Väder Lidingö

Lidingö lördag 18 september 2021 v. 37

Senaste kommentaren - Se fler

Britt Elisabeth Broström 21 mar 13:23 om Åsa Regnér till FN

Johan Svensson, Blue Hotel: Den här platsen är helt gudomlig

onsdag 15 januari 2014 00:44

Johan Svensson tar över Blue Hotel från idag. "Utsikten härifrån är gudomlig."

Johan Svensson tar över Blue Hotel från idag. "Utsikten härifrån är gudomlig."

Från idag, onsdag den 15 januari, är Johan Svensson ny ägare av Blue Hotel på Elfviks udde. “Lidingösidan skrev om ägarbytet den 18 december 2013, se länk.
– På den här platsen kan vi faktiskt marknadsföra hela Lidingö. Här börjar skärgården och här är det pampiga inloppet till Stockholm. Det är helt fantastiskt och kan inte bli bättre, säger en mycket entusiastisk Johan Svensson till Lidingösidan.

När den här intervjun görs är det bara några dagar före själva övertagandet. Johan Svensson, med över 15 års erfarenhet från hotell- och konferensbranschen, blev förälskad i Blue Hotel redan när han besökte ägaren Ejnar Söder för tio år sedan. Och när möjligheten kom att få ta över tvekade han inte. Tidigare har han varit VD för Svenska Möten, Aronsborgs Konferenshotell och nu senast som VD för nyöppnade Clarion Hotel Arlanda, ett hotell som ägs av den norske hotellkungen Petter Stordalen.

– Clarion Hotel Arlanda är det sjätte största hotellet i Stockholm, medan Blue Hotel är ett hotell i mellanläget. De som väljer att komma hit uppskattar avskildheten, naturen och den inspiration och kreativitet som både byggnaden, inredningen och utomhusmiljön erbjuder. Förutom det fantastiska läget har Blue Hotel både utmärkt mat och service. Den här anläggningen har alla förutsättningar att fortsätta vara en av pärlorna i hela stockholmsområdet.

Många påstår ofta att Lidingö ligger långt bort. Håller du med om det?
– Åker man bil från Stureplan och hit ut tar det 18-19 minuter. Jämför man med bilvägen mellan Bromma och Stureplan kommer man aldrig under en halvtimmes resa. Och när Norra länken kommer går det ännu snabbare. Hela Stockholm håller på att förflytta sig mot Norra Djurgårdsstaden vilket blir jättespännande framöver för hela Lidingö.

- Jag skulle vilja kalla ön för stockholmarnas trädgård. Tänk så enkelt att bara kunna ta cykeln hit, till denna gröna ö som så fint knyter an till Stockholm. På Elfvik hittar man både hästhagar och får som betar. Och så bara en kort cykelfärd tillbaka så är man inne i absoluta centrum på nolltid.

Är det inte svårare nu än på länge att driva en hotell- och konferensanläggning?
– Konferensmarknaden i Sverige är en konjunkturkänslig bransch. Men det gäller att arbeta långsiktigt. De som stärkt sina varumärken i sämre tider har skaffat sig fördelar. Själva avståndet till hotellen spelar nu allt större roll. Tidigare, för tio år sedan, accepterade man att kanske åka i två timmar för att komma till ett konferenshotell. Idag vill man inte åka längre än 45 minuter i stockholmområdet. Acceptansen för långa restider minskar kontinuerligt. Det betyder att anläggningar som ligger i direkt närhet till Stockholm har ett väldigt bra läge. De som ligger väster och norrut om stan har fördelar, liksom de som finns i anslutning mot Arlanda.

- Dagkonfererandet ökar eftersom allt fler företag effektiviserat sina kontorsytor och inte har råd att betala för konferensytor på kontoren.

Kommer ni ha samma inriktning som hotellet haft hittills?
– Fokus för vår verksamhet är möten, konferenser och event. Det är vår kärnverksamhet, som vi kommer att arbeta på allra mest. Sedan ska vi förvalta och förädla det turkiska Hamamet och se hur vi ska jobba med den delen också, och att hitta en tydlighet ut mot marknaden.

- Men vi vill också samarbeta med öns övriga anläggning för att öka omsättningen på Lidingö. Det ska bli det mest självklara valet när man ska konferera att man åker till Lidingö och väljer bland öns anläggningar. Och vi tror att det finns plats för fler konferenshotell på Lidingö. I och med att Stockholm växer, och att mötesbehoven aldrig minskar så här nära Stockholm, är jag övertygad om att Lidingö blir en mycket eftersökt plats för företag att hålla sina möten på.

Du säger “vi”. Vilka fler är det som äger Blue Hotel?
– Förutom att jag är huvudägare kommer vår nya VD Eva Forsberg att träda in som delägare. Eva Forsberg har tidigare arbetat som VD på Skogshem & Wijk, men kommer nu från ett annat hotell. Det är viktigt att skapa ett engagemang hos ledningen. Därför blir hon delägare. Sedan tittar vi på ett lite större samarbete med en grupp hotell. Det kan bli så att vi köper in oss hos dem och släpper in dem i vår verksamhet.

- Vi tar över hela personalansvaret från idag och det kan även bli aktuellt med några nyanställningar rätt snart.

Har ni diskuterat något närmare samarbete med andra anläggningar på Lidingö?
– Vi har redan nu, tillsammans med de nya ägarna av Skogshem & Wijk (Ann och Thomas Nagel), lämnat gemensamma offerter. Ett samarbete är extremt viktigt för att vi ska kunna erbjuda spännande lösningar för våra kunder. Man kan t.ex. ha en mindre tillställning här första dagen och så har man den stora festen i S&W:s eventlokal. Därför lämnar vi en gemensam offert. Så är jag van att jobba, man samarbetar och stärker varandra och delar med sig av erfarenheter.

Hur har reaktionerna blivit på ägarförändringen?
– Vi har fått väldigt bra feedback på vår ankomst. Grannar och kollegor har välkomnat oss. Det känns kul. Flera av dem som jobbar här är mina vänner. Vi är konkurrenter men också samarbetspartners. Man kan säga att vi har ett gemensamt uppdrag på Lidingö. Ön ska uppfattas som en palett av mötesanläggningar och hotell. Hit kan du alltid komma, här finns ett fantastiskt utbud, med olika inriktningar och tydliga profiler. Man ska egentligen inte behöva titta åt så många andra håll än Lidingö.

Dela Johan Svensson, Blue Hotel: Den här platsen är helt gudomlig

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google