Väder Lidingö

Lidingö lördag 27 februari 2021 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Återvinning viktigt i Lidingös nya returpark

lördag 27 februari 2016 08:04

NY ÅTERVINNINGSCENTRAL. Idag klockan 12.00 invigs Stockby Returpark på Stockbyvägen 3, som på måndag ersätter den gamla återvinningscentralen på Förrådsvägen. Plötsligt (!) har Lidingö fått en ny återvinningsanläggning som inte bara är tre gånger större än den gamla och opraktiska ÅVC:n. Sörab har dessutom byggt en returpark som kan bli en förebild för alla deras kommande anläggningar. Det besökarna kommer märka är just att fokus ligger på återvinning och återbruk.

Detalj från konstverket på Returhuset, med återvunnet material.Detalj från konstverket på Returhuset, med återvunnet material. Returhuset, som alla bilar måste passera. Över entrén hänger konstverket skapat av diskbänkar, gitarrer, cyklar, trummor mmReturhuset, som alla bilar måste passera. Över entrén hänger konstverket skapat av diskbänkar, gitarrer, cyklar, trummor mm

Länk till invigningsprogrammet.

När man kör in på området och genom det oxidröda "Returhuset" möts man av Sörabs personal som frågar alla om de har något som kan återvinnas, innan man kan köra vidare till de olika behållarna. "Avfall är det som blir kvar när fantasin tagit slut" är Sörabs slogan. Så någon användbar soffa kommer inte att slängas utan istället tas tillvara.

Lidingöföretaget Torstensson Art & Design, som arbetar med tillverka konst och bruksföremål av återvunnet material, har fått i uppdrag att visa hur olika material kan återvinnas och återbrukas. Vid infarten till Returhuset står ett antal konstverk som tillverkats av metallskrot, sladdar, fönsterglas, gummi, plast, cykeldäck. Och över husets entré, som en strömmande flod, finns ett enormt blåfärgat konstverk bestående av stolar, diskbänkar, trummor, klädhängare, spadar, kastruller osv. Allt gjort av skrot som lidingöbor lämnat, men som nu tagits tillvara. Det är företagets VD Jonas Torstensson och designern Linda Röjås Söderman som skapat denna hyllning till återbruket.

Designern Linda Röjås Söderman har klätt sig i sin Haute Couture-klänning skapad av elavfall. Konstverket står vid infarten till Returhuset.Designern Linda Röjås Söderman har klätt sig i sin Haute Couture-klänning skapad av elavfall. Konstverket står vid infarten till Returhuset. På våg in i Returhuset står en hallspegel med inspiration från 1700-talet, skapad återvunnet metallskrot och en spegel som man inte kan spegla sig i.På våg in i Returhuset står en hallspegel med inspiration från 1700-talet, skapad återvunnet metallskrot och en spegel som man inte kan spegla sig i. Hallon/Lakritsskallen. Godis för små och stora barn, här i jättestorlek. Material: Returgummigranulat och återvunna cykeldäck monterat på en träkärna.Hallon/Lakritsskallen. Godis för små och stora barn, här i jättestorlek. Material: Returgummigranulat och återvunna cykeldäck monterat på en träkärna.

- Vi måste börja leva mer hållbart och spara på jordens resurser. Med Stockby Returpark vill vi öka möjligheter till återbruk i en inspirerande miljö, säger Johan Lausing, tf VD för Sörab. I Returparken kommer de tre välgörenhetsorganisationerna Stadsmissionen, Myrorna och Human Bridge att ha stationer där de tar emot returmaterial som möbler, fritidsartiklar, kläder och husgeråd, på plats.

- Ett besök på Stockby Returpark ska präglas av glädje, lust och överraskningar, hela vägen. Skulpturerna vid entrén skapar en positiv stämning och ska användas för att sprida kunskap om återvinning och återbruk, säger Jonas Torstensson.

Mats Theselius välkända fåtölj har tillverkats i fönsterglasspill som monterats på en aluminiumstomma. Fr.v. Jonas Torstensson, Linda Röjås Söderman och Sörabs tf VD Johan Lausing.Mats Theselius välkända fåtölj har tillverkats i fönsterglasspill som monterats på en aluminiumstomma. Fr.v. Jonas Torstensson, Linda Röjås Söderman och Sörabs tf VD Johan Lausing. Inne i Returhuset lyser tre "kristallkronor", tillverkade av pet-flaskor som monterats på metallstommar.Inne i Returhuset lyser tre "kristallkronor", tillverkade av pet-flaskor som monterats på metallstommar. Alla pet-flaskorna har sina godkända etiketter kvar så att de kan pantas, när den dagen kommer. Flaskorna har bara gjort ett kort uppehåll på sin vandring i kretsloppet.Alla pet-flaskorna har sina godkända etiketter kvar så att de kan pantas, när den dagen kommer. Flaskorna har bara gjort ett kort uppehåll på sin vandring i kretsloppet.

Den nya anläggningen är på 7 600 kvadratmeter, eller tre gånger så stor som den gamla, som nu sjunger på sista versen. Öppettiderna är dubbelt så långa som tidigare, med öppethållande varje dag, utom under vissa enstaka helgdagar. Måndag till torsdag är det öppet mellan 12 och 20, fredag till söndag mellan 9 och 16.

Själva anläggningen har kostat ungefär 40 miljoner att bygga. Till det kommer tomten som Sörab fick köpa från Lidingö stad för 10 miljoner kronor. Ett tag var det tänkt att SL skulle ha hela området, inklusive Beijers tomt, som en bussdepå, men landstingets dåliga ekonomi gjorde att SL sade upp sitt avtal 2012, se Lidingösidan 4 juni 2012.

På måndag stängs alltså den gamla återvinningscentralen. Marken ägs av Lidingö stad och närmsta grannen DKLBC och har under åren hyrts av Sörab.

Den som vill följa de olika turerna innan Returparken hamnade just här, kan skriva ordet "stockbydepån" i Lidingösidans sökruta uppe till höger. Där finns artiklar sedan 2010. Skriver man in ordet "åvc" kommer artiklar från 2008 fram till 2015 upp. I de äldre artiklarna saknar bilderna beroende på dataprogrambyten under åren. Trevlig läsning.

Hästskor från Stockby ridhus har av Jonas Torstensson formats till just en häst. Förhoppningen är att denna skulptur ska kunna placeras i rondellen på Vasavägen för att visa vägen till Returparken. Därmed skulle Lidingö kunna få en rondellhäst.Hästskor från Stockby ridhus har av Jonas Torstensson formats till just en häst. Förhoppningen är att denna skulptur ska kunna placeras i rondellen på Vasavägen för att visa vägen till Returparken. Därmed skulle Lidingö kunna få en rondellhäst. Under hästen placeras lite mer återvunnet metallskrot.Under hästen placeras lite mer återvunnet metallskrot. Så här ser det ut. Två filer där man kan ställa sina bilar under lossningen av det som ska kastas. Mittfilen är enbart till för dem som flyttar bilen.Så här ser det ut. Två filer där man kan ställa sina bilar under lossningen av det som ska kastas. Mittfilen är enbart till för dem som flyttar bilen. Ordentligt utmärkt var allt kan slängas. Det kommer även finnas möjlighet att lämna kompost, ris och grenar i mindre omfattning. Södergarn finns dock kvar.Ordentligt utmärkt var allt kan slängas. Det kommer även finnas möjlighet att lämna kompost, ris och grenar i mindre omfattning. Södergarn finns dock kvar. Stockby ÅVC, sörjd av ingen. Lördagen är sista dagen.Stockby ÅVC, sörjd av ingen. Lördagen är sista dagen.

Dela Återvinning viktigt i Lidingös nya returpark

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google