Väder Lidingö

Lidingö tisdag 9 augusti 2022 v. 32

Senaste kommentaren - Se fler

Gustaf Fredriksson 2 jul 22:37 om Debatt: Öppenhet gör Sverige attraktivt

"Expressbuss 201 förlängs via Norra länken till Danderyds sjukhus"

torsdag 12 mars 2015 23:51

Göran Tegnér (FP), ledamot i tekniska nämnden, kan ha blivit bönhörd. Landstingets Trafikförvaltning överväger nämligen att förlänga vissa turer på linje 201 från Ropsten till Danderyds sjukhus genom att låta bussen köra genom Norra länken. Tidsvinsten kan bli upp till 25 minuter. Detta är något som Göran Tegnér skrivit om på Lidingösidan för bara drygt tre månader sedan.

Buss 201 vid Kottla. Kanske kommer vissa turer att gå härifrån till Danderyds sjukhus i en nära framtid. ArkivbildBuss 201 vid Kottla. Kanske kommer vissa turer att gå härifrån till Danderyds sjukhus i en nära framtid. Arkivbild

Jag efterlyste - här på Lidingösidan den 1 december 2014 - att landstinget borde inrätta en expressbusslinje mellan Lidingö och Täby C via Norra länken. Jag raljerade en del och skojade med att: ”Eftersom Nora länken fanns med redan i 1960 års Trafikledsplan, dvs för 54 år sedan, har det funnits gott om tid att planera för sådana expresslinjer”.

Nu verkar jag ha blivit bönhörd nästan direkt. Nu finns det ett förslag från landstingets Trafikförvaltning om att förlänga varannan tur för busslinje 201 från Kottla via Lidingö Centrum och Ropsten till Danderyds sjukhus, just via Norra länken.

Så här skriver trafikförvaltningen i sin s.k. kommunremiss angående trafikförändringar inför december 2015/2016 :
”En förlängning av linje 201 (eller annan lidingölinje) med varannan tur under högtrafik från Ropsten till Danderyds sjukhus via Norra länken övervägs. För resenärer längs hela linjesträckningen innebär det två färre byten samtidigt som det avlastar Röda linjen som dras med stor trängsel på vissa tåg”.

Det är mycket glädjande att landstinget nu föreslår denna expressbussslinje mellan Lidingö och Danderyds sjukhus!

Med bil tar den cirka 11 km långa sträckan mellan Lidingö Centrum och Danderyds sjukhus numera ca 11 minuter via Norra länken, men med buss till Ropsten och med tunnelbanan med byte via Östermalmstorg tar resan idag cirka 36 minuter, dvs 25 minuter längre tid. Med expressbussförbindelsen med några få stopp kommer resan att gå på cirka 15 minuter, dvs en restidsvinst på cirka 20 minuter. Detta är en synnerligen stor restidsvinst, som bör öka andelen som väljer att resa kollektivt i detta viktiga stråk för Lidingöborna.

Vi inom folkpartiet har i många år drivit frågan om att förbättra tvärförbindelserna med buss både inom Lidingö och mellan Lidingö och den övriga Stockholmsregionen. Vi inom folkpartiet vill även se att det tillkommer en automatbussskyttel mellan Lidingöbanan och Lidingö Centrum, vilket Lidingösidan skrev om på den 25 februari 2015. Vi önskar även att innerstadsbusslinjen 73 förlängs till Lidingö och att en av SL:s planerade stombusslinjer Vällingby - Ropsten bör förlängas till Rudboda, när den inrättas.

Jag tog upp dessa frågor med vice ordföranden i landstingets Trafiknämnd, folkpartisten Sara Svanström. Beskedet noterades och Lidingös önskemål är redan välkända inom landstinget. Sara Svanström berättade dessutom att landstinget för övrigt kommer att prioritera utbyggnaden av kollektivtrafiken främst i de kommuner som satsar rejält på att bygga nya bostäder, något som vi inom folkpartiet på Lidingö håller med om.

Göran Tegnér, ledamot (FP) tekniska nämnden

Fakta:
Bil: 10,67 km från Lidingö centrum till Danderyds sjukhus. Tid: 11 min. Medelhastighet: 58 km/tim
Koll idag: 34 min
Tidsvinst: 25 min

Dela "Expressbuss 201 förlängs via Norra länken till Danderyds sjukhus"

Kommentarer

Lars Hedberg 2016-09-11 19:18

Någon kan säkert klargöra varför just Danderyd är så viktig med direktbuss?

Jag kanske kan tycka att t.ex. Kista vore bättre som slutmål - men vad vet jag?

Paul matell 2016-09-11 04:01

Philip, det var för exakt 18 månader sedan som artikeln publicerades och kollektiva trafiksystem är väldigt rigida även om busslinjer är flexibla.
Det jag noterar är att SL kör otroligt många bussar i Norra länken men alltid tomställda "ej i trafik". Vi får hoppas att våra folkvalda och tjänstemän på trafikförvaltningen inser fördelar med passagerare i de nu tomställda bussarna då det är en mycket säker tunnel.

Philip Hallberg 2016-09-10 16:28

Tittade i genom Lidingösidans arkiv och hittade denna artikel. Tycker det låter som ett bra alternativ, varför har det inte hänt nåt? Denna artikel var ju för över 1 år sedan!

Erling Grubbström 2015-04-28 10:15

Bravo! Fler sådana nya linjer som minskar LÅNGA resor.
Bra initiativ.

Fredrik Kronberg 2015-03-18 00:55

Kopplingen till bussterminalen vid Danderyds Sjukhus innebär mycket mer än snabbare resor till och från sjukhuset. Det innebär att hela roslagsbusstrafiken blir tillgänglig med ETT byte från och till Lidingö. Suveränt!

Anders Wennberg 2015-03-14 15:43

Bra Göran!

Maria Gallego Mattsson 2015-03-14 01:42

Jaa, äntligen! Bra tänkt! Orsaken till att jag tar bilen till jobbet idag på DS är dessa jobbiga byten. Inte helt miljövänligt men praktiskt. Är nog många lidingöbor som jobbar eller av andra orsaker skall till DS. Ni får gärna förlänga 203:an ;-)

paul matell 2015-03-13 07:32

Bra att kollektivtrafiken drar nytta av det nya vägnätet som utan rödlysen underlättar framkomlighet. Gärna ett stopp utanför badhuset Medley i Mörby, helt nära sjukhuset. Ett modernt familjevänligt bad med +27grC i vattnet.

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google