Väder Lidingö

Lidingö onsdag 16 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

G. Wolsert: Lidingö – värt en resa?

Publicerad 10 juni 2016

Det finns ett antal städer i både Sverige, Europa och världen i övrigt som är värda ett besök. Säger man Paris, London, the Big Apple, LA m.fl. så förstår ni säkert vad som menas.

En del försöker också – med viss framgång får väl medges – att lansera Stockholm som inte bara Nordens Venedig utan sic(!) The Capital of Scandinavia. Det finns också städer utan huvudstadsstatus som lyckas dra turister och andra besökare. Många Madridbor är nog i grunden en smula jalu på Barcelona.

Ingen besökare i Barcelona med en aldrig så liten turistambition har väl kunnat undvika att bese och beundra det sedan år 1882 pågående basilikabygget Sagrada Familia av den världsberömde arkitekten Antoni Gaudi. Minns tornen som strävar uppåt i en ovanlig konstellation bredvid varandra i olika dimensioner och alla i olika storlekar rakt upp i himlen och som aldrig tycks bli färdigbyggda.

Också mindre metropoler i vårt eget land försöker efter bästa förmåga lansera sig - om inte annat så med en slogan: – Glada Hudik, Sveriges Närmaste stad (Enköping), Världens ände (Trosa) och så Lidingö - Hälsans ö. Långt innan denna slogan blev Lidingös, fanns ju andra märken att glädjas åt – Millesgården, Lidingöloppet för att ta ett par inte oävna turistattraktioner.

Vad har då Barcelona och Gaudi att göra med vår lilla stad? Jo, när vi numera passerar det gamla AGA-området pågår ett bygge som mest påminner om en horisontell Gaudi-katedral: tuber i plåt och glas, som sträcker ut sig i olika formationer och dessa byggnationer tycks likaledes pågå och förökas i en aldrig sinande takt.

Medan Gaudi tagit hand om de vertikala kommunikationerna så tycks ändamålet med byggena vid AGA röra de horisontella. Men det verkar vara en väntan på Godot i sann Samuel Becketts anda – en väntan som närmar sig den celesta varianten uti Barcelona. Inga träd, kyrkor eller hus når ju himlen – sägs det ju.

Men Lidingö har med de nya horisontella spirorna fått en potentiell turistattraktion av rang som kan komma att hamna i samma klass som Gaudis – ett liggande monument över den spårväg som låter vänta på sig och som heller aldrig tycks bli fullbordad.

Må turisterna vallfärda till denna säregna skapelse – och må de stålblanka tubernas futuristiska formspråk nå världsrykte! Kanske skulle man i en avlägsen framtid småningom kunna sammanlänka alla dessa tuber till en enda lång rad och Lidingö därmed få sin tunnelbana – the Tube of Lidingö!

G. Wolsert bor på Lidingö sedan urminnestider. Innehållet i krönikorna kommer att spänna över många ämnen, från arkitektur och oljemålning, via symaskin och paraply till kaninuppfödning och nageltrång.

Fler Krönikor av G. Wolsert

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google