Väder Lidingö

Lidingö lördag 27 februari 2021 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Lidingö Centrum har bra förutsättningar

söndag 6 mars 2016 17:20

BROTTSLIGHETEN. 2014 genomförde Världsbanken en djupgående analys över företagandets förutsättningar i Sverige. Företagsledningarna fick bedöma vilka hinder de upplevde var de största för deras verksamheter. Brottslighet hamnade på femte plats i undersökningen. I januari 2016 lät Stockholms Handelskammare undersökningsföretaget Demoskop intervjua cirka 200 företag i Stockholms län. Frågorna var kopplade till företagens trygghet i vardagen. Svaren visar att Lidingö, Nynäshamn och Danderyd har bäst samband mellan trygghet och förutsättningar att bedriva verksamhet, medan kommuner med sämst förutsättningar är Södertälje, Botkyrka och Huddinge.

Illustrationen visar att Lidingös förutsättningar bedöms vara bra, liksom Alviks. Illustration: Stockholms HandelskammareIllustrationen visar att Lidingös förutsättningar bedöms vara bra, liksom Alviks. Illustration: Stockholms Handelskammare

Den skillnad som framträder allra tydligast är geografiskt betingad, skriver Handelskammaren efter sin undersökning, som döpts till "Brottsplats Stockholm".

"I områden där andelen utlandsfödda är hög och förvärvsandelen samt medianinkomsten är låg bedöms förutsättningarna att driva företag vara sämre än i andra områden. Vi ser ett liknande mönster i andra länder. I utanförskapsområden är köpkraften låg till följd av låg utbildning, arbetslöshet och låga inkomster".

De platser där förutsättningarna för företagen är särskilt goda är Lidingö centrum, Farsta, Alvik, Fruängen och Nynäshamn, medan Södertälje, Flemingsberg, Hallunda, Norsborg och Skarpnäck är platser där förutsättningarna bedöms som mindre goda.

"Ser vi till både kommuner och specifika platser kan vi identifiera en viss norr–söder-dimension; norra Stockholm synes ha något bättre förutsättningar för företagande jämfört med de södra delarna. De högsta värdena återfinns i Stockholms ytterkanter", skriver Handelskammaren.

Illustration: Stockholms HandelskammareIllustration: Stockholms Handelskammare

Länk till rapporten.

Illustration: Världsbanken Enterprise SurveysIllustration: Världsbanken Enterprise Surveys

Klicka på bilderna så visas de i större format.

Dela Lidingö Centrum har bra förutsättningar

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google