Väder Lidingö

Lidingö måndag 8 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Nu har Lidingö fått sin första miljöcertifierade hårsalong

torsdag 30 januari 2014 00:01

Ewa Nowakowska, Ewa Ekofrisör.

Ewa Nowakowska, Ewa Ekofrisör.

För några dagar sedan fick Ewa Nowakowska ta emot ett diplom som säger att hon nu har en miljöcertifierad Grön Salong. Ewa Ekofrisörs salong ligger på Stockholmsvägen 41 och är den första i sitt slag på Lidingö och den 14:e i hela landet.
– Ewa är den första frisören på Lidingö som vågat bli kontrollerad av en oberoende organisation vars syfte är att förbättra frisörernas arbetsmiljö, säger Joachim Palvig, ordförande i Grön Salong, Sverige. Frisörernas arbetsmiljö idag är på samma nivå som måleribranschens på 1970-talet.

Ewa Nowakowska har arbetat som frisör i 25 år och haft sin nuvarande salong i nästan tre år.
- Det här är en arbetsmiljöfråga för oss frisörer. Därför arbetar jag nu endast med produkter som klarar de gränser som Grön Salong har. Det mest intressanta är kanske att priset kunderna betalar för en färgning är obetydligt högre än om jag skulle använt preparat som de flesta frisörer har i sitt sortiment. Detta är en av fördomarna. En annan är att man inte kan få fram alla nyanser på håret med de certifierade produkter jag använder. Även det är fel. Man kan få fram alla nyanser.

Arbetslivsforskning i Skandinavien visar att en frisör i genomsnitt orkar hålla på i 8,5 år i sitt yrke. Omkring 70 procent av alla frisörer drabbas någon gång i arbetslivet av allergi, utslag, andningsbesvär och huvudvärk, besvär som dock minskar när frisören är ledig.

– Därför är det viktigt att frisörerna börjar fokusera på sin egen arbetsmiljö och därmed den miljö de erbjuder sina kunder, säger Ewa Nowakowska och Joachim Palvig så en verifiering som Grön Salong behövs. Att en salong kallar sig “eko” är ingen garanti i sig. Det finns ingen juridisk definition av “eko”. I cirka 50 procent av ekosalongerna finns det samma problematiska ämnen i hårfärger som i en traditionell frisörsalong.

För att få detta certifikat krävs bl.a. att man har kunskaper inom kemi och hälsa och att man inte använder produkter som innehåller ämnen från “förbudslistan”. Frisörerna i salongen måste ha minst treårig utbildning.

Totalt finns omkring 120 certifierade Grön Salong i Norden. Cirka 60 i Norge, cirka 50 i Danmark, 2 i Finland och alltså 14 i Sverige.

Certifieringen/Diplomet för Lidingö Ekologiska Hårsalong.

Certifieringen/Diplomet för Lidingö Ekologiska Hårsalong.

Gunilla, Åsa och Lilly har alla färgat håret hos Ewa Ekofrisör. Den ljusa färgen som Åsa har är en av fem nyanser som används.

Gunilla, Åsa och Lilly har alla färgat håret hos Ewa Ekofrisör. Den ljusa färgen som Åsa har är en av fem nyanser som används.

Dela Nu har Lidingö fått sin första miljöcertifierade hårsalong

Kommentarer

Joachim Palvig 2014-03-11 16:01

Ytterligare information på www.gronfrisor.se

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google