Väder Lidingö

Lidingö fredag 28 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Stadsbebyggelse i Dalénum

fredag 29 november 2013 14:47

ETTELVA Arkitekters förslag till hur husen vid kajen ska utformas. Till skillnad från andra illustrationsbilder har man valt regn, snöblask och höst som årstid. Illustration: ETTELVA Arkitekter

ETTELVA Arkitekters förslag till hur husen vid kajen ska utformas. Till skillnad från andra illustrationsbilder har man valt regn, snöblask och höst som årstid. Illustration: ETTELVA Arkitekter

Från att ha varit i en period med avvaktande försäljning, har trycket under året ökat på JM att presentera nya lägenheter i Dalénumområdet på Lidingö. JM har under hösten bett tre olika arkitektkontor komma med förslag för tre huskroppar närmast vattnet. JM ansåg att ETTELVA Arkitekters förslag innehöll de bästa lösningarna för lägenhetsfördelning, kvalitéer och utblickar, garage- och parkeringslösning, arkitektur och gestaltning, och nu går man vidare. Byggstart för dessa hus med sammanlagt 100 lägenheter planeras till våren 2015. Försäljningen startar under hösten 2014.

– Vi är väldigt stolta att JM har valt att jobba vidare med vårt förslag och ser fram emot att vidareutveckla våra idéer under kommande år, säger Johan Roos, ansvarig för affärsområdet Bostad på ETTELEVA.

– Utmaningen var att ta tillvara på de kvalitéer som finns i den historiskt värdefulla industrimiljön och förena det med den nya bebyggelsestrukturen som tagit form söder om programområdet. Man söker också en mer stadsmässighet i bebyggelsen än i tidigare etapper, som mer har planerats i en parkmiljö.

– Utsiktslägen mot vattnet från fönster och balkonger är något som vi omsorgsfullt har värnat om vid lägenhetsplaneringen. Material som tegel och stål är huvudsakliga materialval med kompletteringar i trä som t.ex. sittbänkar som övergår i planteringar.

– Gårdarna öppnar upp sig mot vattnet och planeras dels med privata ytor men också mer allmänna ytor mot kajen, där det också planeras för lokaler och en levande mötesplats. Anslutningen till kajen och det planerade torget har varit av stor vikt och något som vi i det fortsatta arbetet kommer att jobba vidare med, säger Johan Roos.

Fakta:
Totalt planeras ca 780 bostadsrätter och ca 220 hyresrätter i området. F.n. finns endast ett 20-tal lägenheter ute till allmän försäljning, då med inflyttning från hösten 2014 till våren 2015.

I Dalénum har och kommer JM att samarbeta med flera olika arkitektkontor i syfte att skapa en naturlig och trivsam variation i stadsbilden. I tidigare bostadsetapper har JM arbetat tillsammans med HMXW Arkitekter, Lindberg Stenberg Arkitekter och AIX Arkitekter kring utformningen av kvarteren.

De fem husen vid kajen. Till vänster skymtar platsen där det höga huset ska stå. Illustration: ETTELVA Arkitekter

De fem husen vid kajen. Till vänster skymtar platsen där det höga huset ska stå. Illustration: ETTELVA Arkitekter

Översiktsbild över Dalénumområdet. De nu aktuella tre huskropparna ligger vid kajen i nära anslutning till det höga hus som också ska byggas i området. Illustration/bild: JM

Översiktsbild över Dalénumområdet. De nu aktuella tre huskropparna ligger vid kajen i nära anslutning till det höga hus som också ska byggas i området. Illustration/bild: JM

Dela Stadsbebyggelse i Dalénum

Kommentarer

Anders Odéen 2013-12-08 11:13

Om höghuset får minst 25-26 våningar, så kan toppen synas från Lidingöbron vilket vore extra spännande.
Med tanke på att man tydligen fått OK till ett 140 meter högt hus på gasverkstomten i Hjorthagen så verkar inte 25 våningar (ca 100 meter kan jag tro) så märkvärdigt. Här gäller nog närmast att “vilja och våga”… och är det väl just så som våra politiker borde agera? Sen kan det ju inte vara helt fel att det i så fall blir ytterligare attraktiva lägenheter på ön…

Karin 2013-12-08 11:00

Idén med ett höghus utformat som en fyr är högst intressant. Hoppas den går att genomföra. Hur många våningar skulle höghuset/fyren få med ytterligare 7-8 våningar? Är alla fyrar runda? Skulle AGA-fyren på Fjäderholmarna utgöra en förebild? Undrar också om byggandet av Lidingö Lighthouse skulle försvåras om fyren blev rund.

Anders Odéen 2013-12-08 10:53

Intressant med alla positiva reaktioner. Nu efterlyses någon som har goda kontakter med JM. Vet inte om de tittar på Lidingösidan… Kanske borde vi starta ett “FYR-parti” till valet nästa år. För det vore ju kul om Lidingö fick en “fyrpartiregering” i stället för den nuvarande lite luddiga treparti-varianten…

Henry Duhs 2013-12-08 10:09

Utmärkt idé. Vad är det som hindrar detta projekt?

//HD

Jan-Eric Österström 2013-12-07 06:32

Anders O har alltid många goda förslag – detta är en höjdare i dubbel bemärkelse! Ser fram emot att få sitta på en slik lokal tillsammans med Anders och njuta Bacchi nektar!

BW 2013-12-06 11:40

Tack, Anders, för ditt utmärkta förslag. Riktigt bra genomtänkt. Lidingö Lighthouse och en båthamn nedanför – helt perfekt!

Björn Dietmann 2013-12-05 21:17

Toppen Anders, det är ju ett lysande förslag!
Fyra på!

Robert 2013-12-05 20:21

Den första bilden ser ju långt ifrån inbjudande ut. Med dagens stormvarning är det väl risk att man blåser ner i vattnet?

En applåd för Anders Odeéns förslag…

Ingela Danielsson 2013-12-05 20:05

Håller med Anders! Vilken bra idé – den är ju klockren!
Ingela Danielsson

Ann-Charlotte Olsson 2013-12-05 14:20

Vilket bra förslag!

Skulle ge Lidingö ett modernt, lekfullt tillägg, samtidigt är det en hyllning till Gustaf Dalén som är värd all beundran.
http://www.tekniskamuseet.se/1/1930.html

Baren på toppen vore perfekt, saknas ännu en bar på Lidingö och utsikten skulle bli fantastisk.

Som boende i området och positiv till att Lidingö utvecklas i lagom takt vore det intressant att få förslaget utrett.

Hälsningar

Anders Odéen 2013-12-03 13:13

Jag har sagt det tidigare och jag upprepar gärna:
Höj det planerade höghuset med 7-8 våningar och utforma det som en STOR FYR! Var lite smarta och kreativa så att vi får ett imponerande minnesmärke över Gustaf Dalén och ett landmärke som stärker varumärket Lidingö. Tänk vad bilden av ett “Lidingö Lighthouse” skulle uppmärksammas i världen.
Tänk vad vissa byggnader betyder för ex vis Paris, Sydney, Malmö med flera…
Varför inte till och med en roterande “Skybar” högst upp? Ta nu vara på möjligheterna och gå lite utanför den verbalt så populära “boxen”.
Jag ställer mer än gärna upp för denna sak och för Lidingös skull…
Sen skulle det ju inte skada med lite båtplatser utanför kajen, varför inte en gästhamn som komplement till de få platser som Stockholm erbjuder i Vasahamnen på Djurgården! Skulle nog dessutom medföra större anledning till krogar, båt- och sjörelaterade att etablera sig utmed kajen…

Lisa 2013-12-03 11:08

Vilket fint förslag!

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google