Väder Lidingö

Lidingö lördag 3 december 2022 v. 48

Senaste kommentaren - Se fler

Christian 31 okt 15:03 om L: Vårt förslag har gett resultat, på Näset

Boendeparkering på Lidingö?

onsdag 19 april 2017 00:01

ENKÄT. Det blir allt svårare att hitta parkeringsplatser på Lidingö i områden med flerfamiljshus. Staden har nu startat en undersökning för att få veta vad invånarna tycker om att införa boendeparkering. Fram till den 28 april kan alla som vill svara på en enkät, vars resultat kan ge tekniska förvaltningen ledtrådar om hur de bör lösa parkeringsfrågan på ön.

Framåt kvällen är det svårt att hitta en parkeringsplats, som här på Bodalsvägen. Larsberg i bakgrunden. ArkivbildFramåt kvällen är det svårt att hitta en parkeringsplats, som här på Bodalsvägen. Larsberg i bakgrunden. Arkivbild

Med boendeparkering har man tillstånd att parkera i området, men ingen garanterad en plats. Men man slipper flytta bilen varje dag och betala vid varje tillfälle.

Staden hoppas få svar från alla, oavsett om man har bil och körkort eller inte. "Idag betalas all parkering av skattemedel, så oavsett om du parkerar själv eller inte berörs du av frågan", skriver staden på sin hemsida, där också enkäten finns.

Dela Boendeparkering på Lidingö?

Kommentarer

Ingela Danielsson 2017-04-23 16:26

Är det verkligen så att stockholmare långtidsparkerar på Lidingö? Låter ju helt bisarrt... Själv tror jag att det vore intressant se effekterna av att vi alla på Lidingö respekterar varandra o gällande parkeringsregler, istället för använda skattemedel till ytterligare administration.... Parkera "tätt" på icke markerade parkeringar (oftast längs med trottoarer), eller hellre måla upp p-rutor även här!, använd inte två parkeringsrutor bara för att du a) "jag ska bara...", b) inte kan parkera, använd ditt hyrda garage istället för att parkera utomhus. Och tekniska nämnden snälla gör ett bättre jobb - t.ex. se till att alla nybyggen på ön projekterar för säg 2 bilar per lägenhet/hus. Och alla Lidingöbor - svara på enkäten!

Andreas Bengtsson 2017-04-21 10:21

Det verkar finnas en utbredd rädsla för att använda ekonomiska styrmedel för att komma till rätta med en fråga om knapphet och åtkomst till en tillgång inom ett begränsat geografisk område. Är något gratis kommer efterfrågan att överstiga det begränsade utbudet. Boendeparkering är en del för komma till rätta med detta. Situationen blir mer pregnant när privata fastighetsägare, exv brf:er, inför avgift för p-platser på sin mark. Då ökar benägenheten hos vissa att ställa sig gratis på stadens mark, och skapar därmed trängsel i detta område, exv inne i Herserud eller på gatorna i bostadsområdena runt centrum. Situationen förvärras av att bilägare från andra delar av Stockholm långtidsparkerar sina bilar på ön. Boendeparkering tillsammans med p-avgifter skulle lösa mycket av detta bekymmer.
I grund och botten är p-avgifter en brukaravgift för att nyttja en tillgång under viss tid. Att detta är en kontroversiell syn är för mig ett mysterium.

Johan Mähler 2017-04-20 09:44

Den mest intressanta frågan som väcks med anledning av detta är ju vad som händer den närmsta 10-årsperioden när Paul Lindquists gamla visioner (som nu drivs vidare av Anna Rheyneuclaudes Kihlman och andra byggivrare) sjösätts, dvs byggandet av flera tusen nya bostäder på Lidingö. Fundera på vad som kommer hända med trafiksituationen på Lidingö? Fundera på hur kösituationerna kommer se ut på Norra- och Södra Kungsvägen då tusentals nya invånare ska åka till jobbet/dagis/skola? Och fundera på vad som kommer hända med parkeringssituationen (som uppenbarligen redan nu är problematisk)? Frågar ni mig så har vi bara sett början på detta elände.

Henrik Åkermark 2017-04-19 22:41

En grundläggande utgångspunkt för varje beslut måste vara: Vad är bra för våra skattebetalare/innevånare och naturligtvis inte skadar för de som besöker vår ö.
Jag har hävdat det tidigare och det är värt att vara tydlig om det igen. Vägar och torg mm tillhör inte kommunen, politiker eller tjänstemän. De tillhör skattebetalarna och alla innevånare. Politiker och tjänstemän har fått vårt förtroende att sköta och förvalta det vi äger där politikerna har det yttersta ansvaret och inte kan skylla ifrån sig på de hårt arbetande tjänstemän om de fått för stor frihet.
Vi är inte en socialiststat, därför behövs inga förmyndare, vi behöver insatser som stöder våra intressen. Vi behöver t.ex. inte att man stänger av eller omdefinierar antal parkeringsplatser till 0,5 per lägenhet om vi inte gett tydliga mandat för att göra så. Vi behöver inte att man hittar på de mest antiproduktiva och dyra hinder för trafiken.
Kort sagt, en fråga till väljarna är ett mycket bra initiativ men måste inte bara följas av ökad transparens och öppenhet utan också av en djup insikt om vem som är ägare och vem som har fått förtroendet att förvalta.

Inga Wernolf 2017-04-19 21:03

Nu står långparkerarna på parkeringen vid Näsets förskola/återvinningscentralen i stället. En gammal husvagn har t.ex. stått där flera månader. Det blir ingen ordning förrän kontrollerna blir tätare. Mycket liten risk att få böter i nuläget.

Christer Björklund 2017-04-19 19:52

Ge boende rätt att parkera på Lidingö gratis. Inför inte en defacto kommunal bilskatt i form av en boendeparkeringsavgift. Tekniska kontorets och Tekniska nämndens ledning har på senare tid kostat oss skattebetalare millioner genom ageranden som inte varit i överensstämmelse med Lidingös väljares önskemål. Det är dags för rättning mitåt och en fingertoppskänsla för vad lidingöborna förväntar sig.
Återställ tidigare parkeringsplatser på Näset.

Anders Bergstedt 2017-04-19 17:47

http://www.lidingosidan.se/lidingo/nu-blir-det-30/#comment22092
Jag vill hänvisa till min kommentar på bifogade länk. Det säljs fler och fler bilar. Samtidigt planerar Regeringen beskattning av bilar som är ett hårt slag mot fattiga och vanliga människor som kämpar med höga levnadskostnader och måste ha bil.

Uppenbarligen skall bara rika åka bil i framtiden. Nu har Regeringen i vårbudgeten åter avsatt hundratals miljoner till cykelvägar !Det innebär att vi snart får se (igen) var våra lokalpolitikers lojalitet ligger !

Tomas Granström 2017-04-19 17:11

Kommunen borde få redogöra för sin långsiktiga agenda att allmänt försvåra för bilister, minska antalet parkeringsplatser och där det går beskatta/bötfälla/ta betalt av bilister än mer.

Däremot så kan det vara en idé att GE Lidingöborna en "Boendeparkering" i den mån att många Stockholmsbor, som har samma problematik, idag ställer bilen på Lidingö.
Men tyvärr kära grannar på ön. Logiken lyser med sin frånvaro och vi får finna oss i att kommunen utan att ställas till svars gör det allt svårare att ha bil. Smygagenda!!!

Kerstin Norberg 2017-04-19 13:12

På Näset har ju kommunen klantat sig rejält flera gånger när det gäller tillgången till p-platser. Efter debaclet med den superbreda (och knappt använda) cykelbanan på Källängsvägen, som tog bort 40 p-platser, har man nu gjort om den stora parkeringen ovanför Källängstorget till en slags centrumparkering. Det innebär att man nu bara får stå 2 timmar med p-skiva mellan kl. 8 och 20.

Uppenbarligen tror tjänstemän och politiker inom Tekniska nämnden att Källängstorget (tidigare känt som Kvarteret Skatan) är en metropol dit folk åker med bil för att handla på Ica Nära. Så värst mycket fler butiker finns ju inte. Några kommer med bil till Näsets restaurang, som dock mest är en trevlig kvarterskrog.

Denna parkering var tidigare i stort sett full både natt och dag. Numera är den till stora delar tom, bara längan med hyrda p-platser är befolkad med bilar. I stället är det fullt längs alla gator. För vilken boende vill knata ut och flytta hjulen och p-skivan med jämna mellanrum, och samma sak gäller besökare.

Gör om, gör rätt!

Lena Grundmark 2017-04-19 09:59

Viktigt att det finns plats för besökande.

Peter huzelius 2017-04-19 06:33

Om det gör så vi får bort dom som parkerar sin bil här men bor inne i stan så är det helt ok .

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google