Väder Lidingö

Lidingö torsdag 4 mars 2021 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

Stockby Ridskola, en del av Lidingös näringsliv

tisdag 14 oktober 2014 23:17

I maj invigdes Stockby Ridskolas nya tillbyggnad. Det nya huset har enbart boxar för hästarna, inga spiltor. Tidigare stod nästan alla uppbundna i sina spiltor, men nu måste hästarna kunna röra sig friare. Stockby har fortfarande spiltor, men allt förändras vartefter.

CG Leissner står i ridhuset och ser på när de yngsta får en lektion.CG Leissner står i ridhuset och ser på när de yngsta får en lektion. Winston kan titta ut från sin nybyggda box på både blommor och besökare.Winston kan titta ut från sin nybyggda box på både blommor och besökare.

Ridskolan i Stockby AB, som ägs av CG Leissner, har bekostat hela om- och tillbyggnaden på drygt 3 miljoner kronor. Men ägare till hela fastigheten är Lidingö stad, så huset står på ofri grund. Om ridskolan skulle bli uppsagd ersätter staden för tillbyggnaden, minskat med den årliga avskrivningssumman.

Men CG Leissner känner inga kalla vindar i ryggen:
- Vi har ett suveränt trevligt samarbete med stadens tjänstemän och politiker. Staden är oerhört smidig i sin hantering.

Eddie går i "hästgångaren" medan en av de anställda tömt skottkärrans innehåll i gödselcontainern.Eddie går i "hästgångaren" medan en av de anställda tömt skottkärrans innehåll i gödselcontainern. Det finns fortfarande spiltor i den äldre delen av stallet. Men kravet är att alla nya stall enbart ska ha boxar.Det finns fortfarande spiltor i den äldre delen av stallet. Men kravet är att alla nya stall enbart ska ha boxar.

Och det behövdes när han som ordförande i Ryttarföreningen tog över verksamheten den 1 juli 2001.
- Då fanns inget, alltså inget, varken hästar eller utrustning i huset. Jag började med ett stort hål i backen. Men redan i augusti, efter att ha annonserat efter elever, startade ridskoleverksamheten igen. Jag erbjöd också all personal, som var kvar, fortsatt arbete. Nu efter alla år är det fortfarande en av dem som jobbar här.

Stallet öppnar klockan 7 varje morgon, vardag som helgdag. Själva verksamheten med ridlektioner startar klockan 15 på vardagar och pågår till 22, då stallet stänger. På helgerna är det undervisning mellan klockan 8 och 16.

- Vi har drygt 40 hästar och jag äger nästan alla. Här arbetar en jättebra personal, här finns fantastiska hästar och vi har en suverän kundkrets, säger CG Leissner under sin rundvandring i det numera nästan fördubblade stallet.

CG Leissner hälsar på hos Alva, en av de få hästar han inte äger i stallet. Men Alva får en klapp ändå där hon står i sin box.CG Leissner hälsar på hos Alva, en av de få hästar han inte äger i stallet. Men Alva får en klapp ändå där hon står i sin box. Ridskolan med tillbyggnaden närmast kameran.Ridskolan med tillbyggnaden närmast kameran.

Utanför, fast under tak, går hästen Eddie, född år 2000, sin gångtur i den speciella hästgångaren "Horse Trainer". Likaväl som människor springer på ett löpande band på gym behöver hästarna samma möjlighet. En halvtimmes gång på bandet är säkert lika välgörande som för människor.

Direkt utanför stallbyggnaden ligger fodret i plastinsvepta balar, så all foderhantering sker där. Stockbystallet har "just-in-time"-leveranser så man behöver inte ha enormt stora lager av foder. Och när hästarna har ätit så blir det hästskit. All gödsel, som blandats upp med mycket spån, tippas i en stor container. Varje vecka går den fullastade burken ut till Ekerö, där lasten tas om hand "på ett hederligt sätt", som CG Leissner säger.

- Den utbildning vi ger här är grundutbildning, ingen elitnivå. De som går på ridskolan är både unga och vuxna. Många föräldrar är också här med sina barn, vilket är mycket positivt. Det som kanske inte är så positivt är att vi nästan måste skrika för att överrösta bilarnas däckljud på Stockbyvägen. Vi behöver helt enkelt ett bullerplank utmed vägen. Men, det kan vara ett plank av glas så vi inte stänger in oss, säger C G Leissner.

En trappa upp i stallbyggnaden finns ett särskilt rum som ungdomssektionen i Lidingö Ryttarförening har. Utanför dörren hänger ett papper med fem ledord: Ha kul, Kamratskap, Gemenskap, Respekt, Delaktighet. Ledorden präglar hela verksamheten.

Det finns många olika näringsidkare på Lidingö. Ridskolan i Stockby är en, en i den stora bredden.

I hagen direkt utanför stallet går några nyfikna.I hagen direkt utanför stallet går några nyfikna. Här är namnskyltarna på hästar som numera betar i hästarnas himmel.Här är namnskyltarna på hästar som numera betar i hästarnas himmel.

Klicka gärna på bilderna, då blir de större.

Dela Stockby Ridskola, en del av Lidingös näringsliv

Kommentarer

Tor von Sydow 2014-10-16 16:51

Tack Lidingösidan för trevligt och intressant reportage om Stockby Ridskola!
Vi Lidingöbor skall vara tacksamma att det finns entusiaster som CG Leissner, som satsat så mycket av sin tid och egna pengar, på att bygga upp Stockby Ridskola till en mycket populär samlingspunkt för många hästälskare. Jag och många Lidingöbor som nästan dagligen ser hästarna och alla ryttare i alla åldrar tycker att denna verksamhet är mycket viktig och vi vill givetvis att den ska utvecklas.
Som CG Leissner säger så är det viktigt med ett bullerskydd mot Stockbyvägen. speciellt nu när det kommer bli ökad trafik med den nya större återvinningscentralen. Centerpartiet ska göra vad vi kan för att ett bullerskydd kommer på plats.
Tor von Sydow, Centerpartiet Lidingö

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser från Google