Väder Lidingö

Lidingö torsdag 24 september 2020 v. 39

Senaste kommentaren - Se fler

Paul Matell 12 sep 10:01 om Norska skidkungar satsar på Hälsans ö

Cristina Erikson: Allt kommer att bli bra

Publicerad 27 maj 2016

Boom! I förrgår släppte Svenskt Näringsliv resultatet av sin årliga undersökning om företagsklimatet i Sveriges kommuner. Trots att nyföretagandet är jättehögt, innovationer och företagsamhet blomstrar och näringslivet går som tåget, tycker företagen att företagsklimatet i Sverige blir allt sämre! Helt galet obegripligt. Nåväl, i den undersökningen finns en fråga om kommunernas infrastruktur och just den har företagen på Lidingö alltid varit iskalla inför. Alltid tummen ner. Lidingö har betraktats som avkrok, svårtillgänglig för arbetskraft utifrån. Men nu går betyget upp, upp, upp. Såklart är den fantastiska tunneln (som nästan verkar byggd bara för oss) en av orsakerna till optimismen.

Men också andra transportsätt hittar nya användare. Förändringar kan vara utmanande och skaka om ett litet tag men sedan triggas kreativiteten. När den borgeliga alliansen i landstinget för ett par år sedan ville skapa valfrihet och började intressera sig för kollektiv sjötrafik tog det inte lång tid innan Lidingö- och Nackabor fick upp ögonen för nya smarta pendelvägar, denna gång över vatten. Även dramatiken runt parkeringen i Ropsten har lett till att Lidingöborna trots ångest och protester nu håller på att hitta nya resvägar. Det tog till exempel bara ett par dagar innan den fina, nyanlagda pendelparkeringen vid Bodal blev smockfull trots en del belackare under byggtiden (finns ibland missnöje med kommunala beslut som dock i efterhand visar sig varit obefogat, men det kommer att bli ämnet i en framtida krönika). Det skulle vara intressant att undersöka varifrån alla bilar kommer, jag gissar att många som bor på norra ön tar bilen dit och hoppar på tåget in till stan för att sedan ha sitt fordon snabbt till hands för att kunna klara livspusslet med barn, aktiviteter och ärenden. Snart kommer parkeringen inte att räcka till, vi får bygga ut och tåget får hänga på extravagnar. Allt löser sig. Allt blir bra!

På mina rätt monotona träningsrundor på ön roar jag mig ofta med omvärldsbevakning och kan lägga till ytterligare en smart och synlig förändring i Lidingöbornas resmönster. Tätt intill tågstationen i Dalénum väntar cirkulerande bilar snällt på parkeringen och jag konstaterar att man nu plockar upp sina nära och kära på andra strategiska platser än vid Ropsten. Om inte omstigningsnavet längre ligger på andra sidan bron så uppstår nu nya sådana, inte bara i öns centrum utan på andra lämpliga ställen längs kollektivtrafikstråken. Människan tar sig alltid fram. Allt blir bra!

En annan sak runt infrastruktur – i Sverigeförhandlingen diskuteras tunnelbana och dess betydelse för Lidingös attraktivitet som arbetsplats och som etableringsort. Efter sju år som näringslivschef kan jag säga att tunnelbana spelar kanske roll för företagens rekrytering men inte alls för företagens vilja att etablera sig på ön. Lidingö är redan sanslöst attraktivt. Medan andra storstadskommuner sliter med frågan att behålla näringsliv och invånare och lockar ”kom hit, kom hit, vi har mark och lokaler” skulle vi här på ön imaginärt kunna ställa oss på bron och skrika ”kom inte hit, kom inte hit - vi har ingen mark, vi har inga lokaler”.

Till vår ö, med köpstark befolkning och ett läge cirka 10 minuter från Stureplan, vill stora kedjor och små företag, butiker, caféer, restauranger, lättare industri, service- och tjänsteföretag. Antalet samtal och mail om detta har varit oräkneligt. Men stopp nu, säger en del fastighetsägare som står med ledig kontorsyta, som de ju vill hyra ut. Visst säger jag, men det är i så fall samma mischmasch som på arbetsmarknaden. Massor av lediga jobb, massor av jobbsökande men det som efterfrågas är svårt att hitta.

Under min tid i staden hade vi kunnat sälja minst två hela Stockby, så stor är efterfrågan på mark. Och då talar vi bara lättare industri, till den räknar jag exempelvis vår spännande filmindustri som har både pengar och vilja att bygga och expandera lokalt. Därtill kommer den stora efterfrågan på handelsyta.

Så om näringslivet verkligen ska blomstra över hela ön är tunnelbana inte lösningen, det som behövs är byggbar mark och det finns inte. Nu kommer så småningom mer handelsyta i Lidingö Centrum och även i Gångsätra/Högsätra men övriga verksamheter får vi nog fortsätta hitta någon annan stans. Men service till Lidingöborna lär inte saknas i framtiden, den växer fram i det gigantiska stadsbygget direkt på andra sidan bron. Så man kan även här säga att allt blir bra! Det löser sig - lokalt eller regionalt.

Tidigare näringslivschef i Lidingö stad, nu kommunikationsbyrå med inriktning PR, lobbying.

Fler Krönikor av Cristina Erikson

Kommentarer

Katarina Palmstierna, ordförande Företagarna på Lidingö och talesperson för Lidingö Näringsliv 2016-05-30 22:17

Cristina,
Tänkvärd krönika, tack!

Det gäller att se till att den nya infartsparkeringen i Bodal blir temporär, då marken är reserverad för lättare industri.
Kanske har vi också tillgång framöver att använda Spårvägshallarna till lättare industri om inte Spårväg City byggs.
Tunnelbanan till Lidingö Centrum och centrum som kommunikationsnod blir mycket viktigt både för utveckla handeln i Centrum och näringslivet över hela ön.

Det som saknas idag är en långsiktig inriktning för Näringslivet utveckling på ön. Lidingö Näringsliv startar i denna vecka arbetet med att göra en gemensam Näringsutvecklingsplan tillsammans med Lidingö stad och Lidingös politiker, och som ska var klar till årsskiftet.
Planen kommer också att innehålla ett antal konkreta aktiviteter och deadlines och kommer löpande att förankras och diskuteras med företagare på Lidingö.

Kom gärna med input!!

Stefan Källander 2016-05-28 18:07

Vi inom näringslivet på Lidingö kan inte alls hålla med Cristina Erikson om att tunnelbana till ön skulle vara överflödig. Lidingö är visserligen idag en av de företagstätaste kommunerna i Sverige, men de allra flesta av dessa företag är enmansföretag som verkar från köksbordet. Vad vi behöver är ett mer levande näringsliv med fler företagare som vill skapa fler arbetstillfällen hos oss på ön. För att locka den typen av företagsamhet behöver vi med nödvändighet bättre kommunikationer till och från ön likväl som inom ön. Vårt motto är "Lev och Verka där du Bor". Dvs. vi vill att förutsättningarna för en rik fritid och tillgång till jobb ska finnas på Lidingö. Som jämförelse kan vi titta på varför Solna alltid hamnar på första plats i Svenskt Näringslivs ranking. Det beror huvudsakligen därför att Solna ligger där det gör. Nära till allt och tillgängligt från alla håll.

Mark för företagsetableringar finns eller rättare sagt fanns utmed järnvägen på sträckan mellan Baggeby och Larsberg. Med tunnelbana till Lidingö Centrum så skulle det inte behövas en infartsparkering där längre utan marken kan åter planeras för företagsamhet. Det finns även andra områden som idag är rätt oanvändbara som kan användas för små och medelstora företag. Det är bara fantasin som sätter gränserna här.

Alltså ett välmående näringsliv behöver den service tunnelbanan till ön kan ge.

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google