd och respekt för individen hjälper man företag och organisationer att bli både trivsammare och drogfria. Man hjälper också drabbade individer till en andra chans i livet.

EDTS ligger på Stockholmsvägen 18, i ett av Kopparhusen vid Torsviks torg. Där arbetar cirka tio personer. Företaget grundades 1991 av Sverker Backlund som är VD. Ute i landet finns ett 50-tal provtagare, från Kiruna till Trelleborg, men företaget arbetar också, sedan 2005, i Norge.

EDTS riktar sig till alla företag och organisationer som vill skapa en säker och drogfri arbetsmiljö. Under de första åren arbetade man inom internationell sjöfart och 1996 började man även rikta sig till svenska företag. Idag har man ett 60-tal kunder, många stora transportföretag. På Lidingö finns bl.a. Arriva och Keolis.

Arbetet handlar alltså om att förebygga alkohol- och narkotikamissbruk på arbetsplatser. Därför startar man med att formulera en drogpolicy och ett handlingsprogram. Policyn ska tydligt visa hur företaget ställer sig till droger på arbetsplatsen. Handlingsprogrammet beskriver de åtgärder som vidtas när ett alkohol- och narkotikamissbruk upptäcks.

Drogtesterna genomförs enligt de Europeiska Riktlinjerna för drogtestprovtagning, på plats hos EDTS kunder och oannonserade. Provlämnaren kallas till ett särskilt provtagningsutrymme och proverna (urin- eller salivtest) skickas sedan till anlitat laboratorium för analys.

– Idag är Sverige faktiskt självförsörjande på cannabis genom att folk odlar både hemma och i olika lokaler, säger Sverker Backlund. Därför blir drogtestprogrammet är en bra investering på sikt för företagen. Drogmissbruket kostar nämligen mer pengar än själva testerna. Den första och största vinsten ligger i ökad säkerhet, bättre produktion och friska, trygga medarbetare. Om den anställde vill bidra till sin egen rehabilitering finns det också goda möjligheter att få hjälp för att bli alkohol- eller drogfri.

Länk till EDTS webbsida.

Beviset på utmärkelsen hänger på EDTS kontor vid Torsviks torg.

Beviset på utmärkelsen hänger på EDTS kontor vid Torsviks torg.

Dela Årets Företagare på Lidingö, EDTS, arbetar med drogtester

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google