Väder Lidingö

Lidingö måndag 8 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Det finns inga problem för Nema Problema

onsdag 6 juli 2016 00:01

GER LIDINGÖUNGDOM JOBB. De är tre kompisar som träffades när de gick på Hersby. Efter att ha skaffat sig universitetsutbildning i företagsekonomi, marknadsföring och finansiell ekonomi driver de nu företaget Nema Problema*. Företaget erbjuder både hantverkstjänster, bemanning och trädgårdsarbete, vilket även ger 15-20 lidingöungdomar längre eller kortare jobb. Dessutom är de engagerade i en skola och ett barnhem i västra Ghana.
- Allting ordnar sig, alltid. Det finns aldrig några bekymmer, säger de tre.

William Grafström, Philip Robertsson och Robert Moldén, det är Nema Problema.William Grafström, Philip Robertsson och Robert Moldén, det är Nema Problema.

Det låter rätt bekymmerslöst när Philip Robertsson (24), William Grafström (25) och Robert Moldén (25) sitter runt bordet och berättar för Lidingösidan om sitt företag. Allting verkar bara flyta på. Jobben trillar in, folk står nästan i kö för att få jobba, verksamheten växer.

2011, när de tagit studenten på Hersby gymnasium och kände att de ville göra något innan de började plugga på universiteten i Lund och Stockholm, startade Robert och Philip och tre kamrater företaget Nema Problema, som skulle "underlätta för folk i vardagen", alltså göra sådant som "alla" kan göra, men som aldrig blir gjort, som små ombyggnader, bortforsling till återvinningen, trädgårdsarbeten. Kanske var det företagets namn som fick kunderna att strömma till? Det första året resulterade i alla fall att cirka tio personer hade heltidssysslor.

När det blev dags för studierna kunde Robert och Philip låtit företaget fortsätta trots att de själva inte skulle vara aktiva i det. Istället bestämde de att lägga verksamheten på is. De ville inte riskera att kunder kunde bli missnöjda, för ett dåligt rykte blir man inte av med så lätt.

Efter avslutade studier blev det i januari i år nystart för Nema, som de tre kallar företaget. Under tiden hade de två "hittat" William Grafström, han som är "världens bäste snickare" näst sin pappa, och som snickrat varje sommar hela livet och som också gått på Hersby.

Frågan som säkert många ställt sig är denna: Först går de på universitetet i fyra år, sedan börjar de med hantverk. Är de inte rädda att kunskaperna blir inaktuella? Vad händer om företaget inte går lika bra ekonomiskt som det gjorde för fem år sedan?

De tre har hört frågorna tidigare och svaren som kommer är lugna och lugnande. Philip: Vi har alltid gillat att hålla på med saker som inte har med våra utbildningar att göra. Wille har snickrat varje sommar hela livet. Jag har hållit på en del med samma sak och Robert har sysslat med bilar som egen företagare. Vi har insett, i takt med att vi läst på universitetet, att vi har ganska mycket energi och vill röra på oss. Då blir ett stillasittande jobb kanske inte så roligt. Jag är väl den som testade på ett riktigt kontorsjobb senast, förra sommaren, och det var då jag insåg att - nej, jag vill starta upp Nema igen. Det är roligare. Så min känsla är att vi inte behöver oroa oss för att behöva gå tillbaka.

Robert: När vi drog igång igen i våras hade vi en stark övertygelse om att det skulle gå lika bra som förra gången. Och nu hade vi förstärkt teamet med en stjärnsnickare och dessutom samlat på oss mer ekonomisk trygghet och utbildning. Ingen av oss är speciellt orolig att det inte ska fungera ekonomiskt. Det är inte väsentligt om man får 12, 15, 18 eller 28 tusen i månaden. Det viktiga är att ha det man behöver, istället för ett häftigt jobb på en bank eller något sånt. Det är inget som lockar någon av oss.

Så man får aldrig se er på Biblioteksgatan då?
Philip: Det är mest aktuellt för mig och Wille i så fall. Robert håller ju även på med att köpa och sälja bilar sedan många år vilket ger honom en bra inkomst.

William sitter mest tyst under samtalet, men det beror på att han några dagar tidigare brutit fyra revben när han föll hårt i vattnet under vattenskidåkning. Så varje andetag frestar på och att skratta blir enbart en plåga.

Robert: Nu när Wille är skadad ja då ser vi hur skört det plötsligt kan bli. Men vi ser det så här - nu när Wille inte kan snickra då får han vara arbetsledare istället. Det kan visa sig att han är den bäste arbetsledaren som funnits. Om han inte skadat sig hade vi inte ens fått chansen att veta det...

Vad arbetar företaget arbetar med?
Philip: Två saker. Den ena är "bygg och hantverk" som Wille har hand om, inklusive att organisera de underentreprenörer vi anlitar. Den andra är "bemanning" för att förmedla trädgårdsjobb, montörsjobb, och några eventjobb. Huvudsakligen rör det sig om fysiskt lite tyngre arbeten, så tyvärr är det inte så många tjejer vi kan anlita. Tidigare hade vi en del vikariearbeten och barnvakter att förmedla, vilket vi inte har just nu.

Wille: Det mesta är att skicka ungdomar till trädgårdsjobb, att klippa gräs och kratta i rabatter. Själv blev jag just klar (före skadan) med ett Attefallshus i Sticklinge.

Hur får ni in jobben?
Folk ringer, mailar, skriver på Facebook. Ofta är det mun-mot-mun-metoden. Någon säger till en bekant att de anlitat oss, och så går det bara vidare. Vi har annonser på Facebook, Instasgram och i andra sociala medier. Än så länge räcker det. Lägger man ut ett meddelande på Facebook är det mängder med personer som ser meddelandet. Och då räcker det om fem personer hör av sig, då kan vi ha jobb i flera månader.

Ni har alltså ett gäng ungdomar som ni kan skicka på olika jobb. Var hittar ni dom?
Robert: Vi har kompisar som är lite yngre och då säger vi till dom att vi behöver några som kan ta korta jobb. Det finns alltid några som har håltimmar eller som nu, har sommarlov. Vi har en grupp på 15-20 killar födda 97 som vi hela tiden fördelar ut jobb på. Idag har vi haft tre 91:or och en 97:a, utöver några personer från Ukraina, men normalt har vi många fler. Och hela tiden är det uteslutande lidingöungdomar.

Står lidingöungdomarna i kö för jobb?
Robert: Det finns hur många som helst, speciellt under sommaren. Det hör av sig ungefär fem personer om dagen och frågar om jobb. Vi gjorde en drive för två-tre veckor sedan på Lidingös anslagstavla om att vi hade behov av arbetskraft. Det är kul att få igång dem att klippa gräs, istället för att de sitter inne och kanske inte gör något alls. Men det är inte något kvalificerat att klippa gräset. Ungefär som att hyra in sin egen son...

Wille: Jag får höra väldigt ofta av dem som jobbar med oss "jäklar vad mycket jag lärt mig idag". Det är kunskaper som kan vara väldigt bra att ha. För det finns ju personer som inte kan sätta ihop en IKEA-graderob. Så att bli lite händig är alltid bra.

Och så kommer Johan (född 97) som hjälpt Philip att, under dagen, göra målningsarbeten, in i rummet.
Johan: Jag gör hellre det här än slappar. Fast det finns andra som hellre vill sitta i en kassa på t.ex. Coop. Hälften drar runt under sommaren, hälften skaffar jobb. Fast när terminen startar känner sig nog en del rätt svettiga inombords när de inte jobbat under sommaren.

Robert: De flesta är "sommarbarn" och har väl just slutat gymnasiet eller tar ett friår innan de ska in på högskolan. Lidingö har en stark kultur att man läser vidare i Lund, Uppsala eller Stockholm. Vi uppmuntrar alla att skaffa sig en akademisk utbildning.

När ni blickar framåt, hur ser det ut då?
Robert:
Vi har många idéer och vi kommer gå i ganska många riktningar. Vi har köpt en fastighet i Åkersberga som vi nu renoverar och sedan ska hyra ut. Vi kommer nog framöver att prova allt som bara går. Det grundar sig på att vi är orädda individer som har mycket energi och tycker att det är kul att springa på alla bollar. Det blir inte så mycket sömn, men det som ger framgång, är att ligga i.

Vem sköter er bokföring?
Philip: Det gör jag, på nätterna. Jag har ju läst några högskolepoäng i redovisning så jag har ju koll på debet och kredit...

Och så skolan och barnhemmet i Ghana.
Robert: Sedan sex år har jag varit engagerad i ett barnhem i Afrika, i västra Ghana. Där finns en skola med 300 elever, och 40 som bor på ett barnhem. Vi har bildat Nema Problema Kids Foundation och donerar en slant för varje arbetad timme. Förra året gick 270 000 kronor till skolan för att möjliggöra utbildning för barnen.

Philip: När vi startade vår Facebook-sida sa vi, att för alla som trycker på gillaknappen, så skänker vi en femma till skolan. Det blev ett "gäng" likes.

Robert: Jag åkte ner dit efter studenten eftersom jag fick ett fadderbarn via den svenska organisationen World of Friends. Under åren har vi funderat på hur vi ska utveckla detta. Nu har vi skapat en egen organisation för att inte behöva underordna oss någon större. Men pengarna vi får in slussar vi till en större organisation med 90-konto, så att det blir rätt både via Sida och skatteverket. Dels bygger vi ett nytt barnhem för pengarna, dels sponsrar vi högstadieelever som vill börja på universitet.

Philip: Vi har varit nere på plats några gånger och man kan se en bra utveckling för skolan, från år 2010. Då var det 220 elever, nu 300. Lärare var tidigare inte på plats, nu är det tvärt om. Barnen ligger bra till i kunskapstävlingar och man kan säga att det blir bra avkastning för de insatta pengarna. Vi hoppas att folk i vår omgivning tycker att vi är justa personer.
--------------
* Nema Problema är ett välkänt uttryck bland bosniska, kroatiska och serbiska personer som spreds i Sverige av invandrare från det forna Jugoslavien. Senare har det uppfattats som spanska, i och med att man lade till en pluraländelse, Nemas Problemas.

Dela Det finns inga problem för Nema Problema

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google