Väder Lidingö

Lidingö tisdag 17 juli 2018 v. 29

Senaste kommentaren - Se fler

Carola Hellström 17 jul 02:15 om Markbrand i Bodal

Millesgården: Att väva siden

Börjar: 2018-03-10 11:00 Slutar: 2018-05-06 17:00

Millesgården: Att väva siden

Millesgården och Kinesiska Kulturcentret i Stockholm visar under våren två utställningar om sidenväveri och sidentyger från Nanking – och om en lång kärlekshistoria.
Utställningsprojektet innehåller två delar: Att väva siden och Drömmar om röda gemak.

ATT VÄVA SIDEN, Millesgården
Utställningen berättar och visar hur sidenproduktionen inleddes för 1600 år sedan i Nanking (numera Nanjing). En traditionell vävstol som är rekonstruerad från Mingdynastin, med vävare från Nanjing, kommer att visas, det vill säga, de kinesiska vävarna kommer att väva vackra tyger inför besökarna. Mängder av sidentyger kommer klä väggarna i konsthallen och framförallt kommer ett 120 meter långt tyg att visas. Tyget berättar hela historien om ”Drömmar om röda gemak”, ett kapitel per kvadratmeter från det kinesiska nationaleposet med samma namn, som skrevs i mitten av 1700-talet och räknas till en av de största klassikerna i den kinesiska litteraturen.

DRÖMMAR OM RÖDA GEMAK, Kinesiska Kulturcentret
En utställning med fördjupning av det litterära verket "Drömmar om röda gemak" (sv övers Pär Bergman, Atlantis förlag) skrevs i mitten av 1700-talet och räknas till en av klassikerna i den kinesiska litteraturen. Det finns många citat som framhäver romanens betydelse, däribland: ”en kinesisk version av Romeo och Julia”, ”en genväg till kunskap om kejsartidens Kina”. Romanen har ett synnerligen rikt persongalleri, hemliga intriger och litterära anspelningar, vilket har givit upphov till en omfattande forskningsindustri.

Se även Lidingösidans artikel 9 mars på denna länk.

Illustration ur planschverk. Vävstol från Mingdynastin/Centrum för vetenskapshistoria, Kungl. Vetenskapsakademien. Foto: Per Myrehed

Illustration ur planschverk. Vävstol från Mingdynastin/Centrum för vetenskapshistoria, Kungl. Vetenskapsakademien. Foto: Per Myrehed

Kommentera

Fler evenemang

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser