Väder Lidingö

Lidingö fredag 28 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Snart kör inte Storholmen längre till Storholmen

söndag 22 december 2013 00:34

Ulla Ressel, VD för Ressel Rederi AB, framför en målning av Ressels båt Lotten, som trafikerar Hammarby Sjöstad.

Ulla Ressel, VD för Ressel Rederi AB, framför en målning av Ressels båt Lotten, som trafikerar Hammarby Sjöstad.

Den 15 januari nästa år kör m/s Storholmen sin sista tur mellan Ropsten, Tranholmen, Storholmen och Mor Annas brygga på Lidingö. Efter drygt 60 år på samma sträcka är de nu dags för nedläggning. Ressel Rederi AB, som skött trafiken de senaste tre åren, har inte lyckats nå en ekonomiskt hållbar överenskommelse med Waxholmsbolaget och SL/Trafikförvaltningen. Förlusten i år 2013 hamnar på minst 800 000 kronor.
– Ett företag måste gå ihop, annars kan man inte fortsätta, säger Ulla Ressel, VD för rederiet.

Sedan 1953 har m/s Storholmen trafikerat sträckan Ropsten – Tranholmen – Storholmen. År 2011 köpte Ressel Rederi båten av Kronuddens Taxi. Varje år får rederiet ett fast belopp från SL för att man acceptera att tillämpa Waxholmsbolagets båtbiljettpriser. Biljettsamarbetsavtalets belopp fastställdes senast 2008 och har därefter räknats upp med cirka en procent per år. Någon trafikupphandling har inte skett under Ressels tid.

Under hösten 2013 avbröt SL den upphandling som pågick för hela Stockholms skärgårdstrafik. Det betyder att inga nya avtal träffas inom överskådlig tid, vilket innebär att Ressel inte får ersättning för sina kostnader. Av den anledningen har Ressel meddelat att de inte kan köra trafiken när den kommer igång efter vinteruppehållet den 17 april.

Från den 1 oktober sänkte Waxholmsbolaget biljettpriset för alla linjer i skärgården med 50 procent. Prissänkningen pågår till den 31 mars. Lågsäsongsrabatten är ett tillfälligt försök men eftersom ersättningen, som i Ressels fall, är en fast summa oavsett antal passagerare blir det ingen ekonomisk kompensation till rederiet för de halverade inkomsterna.

Under de år som Ressel kört routen Ropsten – Tranholmen – Storholmen har antalet dagliga turer utökats med två. Man har kört m/s Storholmen med två mans besättning, förbättrat tillgängligheten på båten, betalt ersättning för skador på bryggor, många av trä, som båten förorsakat. Normalt betalar SL för dessa kostnader för all annan kollektivtrafik på vatten i Stockholms län. Infrastrukturen i Ropsten är inte heller den bästa vilket också innebär fördyringar.

– Betalar Waxholmsbolaget vad det kostar så kommer trafiken igång igen, säger Ulla Ressel. För vi vill fortsätta att trafikera sträckan. Men utan upphandling hamnar vi i ett slags moment 22.

Trafikchef Göran Malmsten på Waxholmsbolaget säger till Lidingösidan:
– Waxholmsbolaget sköter en stor del av trafiken i Stockholms skärgård och använder sig av olika leverantörer. Fram tills nu har Ressel Rederi AB varit leverantör på sträckan till och från Storholmen. Men vi har inte kommit fram till någon ny möjlig avtalsform med Ressels, vilket betyder att de slutar som vår leverantör på sträckan Ropsten – Storholmen den 15 januari. Även Ressels har förklarat att de inte vill köra sträckan. När trafiken åter kommer igång efter vinteruppehållet, den 17 april, har vi en ny leverantör. Det är inte bestämt vem det blir.

Vad Ressels vill är att få ett nytt entreprenörsavtal med Waxholmsbolaget. Det är den enda realistiska formen för framtiden anser rederiet.

– Ännu har inga protester hörts mot vad som kommer att hända eftersom det är nästan fyra månader kvar. Men det måste bli förändringar i antalet turer, säger Ulla Ressel. Vi tror att trafikanterna varit oerhört nöjda med det sätt på vilket vi skött trafiken.

m/s Storholmen lägger till vid Mor Annas brygga i Trolldalen på Lidingö.

m/s Storholmen lägger till vid Mor Annas brygga i Trolldalen på Lidingö.

Dela Snart kör inte Storholmen längre till Storholmen

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google