Väder Lidingö

Lidingö måndag 8 mars 2021 v. 10

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Nu närmar sig Max

söndag 23 november 2014 20:39

I början av nästa år planerar Max att öppna sin hamburgerrestaurang nära korsningen Södra Kungsvägen/Läroverksvägen. Men fortfarande är området en byggarbetsplats.

Bygget av Max restaurang vid AGA fortskrider. Planerad öppning i början av 2015. Bilden tagen från blivande gång- och cykelväg invid Södra Kungsvägen. Byggnadsdelen med presenningar blir inglasad. I övrigt vit träpanel och sedumtak. Förrådsbyggnaden till vänster får en växtvägg. Foto: Bo Vading, piqs.seBygget av Max restaurang vid AGA fortskrider. Planerad öppning i början av 2015. Bilden tagen från blivande gång- och cykelväg invid Södra Kungsvägen. Byggnadsdelen med presenningar blir inglasad. I övrigt vit träpanel och sedumtak. Förrådsbyggnaden till vänster får en växtvägg. Foto: Bo Vading, piqs.se Filip Yousif är byggentreprenörens platschef. Foto: Bo Vading, piqs.seFilip Yousif är byggentreprenörens platschef. Foto: Bo Vading, piqs.se

Max fick köpa marken av Lidingö stad som resultat av en tävling som hölls 2012, se Lidingösidan 10 maj 2012. Under projektets gång har man haft en dialog med staden för att redovisa att intentionerna från tävlingsförslaget följs.

Tomten är långsmal och trång, vilket ställt speciella krav på både tomt- och byggnadsutformning. Bebyggelsen har utformas i enlighet med det svenska miljöklassningssystemet "Miljöklassad byggnad". Restaurangens utrymmen samlas i en superellips (en "tilltryckt cirkel") med sluttande tak. Väggar består av glas och vit träpanel. Restaurang och förråd får s.k."gröna tak" med planterade sedumväxter, vilket ger flera miljömässiga fördelar.

Till fots och med cykel når man restaurangen direkt från gång- och cykelvägen utefter Södra Kungsvägen samt via ett övergångsställe från gång- och cykelvägen invid Lerbovägen. Bilister får använda samma infart som Willys. Förutom restaurang med sittplatser inne och ute kommer det att finnas en drive-in.

Text: Bo Vading

Ytterligare länkar till Lidingösidans artiklar om Max men här är länkarna till stadens sidor brutna.

Dela Nu närmar sig Max

Kommentarer

Mikael Olofsson 2014-11-25 22:19

Det är ju intressant att folk verkar mera brydda över avsaknaden av simhall än att polisstationen stänger vid årsskiftet och att den station vi kommer att tillhöra ligger på Kungsholmen!

Då får väl simklubben bygga sig en simhall någonstans. Lidingö Stad kanske släpper till mark om någon annan bygger. Så funkar det iaf för utövare av motorsporter t ex, där är man van att åka tiotals mil (i värsta fall).

Anders Wennberg 2014-11-25 22:00

Om kostnaderna för Centrala staber och Miljö & Stadsbyggnadskontoret vuxit i takt med inflationen de senaste 8 åren istället, så hade vi haft 40 msek mer att röra oss med. Utan skattehöjningar och allt annat lika! Paul och Anna har prioriterat att bygga staber istället för simhall. Nu har vi 49 pers på Stadsbyggnadskontoret, 17 i Stadsledningen och över 80 internkonsulter istället för Simhall...

Jan Sjöström 2014-11-25 20:31

Lidingö kommuns invånare har idag Sveriges sämsta tillgänglighet i tid för bad i simhall. Detta är fakta. Skolbadet i Gångsätrahallen byggdes 1965 när vi var 27000 på ön. Medborgarna har i valet sagt sitt om betydelsen av en ny simhall för socialt umgänge, hälsa och motion för alla. Allmänheten skriker efter mer tid att simma men det finns inga tider att ge. Simklubben har idag 150 barn på kö för att simma. Dessa barn tvingas åka till andra kommuner där simhall har högra prioritet. Att kalla Lidingö för hälsans ö är en skam i detta sammanhang. Hur lyckas andra kommuner att finansiera sina simhallar? Politikerna i Tyresö, Norrtälje och Järfälla har lyckats. Har Lidingö sämre resurser och ekonomi? Resultatet av den pågående utredningen för ny simhall kommer onekligen att hjälpa våra politiker att få ett bra underlag för beslut. Frågan är bara om det finns en vilja att lyssna på väljarna denna gång.

Anders Odéen 2014-11-25 17:40

Lägg 10:- i extra skatt på varje inköp på MAX, så kanske det kan lösa byggnation av simhall inom rimlig tid :-)

Erik Centerlind 2014-11-25 17:04

Problemet med skattehöjning är att det inte finns ett väljarstöd för detta (LP, FP, M, C, KD) är emot höjd skatt, (enbart MP, S och V som är för en höjning). Men det kan kommas att krävas en höjning ändå beroende på hur det blir med budgeten i riksdagen, främst beror det på hur mycket pengar Magdalena vill ta ifrån oss för att kunna fylla sina "tomma lador". Denna höjning av skatten skulle enbart göras i syfte för att kunna bibehålla standarden för kommunens kärnverksamhet såväl som att behålla balansen i ekonomin. Vi kan enligt mig enbart bygga en simhall ifall ekonomin tillåter det, och det gör den inte i nuläget.

Tomas Larsson 2014-11-25 16:03

Höj skatten tveklöst, vad gör några kronor till i skatt i månaden? Men den mörkblå makten på ön gör att vi säkert får behålla 50-talets simhall, den är väl snart kulturmärkt, och några idrottshallar lär det inte bli..

Mikael Olofsson 2014-11-25 15:43

Hej igen Patrik!

Mig veterligt finns det bassänger på Bosön och Gångsätra. Att man la ner rehab-bassängen på L-ö Sjukhus direkt efter renovering kan jag hålla med om att det är märkligt, den fungerade ju även som simskola för de minsta.

Jag tror nog att det serveras tillräckligt mycket onyttig mat på övriga restauranger och gatukök så det är nog en droppe i havet om det öppnar en hamburgerrestaurang mer eller mindre. Vidare har jag svårt att tro att en simhall hade fått plats på den mark Max kommer att ligga.

Sporthallar finns det väl ett helt gäng (beroende på definition). Bosön, Gångsätra och de flesta skolor har någon form av sporthallar.

Erik Centerlind 2014-11-25 08:49

Hej Patrik! Jag håller med dig fullt ut om att det behövs en ny simhall, och plats det finns det garanterat. Men där skon klämmer är själva finansieringen av projektet, då en simhall är bland det dyraste en kommun kan bygga. I ett läge där skolresultaten är låga och nödvändiga investeringar krävs i öns undervisning ser jag det som en felprioritering att bygga en ny simhall, främst på grund av att det garanterat skulle kräva en skattehöjning, med hänsyn till både driftkostnader såväl som byggnadskostnader.

I nuläget har vi tre val, det första är att vi struntar i ökade anslag till skolan och satsar istället pengarna på en simhall, det andra är att vi höjer skatten för att ha råd med bägge investeringarna. Det sista alternativet är att vi satsar budgetens överskott där det behövs som mest, i skolan.

Frågan är vad är viktigast i ett läge där PISA resultaten sjunker? Att bygga en ny simhall eller att öka anslagen till kommunala skolor, för mig känns i vart fall skolan som en självklar prioritering!

Patrik Björklund 2014-11-25 07:39

Hejsan Mikael!

Vi har en simhall som byggdes efter de förutsättningar som fanns på 50 talet, och för att du inte skall missuppfatta årtalet gäller det 1900 talet.
Sedan 1959 då simhallen höppnades har det flyttat in flera människor till Lidingö.
Idag är det lång kö till Alla simskolor, samt den ända simklubben på Lidingö.
Mikael tycker du att det är bra att fler och fler unga inte kan simma?
Är det fel att pensionärer har möjlighet till rehab?

Jag förstår (hoppas) att inte gav bort marken till Max, dock vet jag att vissa Hamburgerkedjor inte fick deltaga i upphandlingen tex Sibylla. Det jag vänder mig emot är att man skall lägga just en sådan resturang, när befolkningen blir fetare och fetare. Enligt nyheterna är fetma idag ett större problem i väst än rökning.

Mikael kan du berätta för mig vilken Sporthall Lidingö har, IFK Lidingö Friidrott är mycket intresserade.

Mikael Olofsson 2014-11-24 10:00

Patrik Björklund: Kanske för att simhallar och sporthallar betalas av kommunen och vi har redan såna. Har svårt att tro att kommunen betalar för bygget av Max.

Patrik Björklund 2014-11-24 06:48

Har Lidingö Stad övergivit hälsans ö? Varför skall man bygga hamburger restauranger istället för sport eller simhall?

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google