Väder Lidingö

Lidingö måndag 15 juli 2019 v. 29

Senaste kommentaren - Se fler

Jacob Truedson Demitz 11 jul 21:05 om Marianne Bernadottes modekreationer visas. Kronprinsessan invigde

Gustaf Drougge: Åkband på Liseberg till alla lidingöbor

Publicerad 15 april 2016

Visste du att vi lidingöbor i genomsnitt betalar drygt 11 000 kronor per invånare i en särskild skatt som Lidingö sedan skickar vidare till andra kommuner i landet? Det är en avgift som syftar till att utjämna skillnader mellan kommuner för att Sverige ska hålla samman. Utgångspunkten är ursvensk – har du mer pengar ska du också betala mer och Lidingö givetvis ska också bidra.

Det är lätt se de små norrländska samhällen framför sig där bruket har lagt ned, alla unga har lämnat för jobb i storstan och framtidstron är starkt begränsad. Klart att de ska ha stöd! Hela Sverige ska leva! Politiska slagord från höger till vänster duggar tätt när bidragen ska fördelas.

Allt det där kan jag också skriva under på – men är det bara dit pengarna går?

Det saknas inte hål att stoppa pengarna i här på Lidingö, det finns stora behov inom både skolan och äldreomsorg. Tyvärr är det inte bara gamla bruksorterna som får pengarna då det är städer som Lund och Göteborg som är bland de städer som får mest. Två städer med väsentligt större finansiella muskler än lilla Lidingö.

Nu undrar ni kanske varför en moderat ALLTID måste prata om skatt. Och det är kanske ofattbart förutsägbart men faktum är att det får praktiska konsekvenser för oss här på Lidingö.

Till exempel anser sig Lund ha råd att bygga en ny arena och Göteborgs stad, som äger Liseberg, köper nya berg-och-dalbanor. Vem vet hur många gympahallar Lidingö hade kunnat bygga om utjämningsskatten endast gick till kommuner som verkligen behövde det?

Jag är helt med på att Lidingö kan och ska stödja Pajala men det är i grunden provocerande när storstäder tar emot miljarder istället för att ta tag i sin egen ekonomi. Drivkrafterna i systemet är skeva när nöjesinvesteringar premieras framför att först städa framför egen dörr.

Totalt betalar Lidingö 340 miljoner kronor varje år och det är ofta svårt att föreställa sig vad man får för så mycket pengar. Men det kan vara värt att notera att den nya fina (dyra!) simhallen i Järfälla kostade 214 miljoner kronor.

Förra året höjde regeringen den här skatten för Lidingö med 38 miljoner vilket gjorde att saker som behövde åtgärdas i kommunen fick skjutas på framtiden. Det går inte heller, som vissa hävdar, att bara höja kommunalskatten eftersom också de pengarna försvinner iväg när staten ständigt höjer utjämningsskatten.

Som fritidspolitiker på Lidingö jagar vi tusenlappar som kan användas mer effektivt och den ivern gäller faktiskt alla politiska partier. Varför delar inte fler frustration när konsekvensen av hårt effektiviseringsarbete på Lidingö innebär att vi skeppar nya pengar till ett så kallat Göteborg i nöd?

Det är fel på utjämningssystemet och det är Lidingö som står med notan. Kan inte vi politiker på Lidingö – oavsett parti – enas om en ändring om en mer rättvis fördelning, borde i alla fall Göteborg ge alla lidingöbor ett åkband på Liseberg.

Engagerad i demokrati- och rättighetsfrågor genom biståndsorganisationen Jarl Hjalmarsson stiftelsen och älskar att träna, laga nya maträtter och uppleva kultur i alla dess former. Bor i Baggeby och är moderat fritidspolitiker i Kultur- och Fritidsnämnden. Favoritplats på Lidingö är Elfvik.

Fler Krönikor av Gustaf Drougge

Kommentarer

Ulrika Levihn 2016-04-18 17:12

Alltfler kommuner anmäls av invånare till TV-programmet "Lyxfällan" mot bakgrund av galna prioriteringar. Tycker det säger väldigt mycket (även om jag gissar att Lyxfällan kommer fortsätta med privatpersoner istället).
Däremot kanske Robin Hood-bidraget borde medföra en obligatorisk "Lyxfällan-delegation" som gör en total-genomgång och stryker onödigheter - annars inga bidrag.

Henrik Åkermark 2016-04-17 13:23

Gustaf har helt rätt. Märkligt att man behöver ha synpunkter på om "varje 100-åring eller 1-åring" inkluderas eller inte. Det är grundprincipen som är kärnan i den här frågan.
Är det rätt att vi skall subventionera t.ex. Göteborg, Malmö och Lund?
Nej det tycker vi knappast. Det här är i grunden en planekonomisk bidragspolitik älskad av socialdemokrater och kommunister.
Bortsett från olikheterna i övrigt för det här tankarna in på ulandsbidrag där fler och fler nationalekonomer i mottagarländer ifrågasätter det nuvarande systemet eftersom det mörkar de verkliga problemen och bromsar en sund utveckling.
På motsvarande sätt måste det ifrågasättas om inte inrikes motsvarigheten till "u-landsbidragen" till Göteborg, Malmö , Lund etc. är osunt och utgör ett hinder för effektivisering och ett krav på att ta ett eget ansvar för sin ekonomi och verksamhet..

Gustaf Drougge 2016-04-15 15:27

Michael, jag skriver i första meningen "genomsnitt". Det kan rimligtvis inte tolkas felaktigt? Det går så klart att diskutera medelvärde och medianvärde men summan 340 miljoner kronor blir densamma.

Det jag försöker belysa är att när dessa resurser försvinner från Lidingö försämras möjligheterna att göra bra investeringar och satsningar på Lidingö. Det är något som stödja alla på Lidingö, oavsett inkomstgrupp.

Vidare sätter du fingret exakt på problemet med att pengarna går till nästa alla kommuner. Vi vet inte vilka pengar som går var, och det är i det stora hela inte det viktigaste utan det är istället att den totala summan som alla nettoinbetalande kommuner behöver betala kan bli väsentligt lägre om färre kommuner (som t ex Göteborg och Malmö) tog emot dessa bidrag.

Patrik Björklund 2016-04-15 13:41

Utjämningsskatten borde vara behovsprövad. Det är helt ofattbart att Malmö skall vara Sveriges största bidragstagare. Malmö har ett bättre läge än Stockholm med närhet till Köpenhamn och övriga Euroupa. Malmös problem består i att styrande politiker inte tar något ansvar för ekonomin.
Tyvärr ligger driftkostnaden för Lidingöstad bara något billigare än riksgenomsnittet fördelat per kommuninnevånare. Skulle man sedan ta bort kultur- och fritidskostnaden är, är driften dyrare på Lidingö än riksgenomsnittet. Detta betyder att Vi måste även städa i våran egen organisation.
Gustafs simhallsexempel är ett exempel när politiker handlar upp dåligt eller dyrt, Borås byggde sin stora simhall för 54 mkr. Varför skall vi alltid handla så dyrt?

Henrik Schütz 2016-04-15 10:47

Fast 340 Miljoner delat på 46000 invånare blir inte drygt 11000 Kronor per person och år utan knappt 7400 Kr...

Henrik Schütz

Michael ten Siethoff 2016-04-15 09:59

Gustaf. Jag har två kommentarer.
1. Eftersom det finns ett flertal mycket förmögna innevånare i Lidingö, ger ett medelvärde av skatten, 11000 kr, dålig information. Det ger intryck av att ALLA Lidingös invånare betalar 11 000 kr. (Vilket kanske är meningen med ditt inlägg i egenskap av att vara politiker?)
Det är som om vi räknade ut en medelvärde för inkomst på ön, som visar ett alldeles för högt värde för gemene man.

Vad en medelinvånare på ön, med inkomst, betalar är betydligt intressantare. Det vill säga: vad tjänar den av våra invånare, som ligger i mitten av alla öns löntagare? Det värdet är mycket mer representativt för Lidingös invånare och är förmodligen mycket lägre än 11 000!
Då får man fram ett mer realistiskt värde för flertalet på ön.

2. Det vore också intressant att veta hur mycket av skatten från Lidingö, som verklige går just till Göteborg. Du skriver ju att pengarna fördelas över hela landet.
I ditt inlägg kan man få intryck av att alla invånare på Lidingö betalar 11 000 kr i skatt, som till stor del går till Göteborg - och det var väl inte meningen? Eller ...?!

Gustaf Drougge 2016-04-15 07:41

Jag tog särskilt upp Lund och Göteborg för att de har genomfört stora mycket tveksamma investering som måste ligga mycket långt ifrån vad som kan anses vara en kommunal kärnuppgift. Men visst har du rätt, Malmö är också en mycket tveksam mottagare.

Claes Jepsen 2016-04-15 06:52

Varför nämner Du Lund och Göteborg? De är ju inga av de stora bidragstagarna. Största katastrofen heter väl Malmö som får minst 5 miljarder i bistånd (förmodligen ännu mer i indirekt bistånd). Enligt en sammanställning gjord av Tino Sanandaji så har Malmö sämre ekonomi än Grekland om man även räknar in Malmös del av Landstinget i Skånes underskott.
Detta är skrämmande siffror.

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google