Väder Lidingö

Lidingö fredag 28 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Cristina Erikson: Nedrustning, omstrukturering, veckans chock och glada nyheter

Publicerad 22 april 2016

Vad roligt det ska bli att få skriva krönikor på Lidingösidan! Tidningen växlar upp och växer, för varje vecka strömmar allt fler läsare till, eller ”unika besökare” som det ju heter digitalt.

Jag kommer att skriva om näringslivet på ön och i vårt närområde samt olika spaningar i omvärlden med bäring på vår egen utveckling. Efter sju år som näringslivschef i staden har mängder av information flödat genom mina datorer och telefoner. Jag har fått förmånen att ta del av företagens glädje och bekymmer, tillväxt och bakslag, utflyttning av industri, inflyttning av handel och service till oss invånare. En ständigt pågående omstrukturering som följer hela regionens utveckling.

Lidingö är medlem i Stockholm Business Alliance (SBA) där femtiotre kommuner samarbetar för att attrahera utländska investeringar till Stockholmsregionen. Ett lyckosamt samarbete där också vi med våra invånares starka kompetens medverkat till att Stockholm är hetare än hett och inom fokusområdet tech-industri nu rankas tvåa i världen, efter Silicon Valley.

SBA:s medlemmar har över tid och med rynkade pannor kunnat konstatera att företagande som bullrar, stinker och stökar trängs allt längre ut i regionen där marken är billigare. Den allt snabbare urbaniseringen har konsekvenser, vilket ju tydligt syns också hos oss. De tunga industrierna i stora områden som Gåshaga och AGA har flyttat ut och ersatts med bostäder. Idag finns endast viss lättare industri och kontor kvar, i princip inga nya kommersiella lokaler har ritats in bland de nya bostäderna. Många arbetsplatser har försvunnit. En del nya har givetvis tillkommit men jag funderar över vad som händer med ett samhälle där näringsliv i stor utsträckning ersätts av bostäder.

Vad händer när allt fler fastighetsägare vill omvandla näringsfastigheter till bostäder? Bostäder ger betydligt större uppsida, i synnerhet i vårt attraktiva läge. Just de frågorna leder mig över till den smärre chock som media serverade i veckan. Det handlar om vårt legendariska Foresta, Lidingös klassiska profil och hundraåriga landmärke. Fastighetens nya ägare har flaggat för att de vill ombilda till bostäder för äldre. Jag bläddrade i min hjärna och i tidningen men nej – denna nyhet var inget aprilskämt.

Nu är ju absolut ingenting klart, det är lång väg att vandra, men önskemålet från fastighetsägaren finns där och politiken har signalerat att de är positiva. Jag kan säga att jag gillar inte detta. Foresta har alltid varit hotell (privatbostad endast en kort tid efter byggnationen) och satt Lidingö på kartan för mängder av människor från hela världen som sovit, ätit, roat sig, laddat för Lidingöloppet, upptäckt vår plats på jorden och inte minst besökt Lidingös stolthet - Millesgården.

Jag vill inte se fler ombildningar från näringsfastigheter till bostäder!! Jag vill ha arbetsplatser och företag, liv och rörelse, mötesplatser och ett blomstrande näringsliv. Bostäder behövs men blir det fler och fler bostäder på bekostnad av arbetsplatser är vi ytterligare ett steg på väg in i sovstaden.

Min första primitiva handling var att gå raka vägen in till Millesgården och förnya mitt medlemskap. Passade också på att gå med i Millesgårdens vänner. Tänkte så här: om detta blir av kommer det att få stora konsekvenser för vårt fantastiska och helt unika museum, här måste man hjälpa till!

Ovanstående är ett exempel på hur fort allting kan svänga och förutsättningarna ändras. Omvärlden trycker på. Fastighetsbranschen trycker på. Vad gäller just Foresta såg jag tidigare framför mig ett härligt evenemangsstråk som entrékoncept för Lidingö. Vi skulle binda ihop och förstärka verksamheten för vårt världsberömda Millesgården och hotell ScandicForesta genom att etablera ytterligare en attraktion vid brofästet. Akvatiska. Det skulle bli en härlig mötesplats och en verksamhet med bas i vetenskap, teknik, biologi, natur - ett upplevelsecentrum med gästhamn och restauranger som invånare, handel och vår framgångsrika besöksnäring hade uppskattat. Jag följde och stöttade projekt Akvatiska från dag ett. Vi behöver fler mötesplatser och attraktioner som ger liv. Beslutet att inte förlänga markanvisningsavtalet för Akvatiska fattades efter att jag slutat i staden så jag vet inte riktigt vad som hänt, dock har jag all respekt för våra politikers ståndpunkt och för vad som ligger bakom beslutet.

Tröst finns, i maj kommer en mängd spännande nyheter! Vår centrumrestaurang Jernet har fått ny ägare, Alexander Westerberg, och kommer med ett koncept som jag tror Lidingöborna gillar skarpt. Ett kreativt och spännande litet kluster uppstår invid Firren i centrum och ger allt större liv åt platsen. På Baggeby torg, i Röda Korsets gamla lokaler, öppnar ett mycket kreddigt eko-varumärke. Ytterligare spännande nyheter är på gång. Inom handel har vi de senaste åren fått in flera starka kedjor och varumärken till ön - Willys, Max, Royal Design, Blueberry med flera stärker oss och gör oss allt mera till stad, hand i hand med våra egna starka och kreativa aktörer som hela tiden vill mer.

Nästa gång skriver jag om Lidingös attraktivitet som etableringsort, om aktuella infrastrukturfrågor och intressanta spaningar runt Lidingöbornas resvanor. Vi ses!

Tidigare näringslivschef i Lidingö stad, nu kommunikationsbyrå med inriktning PR, lobbying.

Fler Krönikor av Cristina Erikson

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google