Väder Lidingö

Lidingö söndag 16 juni 2019 v. 24

Senaste kommentaren - Se fler

G.U. Verbeek 4 maj 19:15 om Nära naturen på Millesgården i sommar

28 knop till Stockholm

torsdag 21 augusti 2014 17:56

Snabb pendelbåt som kan köras i 28 knop. Det är denna typ av fartyg som ska testas nästa sommar. Illustration: Mauro Sculli, SSPA

Snabb pendelbåt som kan köras i 28 knop. Det är denna typ av fartyg som ska testas nästa sommar. Illustration: Mauro Sculli, SSPA

Nästa år genomförs, under ett par veckor i juli, försök med pendelbåtstrafik mellan Stockholm och Vaxholm i “expressfart”. Det är Alliansen i Stockholms läns landsting som kommit överens om att satsa en miljon kronor för att testa kollektivtrafik på Mälaren och i Saltsjön. Med hastigheter upp till 28 knop kan restiden till Strömkajen i Stockholm nästintill halveras från Gåshaga.

– Vi vill att båtarna kör snabbt och är miljövänliga så att vi får en modern, effektiv och hållbar kollektivtrafik. Nu utvecklar tillverkarna båtar för kollektivtrafik som kan drivas av el och köras i 30 knop. Det öppnar för stora möjligheter att utveckla SL-trafiken till sjöss, säger Karl Henriksson (KD), gruppledare i trafiknämnden.

I höst startar planeringen för testerna och i juli nästa år pågår försök, under ett par veckor, med de snabbgående katamaran-testbåtarna på Stockholms inre vatten. Man ska då undersöka restider, vågsvall, buller och miljöpåverkan. Båtarna tillverkas i Baltikum och SL får möjlighet att disponera dem en kort period. Det hela är ett EU-projekt.

– Vi kristdemokrater är glada över att ha fått med oss övriga Alliansen på att utveckla pendelbåtarna. Stockholm har med sin geografi och den tekniska utveckling som sker, mycket goda förutsättningar att bli världsledande inom modern, hållbar pendelbåtstrafik, hoppas Karl Henriksson.

Beslutet att inleda testet kommer att tas i september, med den nuvarande trafiknämnden. Vid en valförlust för Alliansen i landstinget kan alltså testet ändå genomföras.

Kommer snabbåtarna att kunna köras även vid isläggning?
– De ska klara detta om det finns en isränna, säger Karl Henriksson till Lidingösidan. SjöVägen fungerar under vintern men de har lite långsammare båtar.

Dela 28 knop till Stockholm

Kommentarer

Simon Olsson, Kristdemokraterna 2014-08-22 09:52

Visst kommer SL-taxan att gälla på båten, precis som den i dag gör på Sjövägen som angör Larsberg.

Kristdemokraterna är redo att undersöka möjligheterna att få dispens för hastighetsbegränsningarna från Biskopsudden och in mot stan. Det lär däremot inte vara möjligt att köra i 28 knop hela vägen.

Martin Ulfjelll 2014-08-22 08:07

Det är ju fartbegränsning från Biskoppsudden och in mot stan.

Helena Bargholtz 2014-08-21 21:00

Vilken glädjande nyhet. Vi i Folkpartiet i landstinget vill öka utnyttjandet av våra vattenvägar kring Stockholm. Jag ser fram emot att kunna välja mellan att stiga på båten i Gåshaga eller den nyupprustade Lidingöbanan. Hoppas vi får SL taxa på båten. Det krävs nog för att göra båttrafiken konkurrenskraftig.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google