Väder Lidingö

Lidingö fredag 23 juni 2017 v. 25

Senaste kommentaren - Se fler

Gerard De Bourbon 22 jun 20:25 om Båt körde upp på land

Givande rundtur på ön med nyanlända

onsdag 17 maj 2017 21:29

TRETIMMARSTUR. Det började med att Lidingö Rotaryklubb i julas hade ett lotteri. Klubben kontaktade Inger Pålsson i nätverket Vänverksamheten och frågade om pengarna kunde användas på ett bra sätt, som stärkte integrationen i samhället. Inger föreslog att man kunde finansiera en rundtur med buss på Lidingö för nyanlända som bor på Lidingö. Och för en vecka sedan genomfördes bussturen med ett drygt 30-tal deltagare. Bussförare var Henrik Engberg, från Rotary.

Start vid Lidingö stadshus. Foto: Mona Ryberg NordgrenStart vid Lidingö stadshus. Foto: Mona Ryberg Nordgren Inger Pålsson i samtal med en grupp av bussresenärerna. Foto: Mona Ryberg NordgrenInger Pålsson i samtal med en grupp av bussresenärerna. Foto: Mona Ryberg Nordgren Hustegaholm och såpbubbelblåsning. Foto: Mona Ryberg NordgrenHustegaholm och såpbubbelblåsning. Foto: Mona Ryberg Nordgren

Rotaryklubben nappade alltså på förslaget, så Inger kontaktade Hembygdsföreningen för att få tips om vilka platser man borde visa. Hembygdsföreningen hänvisade till Lidingöguiderna. Två av guiderna, Syliva Kjell och Mona Ryberg Nordgren, ställde upp gratis för att ge sitt stöd åt integrationsverksamheten. De planerade rundturen och bakade också de kakor och bullar som serverades under uppehållet på Hustegaholm och staden stod för bröd- och kaffekostnaderna. Fåglarna stod för sången.

Under tre timmar åkte gruppen runt på ön. Mona och Sylvia berättade om platserna på svenska men sedan översatte några av dem som varit här lite längre för övriga resenärer. Man delade upp sig i bussen efter språk så en grupp fick lyssna på arabiska, och en på tigrinja (som talas i Etiopien och Eritrea). "Det funkade jättebra" säger Inger Pålsson.

Resan var inte i första hand ägnad åt Lidingös historia utan mer för att de som bor här skulle få en uppfattning om vilka platser som finns på ön. Man startade vid stadshuset, åkte via Foresta och Millesgården till Larsberg och Gångsätra. Fortsatte till Kappsta och Käppala, Gåshaga och Kottlasjön. Sedan till Lidingö kyrka, Lidingövallen, Hustegaholm (paus), Fågelöudde, Elfvik och så till Bosön och Grönsta innan resan avslutades i Lidingö centrum vid stadshuset.

Nya utflykter planeras, men de blir efter sommaren.

- Det är viktigt att människor känner sig involverade på olika sätt. För Vänverksamheten (som utsågs till Årets Ängel år 2014, se denna artikel) finns alltid saker att arbeta med. T.ex. hör många lidingöbor hör av sig och frågar om nyanlända behöver ha möbler. Då kan Vänverksamheten koppla samman några nyanlända som hämtar möblerna och tar dem till sina nya ägare. Det är så lättsamt att arbeta med dem som nyligen kommit och man får så mycket tillbaka, säger Inger Pålsson till Lidingösidan. Och de hjälper också varandra hela tiden.

Guiderna Mona Ryberg Nordgren (längst t.v.) och Syliva Kjell (i mitten) samt chauffören Henrik Engberg. Inger Pålsson längst fram. Övriga en grupp glada resenärer. Foto: LidingöguidernaGuiderna Mona Ryberg Nordgren (längst t.v.) och Syliva Kjell (i mitten) samt chauffören Henrik Engberg. Inger Pålsson längst fram. Övriga en grupp glada resenärer. Foto: Lidingöguiderna

Dela Givande rundtur på ön med nyanlända

Kommentarer

Cecilia wristel 2017-05-19 10:17

Vilken bra idé som Karina Linder kom med! Jag undrar vart alla guider som fick uppdraget att visa runt folk på Lidingö tog vägen??? Dom skulle vi kunna använda och även ta betalt av sällskap som vill bli guidade runt på vår fantastiska ö!. Cecilia wristel

Karina Linder 2017-05-18 10:49

Hej!

Ett mycket bra initiativ för de nyanlända. Jag tror att en
sådan 3-timmars busstur skulle vara trevlig för alla som
kommer nyinflyttade till Lidingö. Jag har träffat en hel
del personer som bott här i flera år, men inte har den
blekaste aning om flera av Lidingös "sevärdheter".

Karina Linder, Lidingöbo sedan 1963

Kommentera

Fler artiklar från Lidingö

Upplev Lidingö

Äta. Bo. Sevärdheter. Barn på ön. Resa till Lidingö. Fakta

Senaste kommentarerna

Annonser från Google