Väder Lidingö

Lidingö torsdag 4 mars 2021 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Snart kan dina äpplen bli till must, på Lidingö

måndag 25 augusti 2014 00:01

John Lindberg, t.v., och Robert Eklann har bråda dagar att få alla maskiner på plats. Från den 3 september börjar Lidingö Musteri ta emot tidbokningar.

John Lindberg, t.v., och Robert Eklann har bråda dagar att få alla maskiner på plats. Från den 3 september börjar Lidingö Musteri ta emot tidbokningar.

I mitten av september kommer nystartade Lidingö Musteri, som ligger i ladan vid Grönsta Prästgård, kunna ta hand om lidingöbornas äpplen och omvandla dem till äppelmust. Det fina är att musten till 90 procent kommer från de egna äpplen som lämnas. Efter drygt 30 minuters bearbetning och pastörisering kan man åka hem med musten förpackad i femliters bag-in-boxar. För att garantera att musten man får med sig hem kommer från den egna skörden, krävs minst 50 kg eller cirka 4 stora papperskassar med äpplen.

Det är de två entreprenörerna och lidingöborna Robert Eklann och John Lindberg som startat verksamheten.

– Både John och jag har under en längre tid letat och sökt efter ett lämpligt sätt att ta hand om alla dessa fantastiska äpplen som dignar i många lidingöbors trädgårdar. Flera upplever att de inte har tid att ta hand om sina äpplen. De egna äpplena är ju ofta fria ifrån kemisk bekämpning och har en fantastisk kvalitet, säger Robert Eklann.

Lidingö Musteris idé är först och främst att låta boende i närområdet kunna lämna in sin egen frukt och få den förädlad till must.

– Allra godast blir musten av höst- och vinteräpplen, gärna blandade sorter. Det går utmärkt att plocka den egna frukten och låta den mogna en tid i papperskassar eller lådor. Svalt och torrt, säger Robert Eklann.

Man bokar tid på musteriets hemsida från den 3 september och undviker därmed att hamna i kö. Eftersom det inte finns plats för bilar vid ladan kommer en liten parkering göras i ordning. Därifrån lastar man själv sin frukt på en kärra och kör den till musteriet, för invägning. Sedan får man rulla in äpplena i pressarna. Musten pastöriseras varsamt för att garantera lång hållbarhet, cirka 1 år i rumstemperatur, och förpackas sedan i femliters bag-in-box. Det kostar 20 kronor per liter färdig must.

Under den dryga halvtimme förädlingen tar kan man promenera i Grönsta eller ta en fika i mustfiket, som är inrymt i ladan. Fiket kommer att skötas av likaså nystartade Lidingö Bröd & Patisserie. Musteriet är öppet torsdag – söndag 10.00 – 17.00.

Mustsäsongen sträcker sig från slutet av augusti till en bit in i november. I år, det första året, kommer starten att ske i mitten av september. Under Lidingöloppets tre dagar i slutet av september, är dock musteriet stängt eftersom man då inte får köra i området.

Äpplet är i sig mycket näringsrikt vilket betyder att även pressresterna har hög kvalitet. Det är perfekt mat för idisslare och biodynamiskt drivna jordbruk är intresserade av denna biprodukt. Musteriet kommer även undersöka om det finns intresse hos markägare att utfordra vilt med pressresterna. På så vis skulle man lättare kunna hålla t.ex. rådjur borta ifrån villaträdgårdar.

Lidingö Musteri ska även tillverka egen must, under förutsättning att råvaran håller högsta kvalitet. Den musten kommer att säljas lokalt på ön, på restauranger och konferensgårdar samt det egna mustfiket.

Musteriet ska ha 4-6 anställda och ambitionen är, som sagt, att kunna starta någon gång i andra veckan av september.

Dela Snart kan dina äpplen bli till must, på Lidingö

Kommentarer

Antonia Gibson 2014-08-26 19:22

Härligt med mer ekologiskt fokus på ön och att man tar tillvara på härodlat!

Per Larsén 2014-08-25 21:22

Va’ kul med driftiga entreprenörer. Lycka till!

Kerstin Nylander 2014-08-25 12:37

Härligt! Nu slipper vi åka till Färingsö för att få våra äpplen mustade. Hänger på låset den 3 september!

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google