Väder Lidingö

Lidingö onsdag 16 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

Ida Luther Näsholm: Egen polisstation eller inte

Publicerad 1 april 2016

Jag var på väg hem till en kompis i stan vid halv nio fredag kväll när jag passerar en krog, visserligen på en undanskymd plats men i ett område där många (nyktra) människor joggar, promenerar med hunden osv vid den här tiden. Två väktare avvisar en person från krogen, han backar försiktigt bort från entrén med ansiktet mot vakterna och armarna uppe i luften som för att signalera att han ger sig - han går frivilligt hem. Precis när han vänder sig om för att gå tar den ena väktaren sats och springer, ungefär som när man hoppar tresteg, och måttar en spark som träffar mannen mitt på kroppen. En klockren oprovocerad misshandel!

Här bör det räcka med ett (1) vittne för fällande dom. Jag funderar en stund på vad jag såg och ringer sedan polisen för att avge mitt vittnesmål. De ska skicka en bil inom fem minuter. När det inte kommit någon efter fyrtio ringer jag igen – de har inte tid. Jag passerar tre olika patruller på vägen till min kompis. Ingen av dem vill ta upp en anmälan. De vägrar bara. En av poliserna flinar hånfullt; de är inte intresserade av misshandelsmål, inte om förövaren är en ordningsvakt. Inte precis innan matrasten. De tycker uppenbarligen inte att alla är lika inför lagen. Jag ringer 11414, och 112. De suckar bara, frågar om jag verkligen såg vad jag såg, om jag är så säker att jag är beredd att vittna. Ber mig ringa igen på lördag, eller måndag (när de är mer sugna?).

Det slår mig; poängen är inte var stationen ligger, huruvida de enskilda poliserna har god lokalkännedom eller inte. Kanske inte ens hur fort de hinner vara på plats. Frågan är istället vad de poliser som finns på plats ägnar sig åt när de väl är här. Kommer de ha lust att ta upp anmälningar och vittnesmål? Kommer de att ta de brott som sker på allvar?

Kommer de att låta alla invånare vara lika inför lagen och skapa trygghet? Kommer de att bistå de som utsätts för brott, eller någon annan? Kommer de att agera i eget intresse eller i kommuninvånarens? Kommer de att ta ställning mot brott snarare än för?

Om de poliser som får Lidingö som sitt utryckningsområde uppvisar samma attityd som den jag upplevde är väl frågan om de är användbara för oss laglydiga invånare överhuvudtaget. Om de inte är intresserade av att bekämpa brott spelar det ingen roll var stationen ligger, om det är här, inne i city eller ännu längre bort. Jag vet inte om jag bara ska avstå ifrån att ringa nästa gång, eller kanske själv agera polis.


Jag skriver helst om ideologi, juridik och rättssystemet. Mindre gärna om parkbänkar och dylikt, men någon gång kanske om trafik. Jag har varit ordförande för Vänsterpartiet på Lidingö, till yrket jurist och språkvetare.

Fler Krönikor av Ida Luther Näsholm

Kommentarer

Anders Bergstedt 2016-04-02 10:06

Du Ida sätter verkligen fingret på en öm punkt. Det som vi generellt har sett av den nya polisorganisationen är att ingen tar ansvar. Poliserna som kommer till Lidingö, oftast då något hänt eller då man skall rapportera trafikbrott, arbetar i team som skall serva hela Norrmalm, alltså halva Stockholm. Det innebär att man inte känner eget ansvar för något område.

Det är fullständigt oacceptabelt med denna utveckling. Mot den bakgrunden är det smärtsamt att läsa din berättelse men jag är inte förvånad. Jag har under hela år 2015 försökt att aktivera allmänhet, politiker och kommunalråd för att verkligen ställa konkreta krav på planerad polisiär närvaro men inte förrän nu börjar man höja rösten.2016 får inte bli ännu ett förlorat år. Jag hoppas att det blir det år då Lidingö blir pilotområde för en lyckosam omstrukturering!

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google