Väder Lidingö

Lidingö onsdag 16 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

Daniel Larson: Samarbete är vägen till framgång

Publicerad 29 april 2016

På morgnarna brukar jag sitta med vår lilla tjej och äta frukost innan jag går med henne till förskolan. Under frukosten ser vi ofta på filmklipp från Youtube på min mobiltelefon. Några av dotterns alla favoriter är Teletubbies, Daniel Tiger och Bolibompa. Ibland bryts filmerna med korta reklaminslag och häromdagen avbröts ett klipp med Daniel Tiger av en reklamfilm från Ikea som avslutades med texten "Tillsammans är allt möjligt". Den texten hänger sig kvar i mina tankar.

Jag är Lidingöbo sedan barnsben. För drygt 25 år sedan ville jag som ung vuxen flytta hemifrån. Jag tvingades då på grund av den långa bostadskön och stora bristen på hyresrätter att flytta från ön för att bo i en annan norrortskommun under några år. Det kändes märkligt och sorgligt att behöva flytta för att leva i, och dessutom betala kommunalskatt till, en annan kommun, eftersom jag under dessa år fortfarande såg mig som Lidingöbo. Det var därför oerhört glädjefyllt och befriande att efter fyra år i exil kunna flytta hem till Lidingö för att återigen få andas den friska skärgårdsluft, trampa på den gröna mark och träffa de fina människor som jag saknat. Jag är Lidingöbo – i själ och hjärta. Lidingö är min gröna hembygd och det är därför jag vill bidra till att den utvecklas

I helgen samlas många av oss för att göra det vi lidingöbor gör bäst. Vi kommer att träffas vid valborgsmässoeldarna för att hälsa våren, ljuset och värmen åter. Vi kommer att samlas vid båtklubbarna inför sjösättning och en ny efterlängtad båtsäsong i vår vackra skärgård. Många kommer att ses och språkas vid i trädgårdar eller på kolonilotter, under tiden som vi rätar upp ryggarna med fuktig jord under naglarna. Entusiastiska ledare och föräldrar kommer att hjälpas åt och samordna för alla de barn och ungdomar som utövar sina sporter, musik- och fritidsintressen.

På söndag firas det gudstjänster med efterföljande kyrkkaffe i våra kyrkor och många Lidingöbor kommer att ses vid lunch för att umgås och därefter samlas i Humlegården inför 1-majtågets avmarsch mot Norra Latins skolgård. På samma sätt samlas människor över hela världen just denna dag för att manifestera för solidaritet, jämlikhet och alla människors frihet.

I Sverige är 1-majfirandet nuförtiden en familjefest och vi samlas för att stå upp för att den svenska modellen ska utvecklas - inte avvecklas. Vi ska inte ha en orättvis arbetsmarknad med lägre löner och sämre arbetsvillkor för vissa utpekade grupper som unga, utrikesfödda eller kvinnor. Att arbetsvillkor, löneskillnader och skillnaderna i livsinkomst mellan kvinnor och män fortfarande inte har utjämnats är ju något så fullständigt otidsenligt för ett land som Sverige, som vi alla vill se utvecklas till ett modernt välfärdsland. Välfärden ansvarar vi för tillsammans. Därför är andras och varandras framtidsdrömmar, villkor och möjligheter lika viktiga som våra alldeles egna.

Lidingöbor ställer upp och går samman när det behövs. Många bidrog med stort hjärta och engagemang till fantastiska insatser i höstas när Lidingö liksom övriga Sverige och Europa ställdes inför mottagandet av alla de människor som flytt från krig, terror och förtryck i sina hemländer. Det goda arbetet med mottagande och inkludering fortsätter och lidingöbor, föreningslivet och Lidingö stad gör fina insatser på området.

Ett annat exempel på gemensamt kraftfullt agerande är namninsamlingen för den folkomröstning som startades på Alla hjärtans dag förra våren i syfte att stoppa försäljningen av Lidingöhem. Kampanjgruppen Stoppa försäljningen av Lidingöhem skapade förutsättningar för lidingöbor att samla in över 4700 underskrifter för att kräva en folkomröstning om Lidingöhems framtid. Det formella kravet på minst 3500 namnunderskrifter hade överträffats med råge när en stor samling lidingöbor den 25 maj tågade upp från Lidingö centrum till stadshuset för att överräcka kartongen med listorna till kommunfullmäktiges ordförande.

Det har snart gått ett år sedan namnlistorna lämnades in. Det formella kravet för en folkomröstning har uppfyllts. Det finns ett stort behov av hyresrätter med rimlig hyra. Vårt gemensamt ägda bostadsbolag har goda förutsättningar att kunna utvecklas och därmed kunna tillgodose lidingöbornas behov av fler bostäder.

Det enda som krävs är politiskt intresse och vilja. Inför valet 2014 var det inte känt att frågan om en försäljning av Lidingöhem, skulle avgöras under mitten av den här mandatperioden.

Det är därför oerhört upprörande att det nu står alltmer klart att majoriteten bestående av Lidingöpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna bakom lyckta dörrar kommit överens med centerpartiet om en uppgörelse kring en försäljning av Lidingöhem, med tre äldreboenden undantagna, och att de dessutom inom kort kommer rösta nej till en folkomröstning när frågan avgörs i kommunfullmäktige.

Vad som kanske upprör allra mest är den feghet som den politiska majoriteten tillsammans med centerpartiet visar då de vare sig vill eller vågar ställa sitt gemensamma förslag om en försäljning inför prövning mot de tusentals lidingöbors mycket tydliga vilja att behålla och utveckla Lidingöhem!

Många frågar sig nu vad som hänt med centerpartiets budskap om en närodlad politik och deras högst tvivelaktiga budskap om, eller vilja att göra sken av, att vara ”lidingöbornas röst”.

Frågan om ett ja eller nej till folkomröstning har inte avgjorts ännu och jag uppmanar därför alla lidingöbor som vill ha en folkomröstning kring Lidingöhems framtid att skyndsamt göra sina röster hörda inför kommunfullmäktiges kommande sammanträde.

Vi är mitt inne i Sverigeförhandlingen och vi har nu som lidingöbor en unik möjlighet att få statlig medfinansiering till att utveckla vår vackra gröna ö. Lidingös näringsliv och företagare uttrycker det så oerhört bra. De vill att Lidingös politiker ska fatta modiga beslut för Lidingös framtid. Det är jag beredd att göra. Därför står jag tydligt upp för att vi ska försöka få tunnelbana till Lidingö centrum.

Jag ser fram emot att kunna köpa med mig en bukett blommor, stanna till och småprata eller sätta mig ner i en liten servering för att ta en cappuccino i ljusa trevliga tunnelbaneuppgångar till Torsvik eller Lidingö centrum och jag vet att vi är många som känner likadant.

För jag är lidingöbo i själ och hjärta. Lidingö är min gröna hembygd. Det är därför jag vill bidra till att den utvecklas. Tillsammans är allt möjligt!

Daniel Larson

Jag är ordförande för Socialdemokraterna på Lidingö. Är lidingöbo i själ och hjärta och kommer att skriva om varför jag drivs av en vilja att utveckla min hembygd.

Fler Krönikor av Daniel Larson

Kommentarer

Anders Wennberg 2016-05-02 21:33

Ok Amelie, du skrev en mycket bra kommentar för 14 månader sedan:

----

Hej Anders, ibland blir man klokare med åren och det gäller även folkpartister.

Jag tycker att vi i Folkpartiet har varit mycket tydliga när det gäller Lidingöhem. Vi valde att hoppa av majoritetsförhandlingarna när övriga partier ville sälja Lidingöhem. En sådan försäljning ville vi inte stå bakom och vi valde därför att gå i opposition.

----

Tack för den och därmed var kanske min fråga om "vad ni lärt er" onödig upprepning. I sådant fall ber jag om ursäkt för det.

Men jag tycker ändå att det känns oklart vad visionen är för att utveckla Lidingöhem. Har L tex gjort något konkret för att förbättra styrelsen, initiativ för att höja lönsamheten, ideer om att utveckla beståndet, vad skall man göra med den stora kassan osv? Har L reserverat sig mot valet av ordförande, och istället tagit fram en kandidat som har erfarenhet av att utveckla fastighetsbolag? Vad jag minns har jag inte hört några så konkreta åtgärder eller förslag från L, men jag kan ha lyssnat dåligt. Jag ser fram emot att du berättar mer för jag tror att du har en del bra att berätta - eller hur? Det har ju gått en del tid, så L bör ju ha hunnit utveckla planerna och agera på bolagsstämmor och i styrelserum...

Amelie Tarschys Ingre (L) 2016-05-02 12:38

Anders Wennberg, eftersom jag svarat på samma fråga från dig ett antal gånger tidigare avstår jag från att göra det igen...

Patrik Buddgård, hur anser du att ni lyssnar på lidingöborna genom att bakom stängda dörrar göra upp med majoriteten om Lidingöhem? Vore spännande att höra ;-)

Den utredning som tagits fram visar tydligt att det skulle vara en USEL affär för lidingöborna att sälja Lidingöhem som det är idag. En ännu sämre affär är att behålla en liten del och sälja resten eftersom man inte kan få någon ekonomi i det. Allt detta står i den utredning som presenterades i januari, läs den!

Även om sammanslagningen av Hersby och Gångsätra är en helt annan fråga stämmer det att vi stod bakom sammanslagningen. Skälet var att de två gymnasieskolorna inte hade tillräckligt många elever vilket innebar att en stor del av skolpengen gick till lokaler istället för till undervisning och lärarlöner. För oss Liberaler är det viktig att satsa pengarna på utbildning inte lokaler. Därefter har Sverige och världen drabbats av en stor flyktingkris och många ungdomar har kommit hit men det kunde vi inte förutse då.

Min slutsats kvarstår att Centerpartiets prat om "närodlad politik" och "vi lyssnar på medborgarna" är långt borta.

Patrik Buddgård (C) 2016-05-01 11:41

Amelie påstår att vi inte lyssnar. Men C har redan i ett första steg tillsammans med majoriteten kommit överens om att inte sälja äldreboendena (nästan hälften av Lidingöhems bostäder). Nu arbetar vi vidare för att få en bra helhetslösning där vi tar in och lyssnar på lidingöbornas åsikter.

Detta i stark kontrast mot hur L agerade i senaste folkomröstningsfrågan gällande Gångsätra gymnasiums nedläggning. Liberalerna var ordförande i utbildningsnämnden och körde över folkomröstningsinitiativet utan att blinka. Idag ser vi konsekvenserna - Hersby gymnasium är fullt och måste byggas ut (troligen med baracker i inledningsskedet).

Patrik A Edgren - vi tror lidingöborna kan ta ställning i komplexa frågor och det är därför vi lyssnar på lidingöbornas argument. Det är dock inte säkert att Lidingöhemsfrågan är en ja- eller nejfråga som tydligt kan avgöras i en folkomröstning.

Anders Wennberg 2016-05-01 08:20

Amelie,

L var med om att påbörja nedmonteringen av Lidingöhem genom att sälja Kantarellen billigt, och genom att inte kräva byte av ordförande när tidigare VD's bedrägerier uppdagades. Jag efterlyser mer info från L vad de lärt sig av sina tidigare missar och hur de vill göra Lidingöhem bättre.

Amelie Tarschys Ingre (L) 2016-04-29 21:40

Patrik, drygt 4700 lidingöbor har krävt att själva få ta ställning till Lidingöhems framtid.

Centerpartiet väljer att inte lyssna utan göra upp med majoriteten bakom stängda dörrar.

"Närodlade politik" och "vi lyssnar på lidingöborna" känns ganska långt borta. Men det är ert val.

Patrik A Edgren 2016-04-29 20:32

Jag hörde till dem som skrev på uppropet för att det skulle ordnas en folkomröstning om att Lidingöhem inte måtte säljas, vilket majoriteten funderar på. Och vi var så många som skrev på att omröstningen formellt sett kunde arrangeras om kommunfullmäktige gav ok. Alla oppositionspartier stödde tanken på en omröstning - utom Centerpartiet, som inte kunde ge något besked innan de fått resultatet från en utredning, som jag tror de själva initierade. Utredningsresultatet kom för ett bra tag sedan. Har Centerpartiet lämnat något besked nu då, som de tidigare lovat. Nej!! Nu hänvisar de till att de förhandlar med majoriteten om en "helhetslösning" för Lidingöhem. Kan man kalla det för ett klart besked från Centerpartiet om hur de ser på en folkomröstning? Inte alls, anser jag. Varför vill inte C ge Lidingöborna en möjlighet att folkomrösta om en ev försäljning av Lidingöhem?? Givetvis skall för staden positiva och negativa konsekvenser av en försäljning redovisas inför omröstningen. Eller anser C och majoriteten att detta är en alldeles för komplicerad fråga för Lidingöborna att ta ställning till? Vi "dumskallar" börjar ju nästan tro det.

Patrik Buddgård (C) 2016-04-29 13:25

Centerpartiet samtalar med majoriteten för att få fram en bra framtida lösning för Lidingöhem, en lösning som har brett politiskt stöd. Som Daniel Larson påpekat har Centerpartiet och majoriteten redan kommit överens om att inte sälja äldreboendena.

Så fort som vi är klara med samtalen om helhetslösningen för Lidingöhem kommer Centerpartiet och majoriteten presentera sina förslag gemensamt eller var för sig. Vi tar till oss och lyssnar på Lidingöbornas kloka synpunkter när vi arbetar fram vårt förslag.

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google