Väder Lidingö

Lidingö onsdag 16 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

Gustaf Drougge: Om vi slänger ut de hederligt arbetande - vilka blir då kvar?

Publicerad 20 maj 2016

Flera av oss har säkert suttit bak i hans taxi oavsett om vi skulle till terminal 5 på Arlanda eller missade Lidingöbanan en söndag kväll och 30 minuter i ett mörkt Ropsten lockar föga. Kanske är du som jag och ägnar taxiresan åt egen komtemplation i form ett omfattande sociala-medier (miss)bruk och inte kommer ihåg vems taxi du satt i.

Lidingöbon Farhad Asadzadeh arbetar på företaget 5 Åkeri och där kör han taxi för Taxi Stockholm. Han har köpt bostad på Lidingö och bott i Sverige totalt i 17 år. "Ett helt liv" som han själv beskriver det i Mitt i Lidingö (17/5). Men nu ska han utvisas från Lidingö och Sverige.

Det är inte för att han kör taxi dåligt eller har fuskat med taxametern. Han har inte missat att betala skatt och verkar inte heller slagit någon. Nej anledningen till varför han ska lämna ön och åka till Iran är att rekryteringsannonsen som Farhad anställdes utifrån inte var tillgänglig på europeisk nivå.

Enligt europeiska regler ska arbeten som ges till utlänningar också parallellt erbjudas alla i hela EU och ifall några pigga portugiser hade velat köra taxi på Lidingö och varit lika skickliga som Farhad skulle portugisen fått jobbet framför en utomeuropeisk person som Farhad. I korthet, Farhads tjänst om att köra taxi på Lidingö och Stockholm erbjöds inte alla portugiser. Ingen från Portugal har visserligen klagat över ett förlorat taxijobb här uppe hos oss, men likväl nu har Migrationsverket hittat en hederligt arbetande person men vars arbetsgivare inte klarade av att lägga upp en annons ordentligt. Nu ska Farhad ut.

Nog kan man tycka att regler är till för att följas men ändå klara av att förstå att detta besked är helt absurt. Är det något portugisiskt som skulle behövas här är det istället lite mañana mañana i regeltolkningen kopplat till hårt arbetande människor som gör rätt för sig. I intervjun med Mitt i Lidingö berättar Farhad att han är en positiv person men att han blir trött efter att kämpat i 17 år. Under de första åren i Sverige arbetade Farhad med att städa och säger att han rengjorde hundra toaletter per dag.

Jag är inte naiv och jag förstår att systemets överlevnad utmanas när över 100 000 personer söker sin tillflykt här. Men frågan vi behöver ställa oss är att om vi ska slänga ut människor som betalar skatt, äger sin egen bostad, inte är straffade, arbetar med ett hederligt yrke och kan tänka sig att städa hundra toaletter per dag för att få leva på Lidingö? Vilka personer ska då få stanna kvar?!

Engagerad i demokrati- och rättighetsfrågor genom biståndsorganisationen Jarl Hjalmarsson stiftelsen och älskar att träna, laga nya maträtter och uppleva kultur i alla dess former. Bor i Baggeby och är moderat fritidspolitiker i Kultur- och Fritidsnämnden. Favoritplats på Lidingö är Elfvik.

Fler Krönikor av Gustaf Drougge

Kommentarer

Anders Wennberg 2016-05-20 21:31

Tack Gustaf för en bra artikel som belyser en viktig fråga. Här har vi ett exempel på en person som kommit hit, kämpat, jobbar och betalar skatt, köpt boende och är fullt integrerad. Vi måste ta väl hand om dem, precis som de tar väl hand om sitt värdland Sverige. Hur kan knäppa pappersvändare och regelryttare efter 17 år komma på att de brutit mot någon paragraf? Bra att du ger honom ditt stöd!

Jan Mårtensson 2016-05-20 14:09

Jag kommer att tänka på den gamla historien om mannen som i mörkret kröp omkring runt en lyktstolpe. Då kom en polis (tyder på att det är en mycket gammal historia) och undrade vad han sysslade med. Jag letar efter en nyckel som jag tappat, sade mannen. Tappade du den här undrade polisen. Nej, jag tappade den där borta, svarade mannen, men det är lättare att leta här i ljuset.

Det här måste vara ett drömärende för en tjänsteman på migrationsverket. En man som bott i Sverige i 17 år. Inga problem med identiteten, fast adress, inga problem att hitta honom. Varför ge sig ut i mörkret med nyanlända, de måste ju ändå vänta några år innan migrationsverket har tid med dem.

Enligt Taxi Stockholm var annonsen utformad enligt arbetsförmedlingens krav, men enligt migrationsverket framgick det inte i annonsen att 5åkeri var arbetsgivare. Till skillnad från Gustaf Drougge är säkert migrationsverket övertygade om att just denna information hade lockat jättemånga pigga portugiser att söka jobbet. Det är lätt att tolka lagen som fan läser bibeln och sedan skylla på arbetsgivaren. Det hade varit spännande att se hur lång tid det hade tagit innan EU-kommissionen hört av sig om Farhad fått stanna i Sverige.

Som gamla officerare lär ha sagt: Om kartan och terrängen inte stämmer överens är det kartan som gäller. Det är dags att generaldirektören på migrationsverket implementerar lite sunt förnuft på sin myndighet.

Birgitta Olsen 2016-05-20 06:16

Om han sökte asyl o säger han är 12 år så kan han stanna o bli försörjd utan att behöva jobba. Självklart så är det skit att han måste åka till Irak o söka jobbet på nytt efter att annonsen blivit mer offentlig. Problemet är väl egentligen inte reglerna utan att det saknas kompetent folk på migrationsverket som kan ge korrekt information till behövande, samt ta ansvar för om deras info leder till katastrof för att en kollega hittat ett kryphål för att slänga ut individen. Borde finnas någon form av inrättning där man kan överklaga pga migrationsverkets dåliga rådgivning.

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google