Väder Lidingö

Lidingö fredag 28 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Käppalaverkets nya anläggning minskar slamtransporterna

måndag 25 februari 2013 00:01

Den nya slamhanteringsanläggningen (den svarta byyggnaden i mitten) sedd från Södra Kungsvägen. Fotomontage:  Käppalaförbundet.

Den nya slamhanteringsanläggningen (den svarta byyggnaden i mitten) sedd från Södra Kungsvägen. Fotomontage: Käppalaförbundet.

Nu startar byggandet av en ny slamhanteringsanläggning på Käppalaverket i Gåshaga på södra Lidingö. Käppalaförbundet, som är ett kommunalförbund, renar vattnet från elva kommuner i norra och östra Storstockholm. Man tar även tillvara den näring och energi som finns i avloppsvattnet. Slammet används som gödsel på åkermark.

Den nuvarande hanteringen av slam är relativt omodern, inte minst när det gäller hur slammet lastas, lagras och transporteras från Käppalaverket. Det är därför man beslutat investera i en ny slamhanteringanläggning. Byggnadsarbetet påbörjas nu och den nya anläggningen tas i bruk i början av 2014.

Anläggningen byggs i tre plan och ska bl.a. innehålla avvattningscentrifuger, slamsilos och en utlastningshall. Följden blir att transporterna och underhållskostnaderna minskar, energiförbrukningen bli lägre, samtidigt som arbetsmiljön förbättras.

Käppalaverket ska också bygga en ny infart för sina tunga transporter i höjd med nuvarande Talluddens station, se Lidingösidan 30 november 2011 Byggandet sker samtidigt som Lidingöbanan är avstängd för upprustning.

Den nya slamhanteringsanläggningen. Illustration: Käppalaförbundet.

Den nya slamhanteringsanläggningen. Illustration: Käppalaförbundet.

Dela Käppalaverkets nya anläggning minskar slamtransporterna

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google