Väder Lidingö

Lidingö onsdag 16 januari 2019 v. 03

Senaste kommentaren - Se fler

Karin Wallgren 11 jan 07:32 om Lidingösidan 2004 - 2018

Patrik Gadelius: Lidingöborna har början på postnumret gemensamt

Publicerad 13 maj 2016

Som ett aprilskämt skrev min redaktör Jan Sjöberg på Lidingösidan att Lidingö skulle få en staty över den typiska Lidingöbon vid Torsviks torg. Det fick mig att börja tänka på vem som är den typiska Lidingöbon. Om det är något vi har gemensamt så är det början på vårt postnummer, men där tror jag många gemensamma nämnare slutar. Om jag helt ogenerat skulle dela upp Lidingö i olika områden och vilka människor som bor där skulle det se ut ungefär så här. Observera att allt jag skriver är sant och totalt utan glimten i ögat.

HERSERUD – ISLINGE – HERSBY – ASKRIKE – HÖGBERGA – ELFVIK – MÖLNA
I dessa områden bor människor som både fått ärva pengar, samt lyckats själva i sina respektive branscher. En lyckad symbios av gamla och nya pengar. Dessa människor behöver alltså inte skämmas över att det är pappans familjeföretag som finansierat boendet, eftersom det är deras eget företag som finansierar resten.

Många av männen som bor i detta område har en koppling till Lidingö, men de flesta av fruarna kommer från fina förorter till Göteborg. Går ni in på Gateau så kan ni lätt tro att ni har hamnat på bageriet i Askim eftersom alla har Aqua Limonetröja och Mustojacka på sig.

Dessa människor har valt att bo nära bron för att resten av Lidingö intresserar dem knappast, eftersom jobbet och alla sociala aktiviteter uteslutande är på Östermalm. Så länge det finns parkeringsplatser på Lidingövallen kl. 09.15 på söndag morgon så är Lidingö perfekt. Om man nämner Lidingö stads planer på att skapa ett större centrum i deras närområde, så känner de inte till dessa planer överhuvudtaget och därför glider ämnet snabbt tillbaka på hur effektiv den nya liften till Corvatsch har blivit.

NÄSET – BAGGEBY – BODAL – LARSBERG
Här huserar de riktiga Lidingöborna. De vill säga de som föddes på Lidingö, växte upp på Lidingö och idag jobbar på Lidingö stad. Alla är dessutom gifta med människor från samma område eftersom de träffades på den lokala uteservering en varm och pilsk vårdag. Det de har upplevt av livet utanför Lidingö är resor, samt något enstaka besök på Naturhistoriska museet. De skulle aldrig komma på tanken att åka till ”Lilla Dubai”, det vill säga Mall of Scandinavia, mer än för att skratta åt det onödiga utbudet av butiker som snart kommer att få bomma igen.

Om ni söker kunskap om Lidingö, som till exempel vilket räcke det ligger borttappade vantar på, eller vilket år det blev rondell vid stallet, så är det till dessa invånare ni ska vända er till.

Det som kännetecknar dessa invånare är att de älskar Lidingö för att det är en småstad och nyttjar den som en småstad också. De förstår att de måste ske en viss form av utveckling, men ser gärna att ön fortsätter att utvecklas i samma takt som nu, det vill säga inte alls.

Utöver dessa riktiga Lidingöbor så finns det en klick av inflyttade människor som bor där mot sin vilja på grund av att de inte hittat en hyresrätt på Rörstrandsgatan än. De hatar egentligen allt med Lidingö eftersom de lämnade Borås för att ta del av metropolen Stockholm, men hamnade i… Borås.

TORSVIK
Här bor alla av Lidingös 37 singlar och snittåldern är runt 26,7 år. De allra flesta kommer ifrån orter som slutar på -träsk, -sta, eller -by. Varför de väljer att bo i Torsvik är för att de precis har upptäckt Stureplans bakissida och väntar bara på att junior ska bytas ut till senior i visitkortet så de kan flytta till villa.

Det som kännetecknar invånare i Torsvik är att de ser ut som innerstadsmänniskor, vilket gör dem oerhört lätta att upptäcka i Lidingö Centrum. Torsviksborna tycker det är helknäppt med tunnelbana till ön, då det bara tar 10 minuter till stan och bussarna går ju var 3:e minut.

KÄPPALA – HÖGSÄTRA
Här huserar en galen blandning av sköna människor, men det de har gemensamt är att de ger alla Lidingöbor en möjlighet att överleva en diskussion om att Lidingö inte bara är ett tillhåll för börs-vd:ar, när man sitter på kräftskiva i Piteå. Jag valde själv att gå i Högsätra skola för att slippa hetsen kring klädmärken, eller vilken klocka som var ballast. Nu var jag den enda i plugget med Ralph Lauren och Rolex istället.

Det som kännetecknar dessa invånare är att det inte går att beskriva dem då alla har en unik inställning till livet på Lidingö och livet i allmänhet. Det är här man ska bo om man vill slippa känna sig som en Lidingöbo, men ha tillgång till allt det unika Lidingö erbjuder.

GÅNGSÄTRA – MOSSTORP
I Gångsätra bor de som brukar kallas för Lidingös radhuselit och Mosstorp är Gångsätra på steroider, kan man säga. Om de inte äter middag på Jernet så kan du kan se dem åka 30 km/h i sina bilar av lyxmodell med minsta motorn. Ceremonimästarvägen är berömd för att ha flest kuddar från tygstumpar av Josef Frank per capita i hela världen.

De serverar gärna te från mässingsvagnar och äggen är perfekt varma under den vadderade ägghuvan. När de inte tvättar bilen på uppfarten så använder de sitt green-fee-medlemskap på klubbar runt om i landet.

De flesta i dessa områden är vad man kallar för ”entreprenörer”. ”Entreprenörer” är människor som har jobbat en gång i tiden, men tyckte att det var enklare att endast ha ett Linked-In-konto. För att få dagarna att gå så träffar de andra ”entreprenörer” för att ”nätverka”. Att ”nätverka” betyder att likasinnade träffas på ”rotary” för att på detta sätt slippa jobba, men fortfarande få känna den där rushen av att något snart kan dyka upp utan att man behöver ta tag i det. Det brukar sluta med att de träffas på vinprovningar med Munskänkarna på kvällen istället.

Det som kännetecknar dessa invånare är att de älskar Lidingö för att folk ifrån andra delar av landet förstår att det går väldigt bra för dem. Flickorna över 38 år bär gärna knickers.

BREVIK – KILLINGE – GÅSHAGA – STICKLINGE
Här är 97% av invånarna mellanchefer på mellanstora företag. Ni kan lätt upptäcka dem på deras belånade SUV:ar. De flesta paren i dessa ytterområden träffades under studietiden i Lund, eller Uppsala och därför är de väldigt jämställda när det gäller lönefördelning och tid med barnen. Om någon tar tjänstledigt i en månad så kommer inte pengarna att räcka till lånen. Alla killar drömmer om att haka på projektet som gör dem till miljardärer och tjejerna drömmer om att bli hemmafruar och därför blir det lätt lite stressigt i dessa områden när båda fortfarande sitter på samma tjänst på Ernst & Young efter 3 år.

Det som kännetecknar invånare i sydost är att de lever på ett Lidingö som ligger så långt ifrån Lidingö att de har skapat ett eget litet samhälle med butiker, restauranger och annan service. Södra Kungsvägen är som deras egen lilla E4:a där man passerar obskyra samhällen som Larsberg och Torsvik på vägen till jobbet. För att lätta på trycket så arrangerar de cykelfester för att se till att så många som möjligt ska kunna få se det nyrenoverade köket. Det finns även rykten om en swingersklubb i Gåshaga, men jag och min fru har av oförklarliga skäl inte blivit inbjudna än. Jag tror att fruarna har lagt in sitt veto i det här fallet, till makarnas stora sorg.

LÅNGÄNGEN
I stadsdelen Långängen bor 70 personer och alla är korta och tjocka krögare. De tror sig ha väldigt bra koll på hur Lidingö fungerar.

Det som kännetecknar Långängens invånare är att de älskar Lidingö så mycket att de inte är rädda för att driva med våra stereotyper, eftersom de vet att i slutändan så är Lidingö en stad med massor av olika karaktärer som gör den helt unik. De tycker att det är helt fantastiskt att få leva ett småstadsliv bara ett stenkast från en bubblande miljonstad. De omfamnar alla de karaktärer som skapar Lidingö, oavsett social bakgrund, status, eller politiska skiljaktigheter. De gör det för att Lidingö, om än på ett märkligt sätt, är en större smältdegel än många andra platser i vårt land. Vi är faktiskt mindre stereotypiska här än på många andra orter i landet också. Det gör oss unika och det är något vi ska vara stolta över. Det är väldigt lätt att älska Lidingö för dess diversifierade invånare. Det är det som gör oss till en stad.

Patrik Gadelius driver idag Långängens Gård, Bo Gård, Lidingö Bröd & Pâtisserie, samt är engagerad i Restaurang Bryggan och Lidingö Musteri. Han brinner för ett dynamiskt Lidingö och kommer att skriva både personliga livsåskådningar, om politik och ibland om mat.

Fler Krönikor av Patrik Gadelius

Kommentarer

Anita Landén 2018-01-06 17:33

Intressant kåseri, men har du inte glömt Högberga.
Hälsnngar

Åsa Fagerström 2016-06-13 07:51

Ha ha, klockren analys!

sanna starkie 2016-05-18 23:17

Sjuktkul - kung Patrik

Anna Berglund 2016-05-18 14:23

Hmmm. Men vem bor då i Rudboda..? ;-)

Kerstin Norberg 2016-05-18 13:44

Så otroligt kul skrivet! Som inflyttad Näsetbo sedan 13 år, efter att ha bott större delen av livet på Gärdet, inser jag att jag alltid kommer att vara något av en utböling. Alla andra här är "riktiga" Lidingöbor och känner alla. Men tack vare att jag har hund lär jag dock känna många, inte minst för att Näset är Lidingös (och kanske Sveriges) hundtätaste område.

Jörgen Borevius 2016-05-18 09:24

En mycket trivsam och roande läsning. Med glimten i ögat vill jag bara kolla din statistik. Torsviks medelålder 26,7 år - har du räknat med Siggebogården??ö

Ann Brown 2016-05-15 09:24

"Lilla Dubai"!

Karin Wallgren 2016-05-14 10:24

Tack för ett trevligt kåseri över öns stadsdelar och vilka som bor var. Nu vet vi. Hoppas bara att det inte är medvetet som Skärsätra är utelämnat. Här finns ju inte mindre än fyra förskolor och ett fritids som i viss mån balanseras av att Skärsätra även kan stoltsera över flest antal rullatorer per kommuninvånade i den centralt belägna kommunägda "HSB-parken" än i någon annan stadsdel. Lägg därtill fem restauranger och ett mini-livs vid torget. En restaurang för var dag i veckan för lördag/söndag kanske man ska bort eller ha gäster. Vad mer kan en skärsätrabo önska sig?

Marcus Clevehorn 2016-05-13 23:21

Underbart skrivet Patrik! Trevlig helg :)

Martin Levy 2016-05-13 23:13

HaHa väldigt roligt och träffsäkert

Jonathan Paulsen 2016-05-13 22:19

Smått briljant!

Leon Ortler 2016-05-13 20:19

På pricken!

Katarina Palmstierna 2016-05-13 13:01

Aha, nu förstår jag varför engagemanget för att få tunnelbana till Lidingö är så lågt

Ellinor Franzen 2016-05-13 11:55

Så otroligt roligt skrivet! Tack för den!

Anders Odéen 2016-05-13 09:32

Tack Patrik, jag har under snart 70 års tid undrat hur allt hänger ihop. Nu vet jag varför jag mestadels är glad och tacksam för att bo här men att jag samtidigt kan störa mig på en del saker och personer.
Och tack Lidingösidan för att vi har en så eminent megafon eller varför inte Smältdegel?

Joanna Wåhlander 2016-05-13 09:30

Haha, du är inte bara kung vad gäller krogar och patisserier utan skriver ju också som en! Hade tänkt kommentera redan efter din senaste klockrena krönika om Lidingöbornas restaurangvanor! Fortsätt skriv och öppna gärna fler krogar när du ändå är igång! Till exempel en krog/vinbar på pontonbrygga vid vattnet norr om brofästet (där det är lastbilsparkering idag)? Finansiärer finns det gott om på vår frodiga ö tror jag!

Per Andersson 2016-05-13 09:02

Tack för fantastiskt kåseri!

Birgitta Olsen 2016-05-13 06:22

Ska man räkna dagens boende eller ursprungsboendet? Gadelius har väl Askrike-ursprung om jag inte missminner mig helt.

Kommentera


Våra krönikörer

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Annonser från Google