Väder Lidingö

Lidingö lördag 26 september 2020 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

På Högberga Gård lagar gästerna sin egen middag

måndag 13 maj 2013 00:20

Vispa och vispa till efterrätten. Full fart kring den över 10 meter långa köksön i Högbergas matstudio.

Vispa och vispa till efterrätten. Full fart kring den över 10 meter långa köksön i Högbergas matstudio.

Middagsmaten serveras när gästerna själva lagat den. Så hårt kan det vara för de grupper av middagsbesökare som väljer att delta i den särskilda matlagningsaktivitet som Högberga Gård på Lidingö nu erbjuder. För några veckor sedan invigde Högberga sin nya matstudio där upp till 40 personer kan laga mat tillsammans med gårdens egna kockar. När Lidingösidan kom på besök arbetade personal från Långholmens Hotell och Restaurang med att förbereda och laga sin egen trerättrers middag.
– Var har valt att göra detta så hela personalen, med olika funktioner, lär känna varandra bättre, säger Långholmens VD Pontus Mannestig. Denna kvällen är vi här med halva styrkan, den andra halvan är kvar på vårt hotell och håller ställningarna. De var f.ö. här för några dagar sedan och även då blev det en superb middag!

Högberga Gårds matstudio har Sveriges längsta köksö, på 10,5 meter. Här finns beredningsbänkar, spisar och ugnar så att stora grupper kan arbeta samtidigt. Långholmens personal blev indelad i tre grupper, för förrätt, varmrätt och dessert. Först fick de en genomgång av Högbergas kockar vad som skulle göras och hur, sedan fick de recepten och ett glas champagne för att höja stämningen. Därefter var det bara att ta plats i matstudion där alla råvaror fanns på plats, ta på förklädet och sätta fart.

Kvällens rätter Inkokt abborre, Vårlammsadel och Chokladbavaroise fick alla att arbeta koncentrerat så rätterna skulle bli klara i den ordning de var tänkta att ätas.

I Högberga Gårds matsudio kan grupper även lära sig att göra korv, från malning av köttet till kryddning och stoppning, hela tiden under gårdens egna kockars överinseende. Sen blir det provsmakning av lite olika korvar och så får alla ta med sig den egentillverkade korven. Man kan också få lära sig laga mingelmat, eller plockmat, för den som kanske vill imponera på sina vänner med lite variation. Och nu till sommaren ordnas även grillkurser så det blir mindre vidbränt i år än vanligt. Dessutom får alla lära signy recept på såser och marinader.

Nu tillverkas alltså vin, ost och korv på Högberga Gård. Vad blir nästa steg? Kanske en egen kryddträdgård? På Lidingö sydostligaste udde händer i alla fall massor med saker hela tiden.

Högberga Gårds kock Camilla Karlsson gav goda råd under hela matlagningen.

Högberga Gårds kock Camilla Karlsson gav goda råd under hela matlagningen.

Att filéa en abborre kräver stor koncentration.

Att filéa en abborre kräver stor koncentration.

Lammsadeln befriad från benen.

Lammsadeln befriad från benen.

Dela På Högberga Gård lagar gästerna sin egen middag

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google