Väder Lidingö

Lidingö onsdag 16 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

G. Wolsert: Lexit Lidingö??

Publicerad 6 september 2016

Stämningen för närvarande får mig att tänka på 60-talsmusikalen ”Stoppa världen - jag vill stiga av”. Det går för fort, det är för konstigt, ingenting är sig likt. Kanske också en djupare förklaring till alla de rörelser för att lämna, gå ur, starta om m.m. som ständigt dyker upp litet varstans i världen. Trump, Sanders, Scots Nationalists, UKIP med flera - de s.k. populistiska strömningarna i tiden. I sig är ordet populism ett ord som företrädesvis används av dem som hotas av detta nya. Demokrati eller populism, allt beror på perspektivet.

Märkligast är väl ändå Brexit – ett helt land vill lämna samarbetet i Europa – även till priset av att det egna landet går isär till flera mindre. Skottarna vill vara självständiga men vara med i EU, engelsmännen vill lämna EU men vara kvar i Europasamarbetet! Världen är verkligen upp och nervänd. Hör vi kanske snart krav på en egen ”Lexit” – exit Lidingö?

Lidingös samarbete med regering, landsting och huvudstad går väl sisådär. ”Erbjudandet” att bygga tunnelbana till ön samtidigt som man begärde en avsevärd förtätning av bostäderna vid brofästet var väl inte särskilt välavvägt.

Det gamla kravet på fri väg ut är numera avsevärt naggat i kanten. Numera kostar det från 22 kr till 70 kr att göra en avstickare från bron för att hämta eller lämna någon vid den gemensamma terminalen i Ropsten. Parkeringsytorna i Ropsten försvinner likaså med samma fart som snö i april.

Till en obestämd framtid har man också skjutit fram den Citybana som var utgångspunkten och motivet till att bygga de monumentala spårvagnsstallarna i Dalénum. Dessa kolosser påminner närmast om en ofullbordad katedral a la Gaudi - fast horisontellt placerad. Till och med de stora glasytorna har en närmast sakral form. Dessa byggnader – eller vad man nu ska kalla dem - lämnar ingen oberörd och lämnar för övrigt en del att önska när det gäller att samverka med instanser utanför vår egen stad. För att inte tala om vad dessa byggnader betyder för den samlade stadsmiljön i området. Någon turistattraktion på vår gröna sköna ö har de väl små utsikter att bli. Möjligen kan de få en plats i någon slags kategori i Guinness rekordbok. Så nog finns skäl för undringar och gnissel – dock uppenbarligen inte spårvagnsdito. En tävling om bästa användande av anläggningen kunde kanske pigga upp livsandarna en smula!

Det finns i sammanhanget skäl att påminna om en annan sak. När vår nuvarande stora bro byggdes så var meningen att den var tänkt som starten på en nyanlagd trafikled över ön och vidare över Askrikefjärden till Vaxholm. Så blev det som bekant inte – så den gången blev det ju också fel men det är väl inget som Lidingöborna idag beklagar.

Långtidsplanering har en tendens att skjuta stora projekt framåt i tiden inte bara en, två eller tre gånger utan de får en slags evighetsstatus som just framtidsprojekt. Men varför misströsta? Kanske blir det trots allt någon gång i framtiden spårvagn ända in till Stockholms City. Och – vem vet? Kanske någon drar fram de gamla utbyggnadsplanerna för Bogesundslandet igen. I så fall är det nog dags för ”Lexit”! Hälsar

G. Wolsert,
populistkrönikör

G. Wolsert bor på Lidingö sedan urminnestider. Innehållet i krönikorna kommer att spänna över många ämnen, från arkitektur och oljemålning, via symaskin och paraply till kaninuppfödning och nageltrång.

Fler Krönikor av G. Wolsert

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google