Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 september 2020 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

Elfviks Gårds arrendatorer har många nya planer

tisdag 2 juli 2013 01:00

Lennart Sund och Johanna Lagercrantz har nu varit arrendatorer på Elfviks Gård i nästan tre år.

Lennart Sund och Johanna Lagercrantz har nu varit arrendatorer på Elfviks Gård i nästan tre år.

I september 2010 blev Johanna Lagercrantz och Lennart Sund arrendatorer på Lidingös jordbruk Elfviks Gård, på ett tioårskontrakt. Fram till dess hade gården drivits som en del av stadens verksamhet med en heltidsanställd bonde. Efter tre års “grundarbete” börjar nu planerna komma allt närmare de visioner som fanns i arrendeansökan från år 2010: Att göra Elfviks Gård till ett attraktivt utflyktsmål för alla i Stor-Stockholmsområdet, att utveckla ett samarbete med näringslivet, att vara ett levande jordbruk med odling, djurhållning, ridhus, kafé och att även bli en lönsam verksamhet som avlönar två personer.

På Elfviks Gård finns nu flera hagar för smådjur som får (det finns 45 tackor och 91 lamm), getter, höns och grisar. Alla barngrupper som besöker Elfvik har därmed lättare att komma i kontakt med djuren. Dessutom är gården numera bilfri, ingen får köra bil inne på området. Det kommer alltfler besökare i alla åldrar och även utländska turister har börjat hitta till gården.

Om två år ska Johanna Lagercrantz och Lennart Sund börja betala fullt årligt arrende till Lidingö stad, en summa på 450 000 kronor. 2012 års arrende var betydligt lägre vilket gjorde att de då kunde ta ut en blygsam lön. Men för att kunna klara den framtida ekonomin måste de till vissa delar göra avsteg från sina visioner.

– Vi kunde inte längre har kvar våra kor eftersom de krävde en alldeles för stor arbetsinsats i förhållande till den intäkt de gav, säger Lennart Sund. Men vi ser att vi får en betydligt större lönsamhet om vi hyr ut stallplatser till privatryttare än till en ridskola. Samtidigt tycker vi att en ridskola är viktig för gården på andra sätt. Dessutom vet vi att staden och många lidingöbor gärna vill att det finns ridskola på Elfvik. Så, det är en fråga om att driva ett företag affärsmässigt eller som välgörenhet.

I mars 2013 beslutade Lidingös kommunfullmäktige att ett nytt ridhus ska få byggas på Elfvik, se Lidingösidan 19 februari, för att kunna öka antalet hästar på gården. Ridhuset byggs norr om gården, för 20 hästar.

I påskas öppnades ett kafé i Mejeriet, i den lokal där det sedan tidigare funnits en butik. Och eftersom kaféet var nytt så döptes det till Nyfiket.
– Det kommer att bli gårdens informationscentrum och ansikte utåt. Nu serveras där smörgåsar och bullar men vi hoppas kunna bygga ut med ett kök. Här kan man också köpa produkter från gården som lammskinn, ägg, charkprodukter och mejeriprodukter, säger Johannna Lagercrantz. Mjölken från de getter vi har på gården kommer på sikt att ge både färskost och glass och Mejeriet kan alltså återigen leva upp till sitt namn.

Lidingö stad har i höstas planterat en äppellund i området och gårdens arrendatorer sköter om träden. Biodlare på Lidingö har ställt ut sina kupor i närheten och äppelprodukterna kommer att försäljas i butiken. I framtiden vill man bygga upp en verksamhet kring odling av köksväxter och snittblommor som också kanske kan säljas på gården. Högt på önskelistan står även att kunna ha ett tillredningskök i anslutning till butiken för att kunna ordna kurser i korvstoppning, brödbak, marmeladkokning osv.

Elfviks Gård sedd från norr.

Elfviks Gård sedd från norr.

Tre av gårdens fyra nya smågrisar, alla med knorr på svansen, har en hage för sig själva.

Tre av gårdens fyra nya smågrisar, alla med knorr på svansen, har en hage för sig själva.

Dela Elfviks Gårds arrendatorer har många nya planer

Kommentarer

Siv Bergius 2013-07-02 11:08

Jag kan tillbringa timmar ute på Elfvikslandet. Skogen, vattnet, lugnet, tystnaden. Bara att sitta en stund hos hönsen och den stiliga tuppen ger ro. Ett besök på Nyfiket med kaffe och en macka (med världens godaste bröd…) avslutas besöket och nöjd och glad åker jag hem.

Tack Johanna och Lennart för allt jobb ni lägger ner.

Jan Sjöberg, Lidingösidan 2013-07-02 10:38

Tiderna för Elfviks Gårds “Nyfiket” finns i Lidingösidans kalendarium. Öppet onsdag – söndag 11-16 under juli månad. Övriga sommarcaféers tider finns självklart också i Lidingösidans kalendarium.

ulla 2013-07-02 10:29

Hej Elfviks Gård

jag visste inte om att det finns ett kafe , bra om ni kan gå ut och informera om detta:-) . Hoppas ni har öppet under sommaren då många stänger .
Tack Lidingö kommun som planterar äppelträd, istf. för att skövla ner alla träd som grannen gjorde .

Lycka till

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google