Väder Lidingö

Lidingö torsdag 22 juni 2017 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Anders Wennberg 22 jun 15:23 om "Fakta om den första detaljplanen i Lidingö centrum"

Denna vecka blir det hastighetskontroller

måndag 17 april 2017 07:02

SYNLIG POLIS DÄMPAR FARTEN. Den vecka som inleds idag kommer polisen över hela landet att arbeta med hastighetskontroller. Man ska använda laser vid hastighetsmätningarna och de som stoppas efter att ha kört för fort kan räkna med böter och att få göra en nykterhets-kontroll. Det säger Lidingös lokalpolis Fredrik Wallén i ett samtal med Lidingösidan.

Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö, påpekar att det är absolut förbjudet att köra moped i Lidingö centrum.Fredrik Wallén, kommunpolis på Lidingö, påpekar att det är absolut förbjudet att köra moped i Lidingö centrum.

Det är inte så många som fastnar för rattfylleri på Lidingö. Men med tanke på att hastigheten på Lidingöbron ibland är mycket för hög kan det istället bli desto fler som stoppas för fortkörning. Under juni månad kommer därför Lidingö stad att ha en kampanj som ska heta "Kör snällt på Lidingö" i vilken även polisen kommer att delta. Syftet är att få bilisterna att hålla de hastigheter som är skyltade.

- Jag har inte upplevt några trafikproblem på Lidingö eftersom jag kör polisbil, säger Fredrik Wallén med ett leende. Det finns ingen som kör snabbare än 70 på Lidingöbron när jag kommer i polisbilen. Så polisens bidrag för att få motortrafikanterna att hålla hastigheten är helt enkelt att vi är synliga.

- Vi gör många trafikkontroller på Lidingö och vi får många påpekanden om att både mopeder och A-traktorer (som har en trekantsvarningsskylt bakpå), men när vi gör vanliga fordonsförarkontroller är det nästan alltid helt korrekt. Däremot har jag bara för några dagar sedan stoppat ett par mopedister som körde på Vasatorget mitt i Lidingö centrum. Det är strikt förbjudet att köra där så de fick kliva av sina mopeder och leda dem därifrån.

Den senaste veckorapporten över inbrotten i lägenheter eller villor på Lidingö visade att inga inbrott eller försök hade begåtts.
- Alla poliser älskar att gripa tjuvar, säger Fredrik Wallén och berättar att polisen lägger ner mycket arbete i samband med inbrott, ett arbete som dock inte alltid leder till så stränga straff som allmänheten tror.

- Om ett inbrott pågår så rycker polisen ut med blåljus. Till Lidingö kommer man fort, väldigt fort. Men om inbrottet hänt tidigare kommer en polispatrull hem till den drabbade och tar upp anmälan med godsuppgifter. Dagen därpå kommer tekniker och söker igenom lägenheten eller villan för att säkra spår. Grips sedan tjuven genom spåren är det ofta som straffet blir skyddstillsyn. Om en vuxen "erfaren" inbrottstjuv i 25-årsåldern grips på bar gärning är det inte helt säkert att han blir anhållen och häktad fram till rättegången. Vid rättegången är det ofta så att han får just skyddstillsyn som straff. Tar man istället en 25-åring som misshandlat någon annan, och det behöver inte vara grov misshandel, så blir straffet alltid fängelse. I förhållande till hur mycket vi jobbar med att utreda inbrott är det intressant hur lågt straffet blir.

- Den riktigt krassa rättsdebattören skulle kanske säga att polisen inte borde arbeta med inbrott eftersom lagstiftaren (riksdagen) inte ser så allvarligt på just inbrott. Dessutom får ju polisen en massa kritik för att den inte anses göra arbetet tillräckligt bra. Men den svenska polisen är inte sämre på att utreda bostadsinbrott än polis i andra länder. Det hela är en fråga om hur man räknar statistik. I Sverige räknar vi hela antalet anmälningar, i andra länder sorterar man först ut det som betraktas om "outredningsbart". Därefter räknar man hur många av de kvarvarande anmälningarna som man klarat upp, säger Fredrik Wallén.

Dela Denna vecka blir det hastighetskontroller

Kommentarer

Ulrika Flodberg 2017-04-23 23:15

Många skolungdomar på EU-moppar kör galet fort på Gamla Lidingöbron. Det är väldigt obehagligt att möta och bli omkörd (ofta på fel sida dessutom) av dessa när man cyklar i måttlig fart där. Kontroller, information och utbildning om regler och hänsyn behövs för dessa mopedister och kanske deras föräldrar.

Ulrika Levihn 2017-04-23 21:25

Denna vecka har folk tyvärr kört sämre än någonsin på ön, polisens närvaro verkar inte ha hjälpt. Först körde en liten Golf om mig på övergången vid Skärsätra, jag prejades sedan i svängen och blev tvungen att tvärnita.
Två dagar senare står jag i fönstret och ser hur grannen backar ut i full fart, och stannar mindre än en dm från en helt paralyserad ca treåring. Det lilla barnet når knappt över kofångaren bak på bilen, och syns därför definitivt inte i någon backspegel, men grannen sticker bara iväg i full fart därifrån.
Inte konstigt att det händer olyckor på vägarna....

Mikael Olofsson 2017-04-21 14:08

Björn Hellerstedt: Att Eliasson skulle få sparken håller jag tyvärr för otroligt. Han fick ju innevarande tjänst trots att han sänkt både Arbetsförmedlingen och Migrationsverket innan.

Han känner "rätt", eller fel, folk helt enkelt. Dessutom är han enligt uppgift medlem i Advokatsamfundets nätverk "Ruben".

Ja, som några säger, ställ er några timmar och kolla de ljusreglerade övergångställena vid Skärsätra - där kan man plocka mååånga körkort på kort tid. Jag överdriver inte om jag säger att jag ser rödljuskörningar där var 3:e gång jag passerar och det är rött.

Björn Hellerstedt 2017-04-19 07:03

Fokus på hastighetskontroll låter helt rätt med tanke på att det finns hastighetskameror man kan placera ut hur man vill. Inte alls slöseri med resurser. Inbrott, bildelsstölder o andra dagliga småbrott låt medborgarna vakta sina egna hem och ägodelar så får vi se vad som händer inom 5-10år. Staket och vakter är svaret.
Förstår att Fredrik och kollegorna vill reda ut enklast möjliga brott för statestikens skull. Fortkörning är ett bra exempel. Det här kallas för pinnjakt och kommer från högsta chefen Dan Eliasson som en sista desperat åtgärd för att rädda statestiken men har får troligtvis sparken ändå inom kort får vi hoppas!

Jan Monahov 2017-04-18 19:31

Det är väl bra att polisen även bekämpar fortkörning, som ju faktiskt är ett brott, särskilt när det börjar handla om vårdslöshet i trafik som man kan se varje dag i Norra Länken och även på Lidingöbron?
Vad det gäller järnvägsövergången vid Skärsätra undrar jag hur många som vet att det är ett obevakat övergångsställe när signalerna är släckta, d.v.s. att man ska ge företräde för fotgängare?

PG Jönsson 2017-04-18 00:56

Övervaka rödljusen vid järnvägsövergången i Skärsätra istället, det är flera bilar som kör mot rött, både vid vanliga rödljuset liksom det vid järnvägen varje gång det slår om.
Men hastighetskontroller är väl enklare uppgifter för vår Polis...

Jill Pukite 2017-04-17 23:01

Jag hoppas verkligen att polisen har hastighetstkontroll på Herserudsvägen! Det är så få fordon som håller 30 km mellan Preem-macken och Foresta!

Det är så obehagligt att gå på de smala trottoarerna när bilar och bussar brakar förbi i hastigheter långt över 30 km! Det finns 30-skyltar på fler ställen utmed vägen, men bilisterna bryr sig inte - förmodligen tror de inte att de ska åka fast om de kör den vägen istället för S:a Kungsvägen.

Anna Frances 2017-04-17 18:12

Om två hastigheter införs över hela ön - 30 resp 60 - behövs inte fler förfulande skyltar.

Rikard Sohlberg 2017-04-17 17:34

Gärna hastighetskontroller inne i Norra Länken-tunnlarna
där Lidingös Audi-förare skämmer ut sig
genom att regelmässigt hålla 30-50 km/h
mer än tillåten hastighet.

Mikael Olofsson 2017-04-17 09:56

Gör gärna hastighetskontrolleri Norra Länken också. Väldigt vanligt med semitrailerekipage i 95km/h både uppför backen och nedför...

Anders Bergstedt 2017-04-17 09:25

Sammanfattningen av Fredriks rapport är att polisen numera riktar in sej på att rapportera de som inte är kriminella.

Däremot kan de som bryter sej in i våra bostäder,bilar, butiker och firmor fortsätta som vanligt. Straffsystemen är satta ur funktion.I stället för att använda straffskalan för grov stöld som går mellan fängelse 6 månader och 6 år blir det ofta skyddstillsyn i frihet. Det fungerar inte på hopplösa återfallsförbrytare.

Vi går mot sommar och då släpps några av våra återfallsförbrytare som hållit på med främst bostadsinbrott i 10-20 år ut. Då är det upp till oss att göra våra bostäder till ointagliga fort!

Hur kan våra politiker och domstolar tillåta den utveckling där bara 1,5 procent av bostadsinbrotten klaras upp? Vi närmar oss snabbt den nollpunkt som GW förutspådde för 30 år sedan!

Birgitta Olsen 2017-04-17 07:28

Vore bra om man skyltade oftare på vägarna vilken hastighet det är då det är lätt att glömma hur sakta man får köra när det pendlar mellan 20-30-40-50-60 och 70.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google