Väder Lidingö

Lidingö lördag 26 september 2020 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

En mycket pigg 75-åring

måndag 25 mars 2013 00:01

Joacim Persson, tredje generationens Persson, är sedan några veckor VD för det pigga familjeföretaget.

Joacim Persson, tredje generationens Persson, är sedan några veckor VD för det pigga familjeföretaget.

Bröderna Persson Mekanisk Verkstad är ett av Lidingös mest kända varumärken och samtidigt ett av öns äldsta familjeföretag. Företaget har två skilda verksamhetsområden: Lidingö Låsservice och Perssons mekaniska verkstad. Sedan några veckor har tredje generationen Persson trätt in i ledningen i och med att Joacim Persson efterträtt Ellerth Persson som VD. Sedan sju år har han arbetat i bolaget med försäljning och marknadsföring.
– Min huvuduppgift är att utveckla företaget med varsam hand och förvalta arvet till nästa generation, säger han.

1937 startade bröderna Lennart, Hans och Olle en cykel- och reparationsverkstad i pappa Fabians källare, under mamma Sigrids “Lidingöbiografen” i Villa Japan, nuvarande Sagateatern. Fem år senare flyttade bröderna till Friggavägen med cykelverkstaden. 1949 startade de låsverksamheten och två år senare började den mekaniska verkstaden ta form i lokalerna. Under åren har verksamheterna flyttat mellan olika adresser på Lidingö – Zetterbergsvägen, Törners väg, Mosstorpsvägen, Stockholmsvägen för att slutligen (?) hamna i Stockby Hantverksby (mekaniska verkstaden) och Lidingö centrum (låsverksamheten).

Det är klurighet, envishet och stark entreprenörsanda som gjort att företaget utvecklats och växt under åren.
– Vad jag vet har vi aldrig tackat nej till ett uppdrag, säger Joacim Persson.

På den mekaniska verkstaden löser man hela tiden kundernas problem. Mycket som tillverkas är oftas unika exemplar av något i stål, rostfritt, aluminium, mässiing eller koppar. Den som behöver en speciell detalj till båten, eller köket, eller villan, eller – ja vad som helst, kan få hjälp.

Lidingö låsservice tillverkar inte bara nycklar och lås utan arbetar även med larm och passersystem och drar nätverkskablar.
– Vi är en säkerhetsleverantör och kommer därför framöver att byta namn till Lidingö Lås och Larm, säger Joacim Persson. Vi har en produkt som heter säkerhetsbesiktning, som är en kostnadsfri genomgång av din bostad. Vi tittar på altandörrar, som oftast är den svagaste punkten, ser om man har kontroll på nycklarna, kollar försäkringsbolagets formuleringar, undersöker om fönsterlås behövs eller galler i källaren och larm.

– Du kan få vad du vill inom säkerhet. Drygt 60 procent av dem som sedan får en offert återkommer och blir kunder. Vi hinner inte med alla uppdrag vi får, därför ligger vi lågt med marknadsföring. Genom åren har vi skaffat oss många ben att stå på. Privatkunderna, som inte är inte så konjunkturkänsliga, bostadsrättsföreningar, småföretag. Det finns alltid att göra och det finns inga andra auktoriserade låssmeder på Lidingö.

– Samma sak på den mekaniska verkstadssidan. De verkstäder som finns drivs många av 40-talister, så de kommer att läggas ned vartefter. Det blir ett generationsskifte, men problemet är att de unga inte vill skita ned sig. Och, på ön finns inga andra verkstäder. Så även här har vi hur mycket jobb som helst. Vi ligger 15 minuter från Stockholm city där t.ex. designbyråer och prototyptillverkare behöver få saker utförda.

Hittar ni personal till verksamheten?
– Jag var lite orolig för det, men vi annonserade för en månad sedan och fick in 8-10 svar omgående, många i branschen. Vi rekryterar gärna lidingöbor i 35-40-årsåldern med barn, men även äldre. 80-90 procent av de omkring 20 personer som jobbar här är lidingöbor, säger Joacim Persson.

En mycket pigg 75-åringEn mycket pigg 75-åringEn mycket pigg 75-åringVar sak på sin plats.

Var sak på sin plats.

En gammal trotjänare vilar nu upphängd i taket.

En gammal trotjänare vilar nu upphängd i taket.

En kombinerad skift- och vanlig nyckel är Bröderna Perssons Mekaniska Verkstads kända logga.

En kombinerad skift- och vanlig nyckel är Bröderna Perssons Mekaniska Verkstads kända logga.

Perssons, generation 2 och 3. Fr.v. Ulf, Pär, Thomas, Joacim och tidigare VD:n Ellerth. Foto: Åke Gunnarsson, Krepart AB

Perssons, generation 2 och 3. Fr.v. Ulf, Pär, Thomas, Joacim och tidigare VD:n Ellerth. Foto: Åke Gunnarsson, Krepart AB

Dela En mycket pigg 75-åring

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google