Väder Lidingö

Lidingö tisdag 16 oktober 2018 v. 42

Senaste kommentaren - Se fler

Henrik Åkermark 15 okt 16:51 om Snart börjar nybyggda rötkammaren fyllas

Hustegafjärden: SM i Matchracing för damer 2018

Börjar: 2018-09-07 09:00 Slutar: 2018-09-09 17:00

Hustegafjärden: SM i Matchracing för damer 2018

Under tre dagar, mellan klockan 09.00 och 17.00, kommer SM i Matchracing för damer avgöras på Lidingö, för andra året i rad. De allra bästa lagen i Sverige är inbjudna att tävla om titeln Svensk Mästare, och vinnarlaget bjuds in till Mästarnas Mästare som arrangeras av Svenska Seglarförbundet.


Startplats: Hustegafjärden, vid AtSea

Team klara för start (fler kan tillkomma):
Team Bergqvist Match Racing (Johanna Bergqvist)
Swedish Women´s Match Racing Team (Sanna Mattsson)
Masarin Racing (Malin Jonsson)
Team Nielsen (Helena Nielsen)
Stockholm Match Racing Team (Sanna Häger)
Team Blomborn (Emma Blomborn)
Team Beck (Madeleine Beck)
Peregrine Racing (Linnea Floser)

QSS, Quinnliga Segelsällskapet, är en ideell förening och nätverk för kvinnliga seglare. Målet är att skapa en miljö och en plattform för att stödja, utveckla och främja kvinnor inom seglingen.

Denna text är skriven av arrangörerna:
Under tre dagar körs rafflande tävlingar ute på vattnet vid Hustegafjärden, Lidingö. Sveriges bästa matchracinglag är inbjudna att kappsegla om titeln Svensk Mästare och vinnarlaget bjuds in till Mästarnas Mästare som arrangeras av Svenska Seglarförbundet.


SM i matchracing för damer på Lidingö arrangeras i år av AtSea Events och QSS (Quinnliga Segelsällskapet) och som samarbetspartners deltar Skogshem & Wijk, ÅF, NorthSails, Harken, Gill, Happy Yachting, ActiveLife, Telac och Byggselo.


Matchracing är en spännande publiksport med rafflande, adrenalinstinna dueller på vattnet. Seglingarna sker nära land vid konferenshotellet Skogshem & Wijk på Hustegafjärden med vindar som erbjuder utmanande segling i ett publikvänligt evenemang med möjlighet att köpa fika med tilltugg i kafét eller ta med sig egen picknick korg.


Helgens program:
Fredag 7 September Round Robin 10-14, 14-17
ProAm-race (proffs-amatörer)
Regattamiddag
Lördag 8 September Round Robin 9-17
Söndag 9 September Finalseglingar 9-17
Prisutdelning


Båtarna:
Lagen seglar båttypen J/92 och totalt sex båtar som modifierats. Detta innebär att de helt saknar inredning eller motor för att få en lägre vikt och optimera seglingskänslan. De är snabba, lättmanövrerade, har rymlig sittbrunn och framför allt är båtarna helt identiska med
varandra. J/92:an är byggd av den välkända amerikanska båttillverkaren J-boats, som även bygger de populära “one design” båtarna J/80 och J/70.

J/92 dimensioner:
Längd: 9,2 m
Bredd: 3,05 m
Djupgående: 1,9 m
Storsegel: 26,34 kvm
Fock: 19,66 kvm
Genua: 32,44 kvm
Deplacement: 2 300 kg
För mer information:
Tävlingsansvarig på AtSea Events: Mikael Lindqvist, info@atseaevents.se
Kontaktperson på QSS: Cathrin Book, info@qss.nu


Förra årets resultat:
1:a Caroline Sylvan med besättning
2:a Antonia Degerlund med besättning
3:a Johanna Bergqvist med besättning
4:a Sanna Häger med besättning
5:a Sanna Mattson med besättning
6:a Linnea Floser med besättning
7:a Helena Nielsen med besättning
8:a Karin Hedén med besättning
9:a Malin Johansson med besättning
10:a Malin von Goes med besättning
11:a Madeleine Beck med besättning
12:a Emma Blomborn med besättning


Matchracing som tävlingsformat:
Matchracing är ett tävlingsformat där en båt seglar mot en annan båt, vilket ofta inbjuder till intensiva närdueller och spännande matcher. Tävlingarna sker nära land på korta banor vilket gör evenemanget publikvänligt. Under en dag kan ett 30-tal enskilda race klaras av. Banan som seglas är en kryss-länsbana som seglas två varv där varje race tar cirka 15 minuter.


En båt som ådrar sig ett straff kan välja att ta detta när som helst under racet genom att göra ett slag på länsen eller en gipp på kryssen (antingen snurra runt det ena eller det andra hållet). Straffet som indikeras genom en flagga på domar båten tas ned efter att straff svängen har genomförts. Om en båt får ett andra straff innan den första straff svängen är genomförd, måste det andra straffet tas omedelbart.


Sju minuter innan första start, avges första signalen. Fyra minuter innan starten seglar båtarna in från varsin sida av startlinjen för att börja bataljen om den bästa startpositionen. Hur snabbt banan seglas har ingen betydelse, utan det gäller att vara först i mål. Därför kan man längs banan se manövrar som förefaller underliga för ett otränat öga, men som har ett enda syfte: Att komma före motståndaren i mål. Det, är vad Matchracing går ut på!

Kommentera

Fler evenemang

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser