Väder Lidingö

Lidingö måndag 24 februari 2020 v. 09

Senaste kommentaren - Se fler

Jan Jansson 13 jan 17:11 om Grönast på ön

Ängen försvann under grushögar och skräp

tisdag 9 juli 2013 00:02

Gruset på den f.d. ängen i Trolldalen är kvar sedan snön smält. Foto: Kerstin Norberg

Gruset på den f.d. ängen i Trolldalen är kvar sedan snön smält. Foto: Kerstin Norberg

“När vi lidingöbor ombads att pricka ut våra smultronställen på ön angav jag just denna plats, som nu är så förödd”, skriver Kerstin Norberg. “Det är en vacker äng och glänta i Trolldalsskogen. Men nu är platsen förstörd genom att stora jordmassor spritts ut över ängen, träd har knäckts, och promenadstigen längs bäcken är borta. Bifogar två bilder, tagna på samma ställe, som visar hur det såg ut en tidigare sommar och hur det ser ut i dag”.

Lidingösidan har bett Lidingö stads tekniska förvaltning att tala om hur planerna ser ut för just denna f.d. äng. Så här säger Erik Magnusson, som är har hand om stadens gator:

“I nuläget har vi inga planer för den nämnda ytan. Men självfallet är det viktigt för Lidingö stad och tekniska förvaltningen att det i framtiden finns ytor att tillgå om det skulle behövas, för exempelvis etableringar, upplag och så vidare.

Det som händer med ytan just nu är att vi städar upp. Vi har fällt ett antal träd som tagit skada efter snön från i vintras, vi har en grävmaskin som är där och ”påskyndar” snösmältningen och vi ser till att skräp försvinner från ytan.

Provtagning har gjorts på de grusmaterial som ligger kvar på ytan. Dessa prov påvisar inga föroreningar och materialet är godkänt för markanvändning. Ingen behöver alltså vara orolig för gruset som ligger kvar. Det kommer fortsatt vara aktivitet i området fram tills det att snön smält och vi kunnat städat rent. Det samma gäller för snötippen vid Islingeviken.”

Så här såg ängen ut tidigare om åren. Foto: Kerstin Norberg

Så här såg ängen ut tidigare om åren. Foto: Kerstin Norberg

Dela Ängen försvann under grushögar och skräp

Kommentarer

Bo 2013-07-09 13:57

Parkområdet, numera tillfälliga snötippen, vid Islingeviken är mitt smultronställe och mångas med mig som lätt behöver komma ut till sjöutsikt med hjälp av bil. Här fanns fina bord och bänkar och det var härligt att kunna åka hit med en medhavd pizza till exempel.

Jag vädjar till stadens styrande politiker att inte bygga igen detta lilla lufthål!

Erik Magnusson, ansvarig för stadens gator, Lidingö stad 2013-07-09 11:24

Hej Kerstin!
Vi behövde använda ängen för den snö som vi tog bort från vägarna i vintras för att säkerställa trafiksäkerheten för trafikanterna. Det är svårt att få till en äng då marken varit täckt av snö i nästan åtta månader. Men vi kommer att se till att det städas upp och att gruset samlas ihop.

Kerstin Norberg 2013-07-09 07:45

Kommunens svar är nog lite daterat, för det verkar skrivet när det fortfarande var snö- och grushögar. Nu är högarna borta och lämningarna har i stället spritts ut över ängen, och där lär de nog ligga kvar som ett månlandskap. Så promenadstigen längs bäcken kan vi nog glömma. Finns det inte något som vikten av naturvärden i kommunens sätt att se på hanteringen? Lidingö – Hälsans stad…

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Annonser

Radio Lidingö, Alla tiders Visit Lidingö, stor

Annonser från Google