Väder Lidingö

Lidingö lördag 27 februari 2021 v. 08

Senaste kommentaren - Se fler

Elizabeth Salmonson 24 nov 21:33 om Välkommen till Katarina Grettes magiska värld

"Stockholm världens näst hetaste startup-stad"

fredag 11 december 2015 06:33

Nobeldagsmorgonens företagarfrukost på Lidingö ägde igår rum på Scandic Foresta. Från matsalens stora fönster kunde cirka 125 företagare se hur det sakta ljusnade över huvudstaden, en stad som just nu är en av världens mest heta startup-städer. Joseph Michael, expert på Stockholmsregionens fokusområden, talade inspirerande om energiknippet på andra sidan Lilla Värtan.

Lidingös företagare lyssnade på Joseph Michael från Stockholm Business Region Development i Scandic Forestas matsal.Lidingös företagare lyssnade på Joseph Michael från Stockholm Business Region Development i Scandic Forestas matsal.

Vad är en "startup-stad"? En stad där många duktiga entreprenörer väljer att starta bolag av hög kvalitet och där det finns allt bättre tillgång på kapital genom riskkapitalister.

- 18 procent av alla som arbetar i Stockholm knutna till teknikföretag. Snittet i EU-området är 10 procent. Stockholm är som en magnet för kapital och arbetskraft, sa Joseph Michael och fortsatte: Det här är bara början.

- För varje ny person som flyttar till Stockholm och arbetar med teknik så skapas ytterligare 4,3 nya jobb i andra sektorer. Därför är det så viktigt att det finns bostäder till alla, som kan få jobb här.

Stockholm har hittills producerat fem av världens s.k enhörningar - bolag som uppnått ett värde av en miljard dollar. Världssuccéer som Mojang, Skype, Spotify, Klarna och King ligger alla i huvudstaden och t.ex. King skulle kunna ge 60 personer jobb på dagen om det bara fanns bostäder.

I huvudstaden finns sedan några år mötesplatser där många startup-företag sitter. En av dessa platser är Start Up People of Sweden, SUP46, på Regeringsgatan 29. Där har uppstartsbolag gått samman och delar på kontorsutrymmen. Här sitter bland andra betaltjänsten Mondido, tjänstförmedlaren Taskrunner, mötesapplikationstjänsten Mobilimeet och Safello, som tillverkat världens första bitcoinbankomat.

- På Lidingö skulle man kunna starta något motsvarande, men det gäller att i så fall hitta en specifik nisch för denna mötesplats, sa Joseph Michael.

Det blev "en entusiastisk morgon" som säkert väckte tankar hos delar av öns näringsliv.

Lidingö stads näringslivschef Cristina Erikson och Joseph Michael.Lidingö stads näringslivschef Cristina Erikson och Joseph Michael.

I slutet av frukosten "föravtackades" Lidingö stads näringslivschef Cristina Erikson, som slutar den sista januari nästa år för att gå tillbaka till näringslivet och bl.a. jobba med lobbying. Det är hon som de senaste sju åren arrangerat 30 företagarfrukostar, som givit Lidingös företagare båda nya intryck och nya kontakter med andra företagare på ön. Avslutningskaffet dricks nästa år.

Länk till regeringens artikel i DI Digital debatt 2 september 2015.

Dela "Stockholm världens näst hetaste startup-stad"

Kommentera

Fler artiklar från Ekonomi

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Visit Lidingö, stor

Annonser från Google